MARČELINA
MARČELINA: U zdravom tijelu blentavi duh

U zdravom tijelu blentavi duh

ritn by: Boba Đuderija | 05.07.2018.
MARČELINA: U zdravom tijelu blentavi duh
Ima otprilike godina dana da je moje dite odlučilo upotrijebit sva svoja profesionalna znanja i iskustvo osobnog trenera da bi mi pomoga da se riješim viška kilograma. Nije šta je moj, al brate hrabro je to dite. Znači, kad Krešo nešto zacrta, on to i ostvari. Za razliku od mene koja nikad ništa ne zacrtavam i sve pametno šta ostvarin uglavnom bude stvar sritne slučajnosti i dobre konstelacije zvijezda. A i kad nešto uspijen zacrtat, za otprilike 15 minuta zaboravin šta san zacrtala. Počelo je tako šta mi je objasnija šta sve smin i ne smin jist, koliko i kako se triban kretat i šta sve od životnih navika triban prominit. Pitala san kako može bit tako bezdušan prema vlastitoj materi, a ja ga rodila i pazila i čuvala. Nije ni trepnija i samo mi je reka: "Mama, kupija san ti vagu. Sad se izvagaj, a rezultat napiši na papir i zalipi NA FRIŽIDER."

Ima otprilike godina dana da je moje dite odlučilo upotrijebit sva svoja profesionalna znanja i iskustvo osobnog trenera da bi mi pomoga da se riješim viška kilograma. Nije šta je moj, al brate hrabro je to dite.

I krenili mi tako, ja pristravljena od ciloga projekta jer:

1. ja volin papat, bogamu, ubijte me al kad vidin pijat manistre sa šalšon otvori mi se treće oko od sriće

2. ka drugo, dite je disciplinarno, čvrsto, odlučno, racionalno, drugim ričima, zaminilo ga u rodilištu, nisan ja mogla rodit nešto tako kvalitetno al to je druga tema.

Znači, kad Krešo nešto zacrta, on to i ostvari. Za razliku od mene koja nikad ništa ne zacrtavam i sve pametno šta ostvarin uglavnom bude stvar sritne slučajnosti i dobre konstelacije zvijezda. A i kad nešto uspijen zacrtat, za otprilike 15 minuta zaboravin šta san zacrtala.

Počelo je tako šta mi je objasnija šta sve smin i ne smin jist, koliko i kako se triban kretat i šta sve od životnih navika apsolutno triban prominit. 

Ja san nakon toga zaključila da mi je najboje leć i umrit, odma, jer boje mi je umrit sad dok san sita i zadovoljna nego poslin gladna i iscrpljena. I još san ga slomljenin glason pitala da kako može bit tako bezdušan prema vlastitoj materi, a ja ga rodila i skidala mu fibre i vodila ga u vrtić i pazila i čuvala i sve na šta on nije ni trepnija i samo mi je reka: "Mama, kupija san ti vagu. Sad se izvagaj, a rezultat napiši na papir i zalipi NA FRIŽIDER."

Vaga
Digla se ja u sedan uri ujutro, haj hoj haj hoj, pozdrav suncu, volim svoje tijelo, volim sebe, Krešu, bivšoga muža, buduće mužove, buduće bivše mužove, suside, FINU, voće, povrće, proteine, šejkove, smutije, vagu, orašaste plodove ... (FOTO: Pixabay)

Ajme meni jadnatisan, di baš na frižider, pomislila san. More li na bojler. Jel se baš moran izvagat, pitala san ga.

"Moraš, mama, jer dok god ne vidiš BROJKU možeš se zavaravat i lagat sama sebe."

Šta ću, vidin ja nema pregovora s njim, majke ti ko da je iz Legije stranaca, ko je ovo rodija krvi ti irudove, jel te tako mater odgojila tila san mu reć, a onda san se sitila da je, pa san mučala i pokunjeno stala na vagu. A onda san vrištala deset minuta i pokušala se bacit s balkona. 

Dobro, znala san ja da san nakupila tih kila, ali brate nisan znala da san ih nakupila baš toliko. Kad san malo došla sebi od šoka, obratila san mu se s nadom u glasu: „Jesi siguran da je ova vaga baš točna? Možda joj je riknila baterija pa prikazuje više, to se događa, vidi kako Plenki prikazuje rast BDPeja, riknilo čoviku nešto u glavi, razumiš, tako ti i vage isto, a da mi nju itnemo kroz prozor, uostalom...“

„Mama. Napiši broj kila na papir i zalipi to na frižider“

Fitness
Taman da ću krenit usklađivat ta pusta disanja i pokrete, kadli se sitin da san ima već skoro po ure pojila zdravi doručak, jogurt sa zobenin pahuljicama i da je sad već sigurno vrime za zdravi međuobrok, a ja brate uprla po vježbama (FOTO: Pixabay)

Nešto kasnije Krešo je reka: "To sa mršavljenjem ti je u stvari poprilično jednostavno. Čista matematika - potrošnja mora bit veća od unosa".

Malo san mozgala o tome. Potrošnja mora bit veća od unosa? Pa neš ti, to je lako. S parama mi uvik upali.

Sutradan mi je Krešo na mail posla linkove na vježbe prilagođene mojim godinama, zdravstvenom stanju, kilaži te vjerskim i političkim uvjerenjima.

Digla se ja u sedan uri ujutro, haj hoj haj hoj, pozdrav suncu, volim svoje tijelo, volim sebe, Krešu, bivšoga muža, buduće mužove, buduće bivše mužove, suside, FINU, voće, povrće, proteine, šejkove, smutije, vagu, orašaste plodove, prehrambena vlakna, sva vlakna, dobre bakterije, zločeste bakterije, zdrave međuobroke, iđemo, lec gou, otvorila prvi link, napravite to i to, ali jako važno - uskladite disanje s ritmom svojih pokreta

Alo, ček, ako uskladin disanje sa svojin ritmom pokreta, više uopće ni neću disat. Jer to kako se ja sporo mogu kretat, to kineziologija i kardiologija još nisu istražile niti donile ikakve znanstveno utemeljene zaključke. 

Aj, odradin ja prve tri vježbe, stojećki, a ondak četvrta vježba. Triba, kažu, leć na pod. Fala ti bože malo u svoj prirodni bitak, samo da mi je leć, nema veze di. Taman da ću krenit usklađivat ta pusta disanja i pokrete, kadli se sitin da san ima već skoro po ure pojila zdravi doručak, jogurt sa zobenin pahuljicama i da je sad već sigurno vrime za zdravi međuobrok, a ja brate uprla po vježbama. Krešo je lipo reka da se ne smin nikad preforsirat međutin takva san van ja, kad zagrizen... dobijen dva kila, oću reć, ne puštan.

Nazoven Krešu.

- E, skužaj zlato šta te smetan na poslu, nego tila san te pitat, evo vježban cilo jutro i...

- Bravo, majko. Koliko si vježbi napravila od onih 45 šta san ti posla?

- Tri.

- Ovaj, ok. Šta si me tila pitat?

- E sad, kako san znači radila na toj potrošnji, jel, a unos mi je bija odavno pa san te tila pitat u vezi onih zdravih međuobroka i...

- Kad si doručkovala?

- Pa, evo, ima bogami po ure.

Nastavlja se ...

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pixabay

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. PRŽENJE MOZGA: Za kim zvono zvoni? Za Srbijom!

  16.04.2019.

  Dinko Gruhonjić

  PRŽENJE MOZGA: Za kim zvono zvoni? Za Srbijom!

 2. PARANOJA MARKA TOMAŠA: Ne opraštaj nam Bože!

  04.04.2019.

  Marko Tomaš

  PARANOJA MARKA TOMAŠA: Ne opraštaj nam Bože!

 3. OTETO IZ TMINE: Srpsko samoobmanjivanje o kolektivnoj nevinosti u klanju

  29.03.2019.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Srpsko samoobmanjivanje o kolektivnoj nevinosti u klanju

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije