SLUČAJ VARGA
SLUČAJ VARGA: Kad jaganjci zableje

Kad jaganjci zableje

ritn by: Nataša Škaričić | 13.04.2017.
SLUČAJ VARGA: Kad jaganjci zableje
Kopirajući ideju portala 24 sata koji je objavio naslov „Kad jaganjci utihnu: U vrijeme najvećeg iskušenja, mudro šute“ i prozvao Josipa Bozanića, Željku Markić, Ladislava Ilčića i Đuru Glogoškog za nereagiranje na propast Agrokora, bivši je SDP-ov ministar zdravlja Siniša Varga javno na društvenim mrežama prozvao i mene za istu stvar, aludirajući time da je trenutno na vlasti „moja stranačka opcija“. Budući da je ovo već treći put da mi Siniša Varga skače za vrat sa svojim nebuloznim doskočicama, prihvaćam da se toga valjda nikada neću otarasiti i priznajem da zbog toga ne trpim neke ozbiljne duševne boli. Međutim, dok god taj nesretni SDP i dalje postoji i dok god su njegovi „istaknuti članovi“ likovi poput Varge, bilo bi više nego neozbiljno da im se povremeno ne zada kakav nokaut, u nadi da će snažan udarac izazvati pokretanje moždanih impulsa u stranačkih čelnika.

Kopirajući ideju portala 24 sata koji je objavio naslov „Kad jaganjci utihnu: U vrijeme najvećeg iskušenja, mudro šute“ i prozvao Josipa Bozanića, Željku Markić, Ladislava Ilčića i Đuru Glogoškog za nereagiranje na propast Agrokora, bivši je SDP-ov ministar zdravlja Siniša Varga javno na Facebooku i Twitteru prozvao i mene za istu stvar, aludirajući time da je trenutno na vlasti „moja stranačka opcija“. Uz bok mi je stavio i kontrolora HZZO-a dr. Dražena Gorjanskog, predsjednika Udruge hrvatskih pacijenata Marija Drlju i bivšu predsjednicu Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) Spomenku Avberšek

Budući da je ovo već treći put da mi Siniša Varga skače za vrat sa svojim nebuloznim doskočicama, prihvaćam da se toga valjda nikada neću otarasiti i priznajem da zbog toga ne trpim neke ozbiljne duševne boli

Međutim, dok god taj nesretni SDP i dalje postoji i dok god su njegovi „istaknuti članovi“ likovi poput Varge, bilo bi više nego neozbiljno da im se povremeno ne zada kakav nokaut, u nadi da će snažan udarac izazvati pokretanje moždanih impulsa u stranačkih čelnika. Mi koji smatramo da Hrvatska očajnički treba socijaldemokraciju, istodobno smatramo da nije podesno da šutimo dok SDP krvari od vlastite gluposti. 

Siniša Varga
Nebulozan status Siniše Varge, čovjeka koji bi se reputacijom kakvu ima trebao okaniti karijere političara (SCREENSHOT: Facebook/SinišaVarga)

Prvo da konstatiram da je Spomenka Avberšek prošle godine s mjesta predsjednice SSZSSH otišla u mirovinu i isti se tren učlanila u SDP, čime je postala Vargina stranačka kolegica. Već je taj podatak dovoljan da cijela Facebook subverzija bivšeg ministra zdravlja završi kupovinom oveće lopate, brzinskim iskopavanjem duboke rupe ili tunela na skrivenom mjestu i ulaskom u taj prostor, s namjerom dužeg zadržavanja i bijega od očiju javnosti. Podaci o meni i mojoj novinarskoj pasivnosti u vrijeme HDZ-a stoga treba uzeti samo kao garnirung, čak ne toliko sladak i atraktivan kao optužba protiv vlastite stranačke kolegice da šuti dok su „njezini na vlasti“. 

Pored toga, neugodno mi je da neskromno nabrajam sva granatiranja HDZ-ovih ministara otkad se bavim zdravstvom i zdravstvenom politikom, a tome će biti dva desetljeća. O tome dosta zna svaka osoba koja se površno bavi zdravstvom, a Siniša Varga svakako spada u osobe koje se površno bave zdravstvom. Zadnje dvije godine sam na burzi rada i samo se vrlo rijetko javljam, isključivo u nezavisnim medijima na tzv. margini. 

Zadnji put sam na HTV-u gostovala povodom izbora Milana Kujundžića za ministra zdravstva u Plenkovićevoj Vladi i tada je na Facebook stranici emisije u kojoj sam gostovala objavljen lead: „Bio je izvršni kadar za sve destruktivne politike u zdravstvu, smatra novinarka Nataša Škaričić. Pogledajte koje je još grijehe novog ministra zdravstva navela - od lošeg vođenja KB Dubrava, do posjete grobu Ante Pavelića.“ 

Za vrijeme Darija Nakića i Karamarkove Vlade, javno sam kazala da ću podnijeti prijedlog za ocjenu ustavnosti izmijenjenih temeljnih zdravstvenih zakona o kojima sam mislila i pisala sve najgore. U nekoliko sam intervjua ovu vlast nazivala nasilnom, neoustaškom i sumanutom, a kako vrijeme odmiče, tim kvalifikacijama mogu dodati samo još neke gore. Ako ih se sjetim. 

Siniša Varga
Radi se o dužnosniku SDP-a koji ponosno stoji uz bok HDZ-ovim legendama korupcije (FOTO: Hina)

No, da se vratim na Vargu. Osim što je, dakle, evidentno lažac, radi se o dužnosniku SDP-a koji ponosno stoji uz bok HDZ-ovim legendama korupcije o kojima sam godinama izvještavala i na koncu zbog toga dobila otkaz još 2009. godine. Varga je kao direktor Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i ministar zdravlja u Milanovićevoj Vladi spucao 1,2 milijuna kuna u jednu sobu HZZO-u, osigurao pokroviteljstvo Vlade RH skupu vlastite privatne udruge koja do tada nije imala nijedan jedini projekt, a onda trebala utržiti značajna sredstva od kotizacija, unajmio privatne špijunske tvrtke za prisluškivanje ureda u Ministarstvu zdravlja i HZZO-u, skrajao zakone prema potrebama privatnih tvrtki za zdravstveni turizam, i tako dalje, da ne nabrajam. Riječ je o doista impresivno maštovitim zloupotrebama dužnosti i ovlasti, u odnosu na koje su trenutne nedokazane optužbe protiv Varginog stranačkog kolege Tomislava Sauche čista kamilica. Sauchu se sumnjiči za krađu, odnosno devijaciju u sistemu, dok se kod SDP-ovog ministra zdravlja, po mom sudu, radilo o sistemskoj korupciji. 

VLADA LIKVIDIRA JAVNO ZDRAVSTVO: HZZO postaje firma, zdravlje ide na tržište!

MINISTAR 'NADSTANDARD': Kako su nam destruktivne 'reforme' u zdravstvu prošle ispod radara

KAKO SE WELLNESS UGRADIO U JAVNO ZDRAVSTVO: Pomoćnik ministra zdravlja ima dvije tvrtke za medicinski turizam

NEZAPAMĆENI SCENARIJ: Zdravstvo će po hitnoj proceduri stradati prije pada vlade?

Ne mogu ni pobrojati koliko je postupaka Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo protiv Varge. Kaznili su ga u svakom predmetu o kojemu sam osobno prethodno izvještavala. Zaposlenici Ministarstva zdravlja svojedobno su pali u nesvijest kad su 10. travnja 2015. godine dobili poziv na ludu noć u restoranu Ksaver i pitali se razumije li ministar poruku takvog tuluma i poziva. Kad smo, jutro prije tuluma i na dan osnutka NDH, na ovom portalu objavili taj poziv, ubrzo je stigla obavijest da se druženje otkazuje „zbog iznenadnih i neodgodivih obveza ministra“. 

Samo se u Hrvatskoj može dogoditi da političar s takvom reputacijom uopće nastavlja karijeru političara i da kampanju bazira na klevetničkim obračunima s novinarima koji su razotkrili njegove privatne poslove u javnom sektoru, a samo SDP može biti toliko destruktivan da uništi malo svojih komparativnih prednosti u odnosu na HDZ. U te spada liberalni svjetonazor, pristojniji odnos prema slobodi medija i odmak od sistemske korupcije. 

Iako smo to već davno apsolvirali, nije zgorega da se ovom prilikom ponovi - ne vidim kakav točno problem imamo zato što ministar zdravlja više nije SDP-ovac koji uništava zdravstvo, organizira slavlja na dan NDH i tvrdi da je to slučajnost, nego Milan Kujundžić, koji uništava zdravstvo, obilazi grob Ante Pavelića i tvrdi da je to čista intelektualna znatiželja. To je jedini problem koji je Varga sa svojim priglupim, malicioznim i politički destruktivnim statusom uspio istaknuti.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

 2. TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

  11.05.2024.

  Brano Mandić

  TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

 3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

  04.05.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije