ZDENKO FRANJIĆ, KRALJ UNDERGROUNDA

„U Ministarstvu kulture su mi objasnili da sam komercijala“

ritn by: Ladislav Tomičić | 12.12.2023.
ZDENKO FRANJIĆ, KRALJ UNDERGROUNDA: „U Ministarstvu kulture su mi objasnili da sam komercijala“
Zdenko Franjić je ikona rock n' rolla na Balkanu. Krajem osamdesetih godina osnovao je jednu od prvih nezavisnih izdavačkih kuća u Jugoslaviji - "Slušaj najglasnije". Prvi album koji je u okrilju te kuće izdao bile su takozvane "nulte Majke", demo snimci velikog vinkovačkog benda iz 1984. godine. Prvi pucanj pa u sredinu mete, što nikako ne znači i da je Franjić promašio sve ostalo. Naprotiv, njegov entuzijazam bio je rafalne prirode. Ne da je pogodio sredinu i sve ostale krugove mete, nego je izrokao i sve unaokolo, da kojim slučajem nešto ne ostane nepogođeno. Iz Zdenine radionice će poteći na stotine i stotine muzičkih albuma, knjiga, stripova, a da taj čovjek nikad ni s kim nije potpisao ugovor. Zdena se izdržavao i još uvijek se izdržava prodajom kaseta i CD-a. (Gotovo svu muziku koju je izdao - zlu ne trebalo, sirotinji valjalo - stavio je na internet za DŽ, besplatno. Samo neka se roka.) ... Od početka do danas - isto.

Zdenko Franjić je ikona rock n' rolla na Balkanu. Krajem osamdesetih godina u Zagrebu je osnovao jednu od prvih nezavisnih izdavačkih kuća u Jugoslaviji - "Slušaj najglasnije". Prvi album koji je u okrilju te kuće izdao bile su takozvane "nulte Majke", demo snimci velikog vinkovačkog benda iz 1984. godine. Prvi pucanj pa u sredinu mete, što nikako ne znači i da je Franjić promašio sve ostalo. Naprotiv, njegov entuzijazam bio je rafalne prirode. Ne da je pogodio sredinu i sve ostale krugove mete, nego je izrokao i sve unaokolo, da kojim slučajem nešto ne ostane nepogođeno.

Kako je Zdena u Vinkovcima znao ljude koji znaju ljude, tako je došao i do Satana Panonskog. O tom čovjeku šira javnost ni danas nema pojma, dok ga uža, nazovimo je stručna javnost poznaje kao ludog pankera iz Cerića kod Vinkovaca, performera koji se na užas cijenjenih posjetitelja i posjetiteljica redovito sakatio na sceni. Zdenko je s druge strane Satana poznavao kao svestranog, kako mu i danas tepa - renesansnog umjetnika, koji u nemiru ludnice u Popovači piše, slika, kreira odjeću, sklada ... Svoje albume Satan je izdavao kod Zdenka. Nikad se, kaže ovaj, nisam tako dobro zabavljao kao na njegovom snimanju.

Zdenko Franjić (FOTO: Ladislav Tomičić)

Odmah na početku Franjić je naletio i na Maschine Gun iz Knina, Messerschmitte, Kaotične Duše i Skol i eto ti materijala za prvu ploču. Prva pa legendarna: "Bombardiranje New Yorka". Bio je to val iza novog vala. Prvi je bio sladunjav i prijemčiv širokim narodnim masama ispred i oko Zvečke, a muzički val koji je krenuo iz Franjićeve radionice bio je crven od Satanove krvi i meo je sve pred sobom. Iz kuta čovjeka koji od izdavaštva želi napraviti posao, za etiketu "Slušaj najglasnije" bio je to početak iz snova. Međutim, Zdeni nije padalo na pamet da se bavi poslom. Njemu je bilo stalo da se dobro zabavi i da bendovima pruži priliku.

Iz Zdenine radionice će poteći na stotine i stotine muzičkih albuma, knjiga, stripova, a da taj čovjek nikad ni s kim nije potpisao ugovor. Sve je bilo frendovski, čak i kad su u pitanju bili takvi bendovi kao što su kalifornijski The Morlocks i The Humpers. Zdena se izdržavao i još uvijek se izdržava prodajom kaseta i CD-a. (Gotovo svu muziku koju je izdao - zlu ne trebalo, sirotinji valjalo - stavio je na internet za DŽ, besplatno. Samo neka se roka.) Tu su još i knjige, bedževi, stripovi, fanzini ... Doduše, nešto kapne i od gaža koje skupi kao Lutajući DJ Zdena. Od početka do danas - isto. Štand, crna kožna torba puna dinamitnih rifova pa od koncerta do koncerta. Samo entuzijazam, samo ljubav, samo underground. Zdenko Franjić. U našoj muzici i oko muzike nema bolje priče od njegove.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Ladislav Tomičić


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

  09.07.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

 2. NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

  09.07.2024.

  Sofija Kordić

  NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

 3. NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

  24.06.2024.

  Srđan Puhalo

  NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije