ŽENIJALNI DANI

Ove godine filmove donose u nezavisna kina 28 hrvatskih gradova

ritn by: I.F. | 05.03.2020.
ŽENIJALNI DANI: Ove godine filmove donose u nezavisna kina 28 hrvatskih gradova
Ženijalni dani u Kino mreži, i to šesti po redu, danas će krenuti sa svojim programom, u čak 29 nezavisnih kina u 28 hrvatskih gradova. Šesto izdanje potrajat će do ponedjeljka 9. ožujka, a s obzirom da je u nedjelju Međunarodni praznik žena, Ženijalni dani će ga obilježiti kroz tri filmska djela koja na različite načine tematiziraju borbu za jednakost i ravnopravnost žena u muškom svijetu. Na repertoaru je i „Podržite djevojke“, komedija koja je bila zapažena na prošlogodišnjem Motovun Film Festivalu. Riječ je o filmu koji tematizira eksploataciju žena u baru poput diljem svijeta poznatog "Hootersa", koji goste privlači oskudno odjevenim konobaricama. „Pronicljiv je to prikaz žena u muškom svijetu na rubu političke korektnosti te suosjećajna oda redatelja Andreja Bujalskog modernoj američkoj radničkoj klasi, u kojoj neke od glavnih uloga nose zvijezde serije 'Orange is the New Black' i franšize 'Mrak film'“, objašnjavaju u Kino mreži.

Ženijalni dani u Kino mreži, i to šesti po redu, danas će krenuti sa svojim programom, u čak 29 nezavisnih kina u 28 hrvatskih gradova. Šesto izdanje potrajat će do ponedjeljka 9. ožujka, a s obzirom da je u nedjelju Međunarodni praznik žena, Ženijalni dani će ga obilježiti kroz tri filmska djela koja na različite načine tematiziraju borbu za jednakost i ravnopravnost žena u muškom svijetu. 

„Za ljubitelje povijesnih filmova i visoko stiliziranih kostimiranih drama, tu je najnoviji nagrađivani film renomirane francuske redateljice Céline Sciamma, 'Portret djevojke u plamenu', premijerno u Hrvatskoj prikazan na prošlogodišnjem izdanju zagrebačkog Human Rights Film Festivala“, najavljuju organizatori 6. Ženijalnih dana, Kino mreža.

Prikazat će se i novi film islandskog redatelja Grimura Hakonarsona, „Mlijeko“, kojeg kritičari opisuju kao humornu dramu o ženi koja će uzdrmati svoju okolinu odlukom da se suprotstavi korupciji prisutnoj u lokalnoj proizvodnji mlijeka. U najavi Ženijalnih dana navodi se kako je upravo „Mlijeko“ slikovit primjer zašto je posljednjih godina islandska kinematografija jedna od najzanimljivijih kinematografija na svijetu. 

Na repertoaru je i „Podržite djevojke“, komedija koja je bila zapažena na prošlogodišnjem Motovun Film Festivalu. Riječ je o filmu koji tematizira eksploataciju žena u baru poput diljem svijeta poznatog "Hootersa", koji goste privlači oskudno odjevenim konobaricama. 

„Pronicljiv je to prikaz žena u muškom svijetu na rubu političke korektnosti te suosjećajna oda redatelja Andreja Bujalskog modernoj američkoj radničkoj klasi, u kojoj neke od glavnih uloga nose zvijezde serije 'Orange is the New Black' i franšize 'Mrak film'“, objašnjavaju u Kino mreži. 

Cijeli program odvija se uz financijsku potporu Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra. Kako smo već napomenuli 6. Ženijalni dani održavaju se u 28 gradova - Kulturni i multimedijski centar Bjelovar, Kino Mediteran Bol, Centar za kulturu Čakovec, Kino Mediteran Hvar, Kino Mediteran Imotski, Kino Velebit (Koprivnica), Dom kulture Korčula, Kino Moslavina (Kutina), Kino Pobjeda (Metković), Kino Gradiška (Nova Gradiška), Kino Marof (Novi Marof), Kino Urania (Osijek), Kino Hrvatski dom (Pakrac), Kino Pazin, Kino Mediteran Podgora, Kino Valli (Pula), Art-kino Croatia (Rijeka), Kino Samobor, Dom kulture Kristalna Kocka Vedrine (Sisak), Kino Slatina, Dom mladih, Kinoteka Zlatna vrata (Split), Kino Zelina (Sv. Ivan Zelina), Kinoklub ''Šibenik'', Kino Gaj (Varaždin), Kino Gorica (Velika Gorica), Kino Zabok, Kino Zona (Zadar) te Kino Metropolis (MSU Zagreb).

Inače, Kino mrežu osnovalo je 27 kinoprikazivača iz 24 grada kako bi ojačali položaj neovisnih kina unutar same filmske djelatnosti te pokrenuli i razvijali filmsku kulturu u svim njezinim oblicima diljem Hrvatske.

"Ključne aktivnosti Mreže su povezivanje i razmjena programa iznimne umjetničke, kulturne i povijesne vrijednosti, razvoj publike svih kategorija s naglaskom na filmsko obrazovanje djece i mladih, kontinuirano obrazovanje članova u marketinškim, organizacijskim, tehnološkim i programskim područjima te zagovaranje i proaktivno djelovanje u okvirima lokalne, nacionalne i europske kulturne politike", objašnjavaju iz Kino mreže koja od osnutka itekako popravlja sliku filmske pismenosti u Hrvatskoj.

Detaljan program Ženijalnih dana možete pronaći na internetskim stranicama Kino mreže.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Kino mreža

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

 2. TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

  11.05.2024.

  Brano Mandić

  TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

 3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

  04.05.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije