KRAJ NA POMOLU

Umire li neoliberalizam?

ritn by: A.B. | 07.06.2016.
KRAJ NA POMOLU: Umire li neoliberalizam?
Neoliberalizmu kao ideologiji na kojoj počiva suvremeni kapitalizam više nema spasa. Tvrde to upravo tehnokrati koji održavaju sustav, a najjasnije je to nedavno rekao Međunarodni monetarni fond (MMF) u studiji pod naslovom „Neoliberalizam: preskupo plaćen?“.

Neoliberalizmu kao ideologiji na kojoj počiva suvremeni kapitalizam više nema spasa. Tvrde to upravo tehnokrati koji održavaju sustav, a najjasnije je to nedavno rekao Međunarodni monetarni fond (MMF) u studiji pod naslovom „Neoliberalizam: preskupo plaćen?“.

„Najpoznatiji ekonomisti i političari tako dugo su poricali i samo postojanje neoliberalizma odbacujući tu reč kao uvredljivu etiketu bezubih nezadovoljnika koji ne razumeju ni ekonomiju ni kapitalizam. A sada stručnjaci MMF-a opisuju kako se 'neoliberalni program' širio po planeti u poslednjih 30 godina i kako su u sve više država društvene i političke institucije poklekle pred zakonima tržišta”, stoji u prijevodu teksta Adityaje Chakrabortty za britanski The Guardian, a koji objavljuje Peščanik u prijevodu Slavice Miletić.

Javi sektor tako se u sve većoj mjeri zamjenjuje privatnim kompanijama za što je Will Davies je u svojoj knjizi „Granice neoliberalizma“ naveo dva najvažnija britanska primjera: javno zdravstvo i sveučilišta, stoji u tekstu.

novci
Ovakvo istraživanje do prije pet godina MMF ne bi niti objavio (FOTO: pixabay)

„Neoliberalizam nije doneo ekonomski rast – samo su malobrojni postali još mnogo bogatiji. Ovaj sistem izaziva ogromne lomove koji za sobom ostavljaju ljudske ruševine i potrebne su milijarde za saniranje posledica”, navodi se kao jedan od nalaza istraživanja MMF-a, no i upozorava kako studija dolazi od istraživačkog odjela, a istraživači MMF-a puno su kritičniji od osoblja koje s bankrotiranim zemljama pregovara o uvjetima kreditiranja. Ipak, ovakvo istraživanje do prije pet godina MMF ne bi niti objavio, jer je njime značajno prekršen neoliberalni konsenzus.

„Od 80-ih godina prošlog veka politička elita odbacuje ideju da je njeno delovanje ideološko i tvrdi da ona samo sprovodi efikasne politike, one 'koje rade'. Ali to može da prođe samo ako ono što sprovodite stvarno radi. Od kraha 2008. naovamo, bankari centralne banke, političari i TV novinari uveravaju javnost da će taj trik ili te milijarde obaviti posao i vratiti ekonomiju na pravi kolosek. Probali su sve – spasavanje banaka, smanjivanje troškova, zamrzavanje plata, upumpavanje milijardi u finansijska tržišta – a rast je i dalje anemičan”, kaže se u prijevodu koji objavljuje Peščanik.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pixabay

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Ovo je Plenkovićev „sad ili nikad“

  07.08.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Ovo je Plenkovićev „sad ili nikad“

 2. OBILJEŽJA GENERACIJE: Tri bivša vojnika osvijetlila su zajedničku nam nesreću

  02.08.2020.

  Marko Tomaš

  OBILJEŽJA GENERACIJE: Tri bivša vojnika osvijetlila su zajedničku nam nesreću

 3. DRHTAJ KOJI OSJETIM: Suza za zagorske brege

  31.07.2020.

  Predrag Finci

  DRHTAJ KOJI OSJETIM: Suza za zagorske brege

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije