AUTOR „MILIJUNAŠA S ULICE“

„U vrijeme kada čitanost knjiga opada, sajmovi poput Interlibera izvrsna su stvar“

ritn by: Lupiga.Com | 06.11.2023.
AUTOR „MILIJUNAŠA S ULICE“: „U vrijeme kada čitanost knjiga opada, sajmovi poput Interlibera izvrsna su stvar“
Svoje zadovoljstvo zbog dolaska na Interliber ne krije svjetski poznati indijski pisac i bivši diplomat, Vikas Swarup, po čijem je romanu “Q&A” nastao poznati, višestruko nagrađivani film “Milijunaš s ulice”, što nam je potvrdio i u kratkom razgovoru ovim povodom. Kako kaže, bit će to izvrsna prilika za susret i komunikaciju s njegovom čitalačkom publikom u Hrvatskoj. „U vrijeme kada se čini da čitanost knjiga opada, sajmovi poput Interlibera pomažu u održavanju navike čitanja knjiga, a istovremeno upoznaju nove generacije ljubitelja knjiga s najnovijim književnim i znanstvenim djelima“, rekao je za Lupigu Swarup. Prošlogodišnje izdanje Interlibera okupilo je 300 izlagača iz 15 zemalja svijeta, a kroz četiri paviljona zagrebačkog velesajma, prošlo je više od 100.000 posjetitelja. Ulaz na sajam je i ove godine besplatan za sve posjetitelje.

Svi knjiški moljci i ljubitelji pisane riječi znaju kako u mjesecu studenom svi putevi vode u Zagreb, točnije na Zagrebački velesajam gdje se održava jedan od najvećih sajmova knjige u regiji – Interliber. Ovaj međunarodni sajam ima tradiciju koja traje još od davne 1977. godine, a ovogodišnje izdanje trajat će od utorka 7. studenog do nedjelje 12. studenog i sudeći po proteklih nekoliko godina – pripremite se na gužvu.

Ovaj, 45. po redu, Interliber ponudit će pregršt novih naslova, knjige raznih izdavača, i uz to sve po uobičajeno pristupačnim i sniženim cijenama, od beletristike do stručne literature. No, ne ide se na Interliber samo zbog knjiga, nego i radi gostiju, a ove godine će na sajam stići veliki broj književnika i književnica iz cijelog svijeta. Očekuju vas svjetski bestseleri i razgovori s autorima i autoricama uz potpisivanje knjiga, promocije, susreti nakladnika, knjižara i knjižničara, književne radionice, čitaonice, kvizovi, književne nagrade i brojne druge aktivnosti sajma. 

Pogled u svijet knjige, moto je sajma koji nudi priliku ljubiteljima knjige da nastave njegovati kulturu čitanja, ali koji ujedno stvara dobru podlogu za formiranje novih generacija poklonika pisane riječi. Kako su nam potvrdili iz organizacije festivala, sve je baš onako kako bi i trebalo biti uoči otvorenja sajma.

„I mi i nakladnici smo spremni. Gosti nam isto potvrđuju svoje dolaske. Dosta je izlagača, više od 300 u četiri paviljona. U svakom slučaju svi najznačajniji domaći nakladnici su tu, ali i njihove inozemne kolege su ovdje na štandovima svojih zastupnika u Hrvatskoj“, rekla je za Lupigu Dina Grozdanović Poštolka, voditeljica projekta Interliber.

Specijalni gost Interlibera svjetski je poznati indijski pisac i bivši diplomat, Vikas Swarup, po čijem je romanu “Q&A” nastao poznati, višestruko nagrađivani film “Milijunaš s ulice”. Upravo “Q&A” ili kako se punim imenom zove “Questions and Answers”, u prijevodu na hrvatski “Pitanja i odgovori”, prvi je roman koji je Swarup napisao. Objavljen je 2005. godine i potom preveden na čak 43 svjetska jezika, a u nekim zemljama tiskan je pod naslovom "Milijunaš s ulice". Filmska verzija knjige u režiji Dannyja Boylea osvojila je više od 70 raznih nagrada, među kojima i četiri Zlatna globusa te osam od deset mogućih Oscara, uključujući i Oscara za najbolji film te Oscara za najboljeg redatelja. 

Kao glavni gost prvog dana sajma, Vikas Swarup održat će interaktivno predavanje pod nazivom „The Talk: Vikas Swarup“. Između ostalog, autor knjige „Q&A“ će rado odgovarati i na pitanja iz publike, a nakon predavanja uslijedit će potpisivanje njegove debitantske knjige.

Svoje zadovoljstvo zbog dolaska na Interliber ne krije, što nam je potvrdio i u kratkom razgovoru ovim povodom. Kako kaže, bit će to izvrsna prilika za susret i komunikaciju s njegovom čitalačkom publikom u Hrvatskoj.

„U vrijeme kada se čini da čitanost knjiga opada, sajmovi poput Interlibera pomažu u održavanju navike čitanja knjiga, a istovremeno upoznaju nove generacije ljubitelja knjiga s najnovijim književnim i znanstvenim djelima“, rekao je za Lupigu Swarup.

Inače, Swarup je rođen 1961. godine u Allahabadu na sjeverozapadu Indije. Završio je studij povijesti, psihologije i filozofije. Nakon završetka studija zaposlio se u Ministarstvu vanjskih poslova. Diplomatska karijera vodila ga je diljem svijeta, od Turske i Sjedinjenih Američkih Država, preko Etiopije i Japana, do Ujedinjenog Kraljevstva i Južne Afrike. Jedno vrijeme obnašao je funkciju službenog glasnogovornika indijskog Ministarstva vanjskih poslova u New Delhiju, a u Kanadi je boravio kao visoki povjerenik Indije.

Za kraj ćemo izdvojiti još nekoliko zanimljivih aktivnosti na Interliberu. Jedno od njih je edukativno predavanje „Veliki reset“ s poznatim hrvatskim astronomom Koradom Korlevićem, od kojeg se uvijek može puno toga naučiti. Tu je i niz radionica: Financijska pismenost s Tonijem Milunom, glagoljica, medijska pismenosti djece i mladih, Grafiti Street ... Za trajanja sajma obilježit će se i 150 godina od rođenja prve profesionalne novinarke i književnice iz Hrvatske, Marije Jurić Zagorke, kroz kostimirane šetnje „Zagorke“ s njezinim likovima, predavanjem i radionicama. Što se tiče zabave, na otvorenom prostoru sajma ispred petog paviljona, posjetitelje očekuje pregršt dobre muzike i nastupa mladih DJ-a i glazbenih bendova.

Prošlogodišnje izdanje Interlibera okupilo je 300 izlagača iz 15 zemalja svijeta. Kroz četiri paviljona zagrebačkog velesajma, prošlo je više od 100.000 posjetitelja, kako iz Hrvatske, tako i iz okolnih zemalja. 

Ulaz na sajam je i ove godine besplatan za sve posjetitelje, a radno vrijeme sajma je od 10 do 20 sati, osim u petak i subotu (10. i 11. studeni) kada će sajam biti otvoren do 21 sat. Više informacija o Interliberu možete pronaći na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Flickr/Meaindia

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  2. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije