Batu za predsjednika!!!

14.03.2002.
Batu za predsjednika!!!
Velimir Bata Živojinović, čovjek koji je glumio u bezbroj filmova zvučnih naslova, ima šansu postati predsjednikom susjedne nam države. Naime, Glavni odbor Miloševićeve Socijalističke partije Srbije ovog vikenda je imenovao svoja dva kandidata za predsjednika. Kandidirat će samo jednoga, a da li će to biti Bata ili njegov konkurent saznat ćemo prekosutra. Milošević misli malo drugačije
Slavna i nekada najjača i najveća srbijanska stranka, Socijalistička partija Srbije (SPS) na sjednici održanoj u subotu navečer odlučila je o svojim kandidatima na skorašnjim predsjedničkim izborima. Glavni odbor ove stranke pojačan za predsjednike pokrajinskih, okružnih i općinskih odbora stranke, odlučio je da ipak sudjeluje na izborima.  Pretpostavljalo se kako će SPS odustati od svog kandidata i poduprijeti kandidaturu Vojislava Šešelja, kandidata Srpske radikalne stranke. To je naime bio prijedlog koji je stranci dostavio haški zatočenik, Slobodan Milošević, čovjek koji još uvijek obnaša dužnost predsjednika te stranke. Njegove sugestije nisu poslušali pa je odbor s 202 glasa za, 7 protiv i jednim uzdržanim, utvrdio dva kandidata SPS-a. To su Milutin Mrkonjić i više nego slavni Velimir Bata Živojinović.
Milutin Mrkonjić je već poodavno renomirani političar, a navodno i posljednja osoba u koju Slobo ima povjerenja i kojeg planira postaviti na mjesto vršitelja dužnosti predsjednika stranke. Uglavnom jedan nama nepoznat lik. S druge strane nalazi se najpoznatiji glumac bivše Jugoslavije, 69-godišnji Kosmajac Velimir Bata Živojinović. Gotovo da nije bilo filma snimljenog u bivšoj državi nakon 1960., a da kroz njegov kadar makar usput nije prošao ovaj glumac. Na osnovu nekih službenih podataka saznajemo kako je do sada snimio 240 filmova, ali upućeni kažu kako je ta brojka još i veća. Bez obzira na sve tvrdnje kako je to jedan krajnje netalentiran i sirov glumac, Bata se probio prihvaćajući sve uloge koje su mu se nudile, od žene s feredžom do crnca koji samo prošeta scenom. Takav stav se isplatio i Bata se može pohvaliti filmovima kao što su: Vlak bez voznog reda, Kozara, Skupljači perja, Bitka na Neretvi, Valter brani Sarajevo, Derviš i smrt, Balkan ekspres, Balkanski špijun, Žikina dinastija, Hajde da se volimo; u stvari je nemoguće nabrojati pa čak i samo najpoznatije filmove u kojima je on glumio. Mnogi mu zamjeraju kako u svim ulogama izgleda identično, bez obzira da li je doktor ili  mehaničar, izgleda isto. No, osim brojnih filmskih uloga, Bata je imao i neke angažmane u novijoj jugoslavenskoj politici: narodni poslanik, predsjednik savjeta za kulturu SPS-a, potpredsjednik Glavnog odbora, savezni poslanik, predsjednik Odbora za predstavke i žalbe u narodnoj skupštini.
Tko će od ova dva kandidata biti kandidiran u ime stranke, saznat će se za dva dana, u srijedu, 21. kolovoza. Na kandidiranje svoga kandidata u SPS-u su se odlučili jer drže da je to u interesu Srbije, njenih građana i, naravno,  same stranke. Usprkos tome što je Slobo svojima poslao pismo na tri stranice u kojemu im daje naputke uoči izbora. On smatra kako cijeli oporbeni blok treba nastupiti zajedno, sa samo jednim kandidatom. Pod oporbenim blokom smatra one stranke koje su sačinjavale Vladu narodnog jedinstva do 2000. godine. Dakle, riječ je o radikalnim strankama, koje sada moraju odgovoriti tamošnjem marionetskom režimu i ukloniti ga, pa je zbog toga po Slobi najbolje podržati Šešelja. Ne mogu, a da ne spomenem kako se u tom pismu Milošević koristi zanimljivim pozdravom-Do pobede.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  2. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

  3. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije