Carski koktel

ritn by: Ivor-Car | 13.11.2003.
Pije vam se nešto kao Caipirinha (pogledati recept moje kolegice dade), ali imate taj peh da vam u nabavci ništa ne ide od ruke. Uletili ste se u dućan u deset do osam, a on radi, naravno, do osam. Subota je i to je trenutno jedino mjesto gdje možete obaviti nabavku. Rijedak scenarij, ali ja sam čvrsti dokaz kako se takvo nešto ipak može odigrati. I zamislite u dućanu nema niti Pitua, niti bilo kakve zamjenske Cachaçe (brazilska rakija), što je zapravo glavni sastojak koktela. No, što sad, uzimate zato votku koja je duplo jeftinija, tako da je još dobro ispalo.
Prebacujete se dakle na pravljenje Caipiroske (opet pogledati jedan drugi recept moje kolegice dade), za koju je glavni sastojak votka. Odlazite na odjel s voćem i povrćem, kad ono na polici gdje stoje limuni ostala su samo četiri limuna. Pomirite se sa situacijom i šta sad, poslužit će i ta četiri komada. Na limete niste ni pomišljali, jer općepoznato je da u tom dućanu limete nikada nisu vidjeli. Kad tamo od četiri limuna iskoristiv je samo jedan, ostala tri su potpuno trula i već su lagane zelene boje, ali ne od nezrelosti već od ubuđalosti.
Zaboravljate i već odavno zaboravljenu Caipirinhu i Caipirosku te brzo krećete ka polici s pivom, kad tamo piva nema. Pa je li ovo moguće, i to usred najmoćnije države u Europi, pitate se? Limenke više skoro nitko ne drži još otkako su uveli kauciju na njih, pa sad imaju neke pive u plastičnim bocama, ali šta je tu je. Kad nema više ni tih piva, "đubrad" sve pokupovala. Vraćate se mišlju o Caipiroski, a dućan radi još samo dvije minute i već su pogasili pola svjetala (možda imaju neki tulum pa su svu pivu ostavili za sebe, a i Pitu i limune).
Na brzinu uzimate onaj jedan valjani limun, jedan poveći grejpfrut (to imaju, a limuna nemaju!?!), onu votku koju ste već bili vratili i kilogram običnog, bijelog šećera jer smeđog ni nemaju. Ionako Brazilci tvrde da smeđi šećer ne ide u ovakav tip koktela, već bijeli, ali onaj od šećerne trske, a ne ovaj naš od šećerne repe. Ja im vjerujem, ipak su to k\'o fol njihova pića. Dakle, to vam treba za nešto što uopće nije loše, no dostatno je tek za dva "poštena" koktela. Kako nemam pojma je li itko drugi imao ovakvu sreću, ili nesreću, u nabavci i da li uopće ono što ćemo napraviti ima neko ime, ja ću ga nazvati Carski koktel.
Platili ste uredno, baš kao što vam je uredno djevojka zaposlena na kasi uputila preziran pogled jer opet ste vi došli u pet do osam. Dođete svojoj kući (iako može i u goste, nema veze) i započnete sa pripravom. Narežete onaj jedini limun na 16 dijelova (može i 24). Onaj poveći grejp prepolovite, polovicu ostavite u frižideru (možda će je netko jednom i pojesti), a onu drugu polovicu narežete na desetak komadića. Istina, grejpfrut je malo nezgodan za rezanje, jer ima puno više soka i od limete i od limuna, a osim toga je veći pa vam pri rezanju ostanu neki dijelovi koji nemaju kore, što zgnječeno u čaši zajedno sa košpicama limuna prouzrokuje kaos, pa preporučamo korištenje debljih slamki.
Narezano voće rasporedite u dvije velike čaše za koktele (one od 4 decilitra) i dodajte u svaku čašu po tri male žlice šećera. S dobrim tučkom to ste izgnječili za minutu. Potom usitnite led (ipak nakon dugotrajne patnje bez drobilice leda, savjetujem kupovinu iste spravice, jer je priprava s drobilicom neusporedivo brža od drugih varijanti) i s njim čašu napunite do samog vrha. Za to će vam naravno trebati više leda nego što ste mislili, recimo otprilike sadržaj dvaju normalnih tabli za led. Onda otvorite onu jeftinu votku i nemojte se čuditi što će u svaku od čaša stati gotovo decilitar tog kerozina.
Na kraju ste dobili koktel bitno drugačijeg okusa kako od Caipiroske, tako i od Caipirinhe, jer ovo je nešto sasvim drugo, budući grejp piću daje dodatni okus koji bi se najprije mogao nazvati gorčinom. Ali ipak gorko ne dominira koktelom, jer se osjeti kiselost koju daje limun i slatkost prouzrokovana šećerom. Zapravo ukoliko je koktel dobro ispao najmanje se osjeti alkohol, što je vjerojatno i krajnji cilj ovakvih pića. Posebno treba pohvaliti boju koktela, koja ovom jeftinom (!?!) i zdravom (!?!) piću daje dodatnu atraktivnost. No, ipak oprez, jer pije se na slamku, a to udara prije nego što li se nadate.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: „Srpski životi su važni???“

  23.06.2020.

  Igor Mandić

  NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: „Srpski životi su važni???“

 2. IZBORNO SILOVANJE: Kasno Križar u parlament stiže

  19.06.2020.

  Nataša Škaričić

  IZBORNO SILOVANJE: Kasno Križar u parlament stiže

 3. OTETO IZ TMINE: Izazov zlikovačkih lista

  18.06.2020.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Izazov zlikovačkih lista

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije