CENZURIRANO JAJE

Facebook protiv radnika i seljaka

ritn by: Lupiga.Com | 28.03.2016.
CENZURIRANO JAJE: Facebook protiv radnika i seljaka
Kako nas je obavijestio Facebook, objava pisanice u bojama i simbolima radnika i seljaka s natpisom „živio Uskrs“, uklonjena je s Lupigine Facebook stranice jer „nije u skladu sa Standardima zajednice Facebook“, ne precizirajući što je točno u „neskladu“. Vrijedi spomenuti kako su srp i čekić, kao osnovna sredstva za rad, simbol ujedinjenja radnika i seljaka, a prije njega to su savezništvo simbolizirali čekić i plug. Ovo je samo jedan u nizu Facebookovih kontroverznih pravorijeka. Facebook je znao uklanjati fotografije snimljene u logorima Drugog svjetskog rata, stranicu koja poziva na novi palestinski ustanak, sliku majki koje doje djecu, fotografiju žene koja je tetovirala svoje grudi nakon dvostruke mastektomije, pa i fotografiju Tomislava Karamarka koji je grlio Katarinu Perišu Čakarun, osobu koja je nekoliko mjeseci nakon prisnog kontakta u HDZ-ovom autobusu promaknuta u šeficu Informative na HRT-u.

Lupiga se ispričava dragim čitateljima koji u jutarnjim satima nisu mogli pristupiti Facebook stranici našeg portala. Uzrok tome je, naime, odluka društvene mreže da ukloni fotografiju uskrsnog jajeta ofarbanog bojama i simbolima radnika i seljaka te s natpisom „živio Uskrs“

Naime, ovom je pisanicom portal Lupiga jučer čestitala, kako se često naziva, najveći katolički blagdan.

Crveno jaje
Šokantno uskršnje jaje (SCREENSHOT: Facebook)

No, kako nas je obavijestio Facebook, objava ove pisanice uklonjena je jer „nije u skladu sa Standardima zajednice Facebook“, ne precizirajući što je točno u „neskladu“. Posebno je to zanimljivo, s obzirom da brojni katolici imaju lijeva uvjerenja, a mnogi marksisti su istovremeno i vjernici, jer da tomu nije tako teologija oslobođenja ne bi postojala. Vrijedi spomenuti kako su srp i čekić, kao osnovna sredstva za rad, simbol ujedinjenja radnika i seljaka, a prije njega ovo savezništvo simbolizirali su čekić i plug.

Ovo je samo jedan u nizu Facebookovih kontroverznih pravorijeka. Facebook je znao uklanjati fotografije snimljene u logorima Drugog svjetskog rata, stranicu koja poziva na novi palestinski ustanak protiv Izraela, sliku majki koje doje djecu, fotografiju žene koja je tetovirala svoje grudi nakon dvostruke mastektomije, pa i fotografiju Tomislava Karamarka koji je grlio Katarinu Perišu Čakarun, osobu koja je nekoliko mjeseci nakon prisnog kontakta u HDZ-ovom autobusu promaknuta u šeficu Informative na HRT-u.

Evo Morales i papa Franjo
Bolivijski predsjednik Evo Morales daruje nasmijanom papi stilizirani srp i čekić s likom Isusa (SCREENSHOT: YouTube)

Ista društvena mreža trajno je uklonila stranicu „Protiv fašizma“, koja je objavljivala fotografije ljudi koji poziraju s ustaškim obilježjima i postavljaju ih javno na svoje profile, a istovremeno su te fotografije i dalje aktivne na tim profilima.

Bilo je tu i uklanjanja fotografije djeteta s rijetkom bolešću koju je djetetova majka postavila na svoj profil, a vrhunac tragikomičnog cenzorstva ove društvene mreže je uklanjanje „šokantne“ fotografije lakta u kadi – jer se nekome učinilo da je lakat žene koja leži u kadi zapravo dojka, iako je svakome na prvi pogled moglo biti jasno o čemu se radi. 

Lakat djevojka u kadi
Pazite na laktove u kadi (FOTO: vmir.su)

Istovremeno, na Facebooku se i dalje bez većih problema objavljuje sva sila profašističkih napisa, fotografija i videa, koji potiču antisemitizam, mržnju, rasizam, okrivljuju izbjeglice za terorističke napade i slično.

Zanimljivo je i kako isti taj Facebook nije sa svojih stranica, primjerice, zbog nepoćudnog simbola - srpa i čekića - uklonio stranicu ruske aviokompanije Aeroflot, a napomenimo i da je slika "crnog jajeta", konkretnije, crvenog sa srpom i čekićem opstala na stranicama Antifa Šibenika.

Facebook censorship
Samo jedan u nizu Facebookovih kontroverznih pravorijeka (ILUSTRACIJA: ureport.bg)

Očigledno su botovi bombardirali ovu klasnoj borbi nimalo naklonjenu društvenu mrežu, budući da Lupiga po njihovom mišljenju odgovara medijima kojima je ovladalo Zlo, kako se u svojoj uskršnjoj propovijedi izrazio kardinal Josip Bozanić. Za one koji ne znaju, botovi su stranački vojnici koji za male novčane iznose pišu komentare na internetu, preokreću internetske ankete ili prijavljuju „nepoćudne“ sadržaje.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/Facebook


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  2. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

  3. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije