NON SERVIAM IGORA MANDIĆA
NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: Miksanje "ideološke supstance"

Miksanje "ideološke supstance"

ritn by: Igor Mandić | 29.05.2015.
NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: Miksanje "ideološke supstance"
Kako ja uvijek volim biti anti-protivan ili "uvik kontra" (dok ne razbijem glavu o zid, a čemu?), umalo sam nekidan zakliktao od radosti kad sam krajičkom oka na novinskom kiosku (o, da, takvi još postoje, moram uvjeriti ljude u virtualnome svijetu, i na takvima se još prodaju novine, ako umreženi još znaju za taj pojam), e da, krajičkom oka vidio kako nacionalni tjednik "Globus" (od 22.V. o.g.) na naslovnici najavljuje nešto "anti"! Baš fino, glavno (mi) je da nije nešto "za" ili "pro"... Ali, kad sam malo bolje pročitao taj naslov vidio sam da se to "anti" odnosi na nešto "antikomunističko". Pa, kvragu, tko još mlati praznu slamu na tu temu, tko tuče po mrtvome magaretu? Čuđenje me je obuzelo od čitava naslova: "MOJ ANTIKOMUNISTIČKI MANIFEST". Ma šta, čuđenje, strava me je obuzela zbog vlastite neinformiranosti.

Kako ja uvijek volim biti anti-protivan ili "uvik kontra" (dok ne razbijem glavu o zid, a čemu?), umalo sam nekidan zakliktao od radosti kad sam krajičkom oka na novinskom kiosku (o, da, takvi još postoje, moram uvjeriti ljude u virtualnome svijetu, i na takvima se još prodaju novine, ako umreženi još znaju za taj pojam), e da, krajičkom oka vidio kako nacionalni tjednik "Globus" (od 22.V. o.g.) na naslovnici najavljuje nešto "anti"! Baš fino, glavno (mi) je da nije nešto "za" ili "pro"... Ali, kad sam malo bolje pročitao taj naslov vidio sam da se to "anti" odnosi na nešto "antikomunističko". Pa, kvragu, tko još mlati praznu slamu na tu temu, tko tuče po mrtvome magaretu? Čuđenje me je obuzelo od čitava naslova: "MOJ ANTIKOMUNISTIČKI MANIFEST". Ma šta, čuđenje, strava me je obuzela zbog vlastite neinformiranosti: naime, kako do sada nisam bio upoznat da među nama, u ovoj zaparloženoj palanci (Zagrebu i Hrvatskoj kao njegovom okolišu) živi i djeluje epohalni genij (ekonomist, filozof, političar sve u jednome!!) koji je u stanju na nekoliko magazinskih stranica slistiti, kao za doručak, onaj najglasovitiji spis moderne evropske i svjetske povijesti, naime Marx-Engelsov "Manifest komunističke partije" iz 1848. godine?!

Sličan anti-protivan spis posljednjih se 160 godina nije pojavio u svjetskoj polito-filozofsko-ekonomističkoj literaturi, premda su legije anti-marksističkih glodavaca grickale njegove stranice, ali bezuspješno! Kod tolikih sjajnih svjetskih umova, da se baš u našoj sredini ispili jedan velikan, koji se usuđuje ustati protiv najepohalnijega pamfleta, koji je svojim zračenjem izvrnuo (kapitalističko-buržujski) svijet kao staru čarapu, a da do ovoga trenutka (svibnja 2015. g.) mi o tome nismo imali pojma? Koja je školsko-obrazovna sprema dotičnoga, koje je i kakve tomove knjiga do sada objavio (pa da bi se na kraju okuražio obrušiti), s kojega fakulteta i/ili instituta potječe? Jer, takav se neki anti-manifest ne može/ne smije ispuknuti preko koljena ili nekog sličnog pojma, a da se za njega ne odgovara punim intelektualnim habitusom?

Tomislav Karamarko
Tresla se brda, rodio se - miš ili niš', jer g. T.K. je pokazao da nije u stanju sročiti ni dvije suvisle rečenice (FOTO: Lupiga.Com)

A, kad tamo, riječ je samo ili tek o intervjuu što ga je s g. Tomislavom Karamarkom, predsjednikom HDZ-a, ekskluzivno načinio Darko Hudelist. Tresla se brda, rodio se - miš ili niš', jer g. T.K. je pokazao da nije u stanju sročiti ni dvije suvisle rečenice ni o kakvom komunizmu (ili o njegovu "manifestu"), već je o općim mjestima aktualnoga politikantskoga tračeraja pristao malo razgovarati bez ikakve pripreme za obrazlaganje "ideološkog i političkog programa", kako je na početku razgovora, meni simpatični Hudelist, uzveličao vlastite namjere. Pa, tko nas onda vuče za nos (iliti zajebava, da kažem finije), g. Hudelist i/ili "Globus"? Jer, tako pompozno-patetično-pretenciozno-politikantski-paraderski nasloviti tek neke razgovorne istriške iz banalnoga intervjua, u kojemu se ponavljaju stoput iskorištene floskule i šuplja opća mjesta iz kavanskih prepirki, to znači navlačiti čitatelja/kupce na tanak led i prodavati im bubrege pod muda (ja obrćem ovu uzrečicu, jer su meni bikova muda bolja od svinjskih bubrega). Ma, pustimo, to je unutarnje pitanje preuređivačke magazinske politike, tjednika koji se tiska na škart papiru (a, što ćemo kad je recesija: nema se, ne može se!).

Tako se "Antikomunistički manifest" (užasne li sintagme, da se pakao zamrzne) sveo tek na trućanje o nekakvim fantazijskim i fantazmatskim "temeljnim vrijednostima na kojima počiva suvremeno hrvatsko društvo", a da ih se ni u kojem slučaju ne nabraja, ne navodi, ne registrira (zato i jesu čiste FANTAZME), premda su to "načela i vrijednosti koje su bile stvorene 1990-ih" (nu, tradicije za više nego tisućgodišnji hrvatski san?). Problem je u tome, po našem (nasanjkanom) antikomunističkom manifestantu, što protiv tih "istinskih hrvatskih vrijednosti" (ma, kojih, pobogu?), stalno ustaju i napadaju ih politički protivnici g. T. K. -a (tj. crvena stranka suprotiva Marka), a koji bi, zbog toga što se ne odriču svoje (ideološko-partijske) prošlosti (makar je netko dosljedan u ovoj zemlji prevrtači), mogli čak "uništiti ideološku supstancu hrvatske države". A, koja bi to uopće bila i u kojem bi se zemljopisno-historijsko-državotvorno-političkome sustavu bila mogla okotiti ta famozna IDEOLOŠKA SUPSTANCA (još jedna FANTAZMA)???

Josip Bozanić
To su čak i doslovne formulacije iz nekih Bozanićevih homilija (FOTO: Lupiga.Com)

Supstancija bi bila ono nepromjenljiva osnova iliti bit, suština, a koju i kakvu naša Hrvatska, na bespućima povijesne zbiljnosti nikada nije bila mogla steći, niti se pomoću nje ukotviti u historiju. E, da, ne lezi vraže, ali ima tome lijeka, diči se Predsjednik HDZ-a, a taj je da "mijenjamo klimu u društvu i državi", te da prestanemo biti "strahovito mentalno opterećeni komunističkom prošlošću" (naknadna pamet, jer mi smo tu prošlost proživjeli uvjereni da su nas ugurali u socijalističko društvo, koje je samo "prelazni oblik" do naredne faze razvoja besklasnoga društva)...

Čitam tako slične istriške (uz rub kojih D. Hudelist razlistava svoju egomanijsku skripturu, obećavajući nam remek djela), i sve mi se čini da sam to o "komunističkom mentalitetu" s kojim treba razračunati i očistiti sve njegove "ostatke", već negdje čuo i čitao. Pa, naravno, to su čak i doslovne formulacije iz nekih homilija veleč. g. nadbiskupa zagrebačkog Josipa Bozanića i nekih komentara u "Glasu Koncila" (koje sam polemički interpolirao još 2002. g. u kolumnama u "Vjesniku"; v. "Hitna služba"; 2005.), pa se ne čudim što naš novokršteni manifestant (skoro sam napisao ministrant), od nekadašnje "komunističke indoktrinacije" izuzima "jedino Katoličku crkvu u Hrvata". Ako je i neke indoktrinacije nekada i bilo (meni se za nju živo je-bilo, nije-bilo), normalno je bilo da ju je Crkva mogla izbjeći i/ili slabije otrpjeti/osjetiti. A, zašto? Zato jer je ranije Crkva bila - odvojena od Države - tako da je "crveni vragovi" nisu mogli kontaminirati - a ne da se, kao danas, s njom ŠMAJHLA, dijeleći blago zemaljsko, narodno, društveno, miksajući njenu "ideološku supstancu" sve dok od crvene ne postane - crna!

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. OJAČAVANJE DESNICE: Diletantizam i veliki troškovi

  13.09.2022.

  Boris Pavelić

  OJAČAVANJE DESNICE: Diletantizam i veliki troškovi

 2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Pošto ženski život?

  03.09.2022.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Pošto ženski život?

 3. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Što će biti s nama sutra?

  20.08.2022.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Što će biti s nama sutra?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije