HUMAN RIGHTS WATCH

Bugarska policija zlostavlja i pljačka migrante

ritn by: Hina | 20.01.2016.
HUMAN RIGHTS WATCH: Bugarska policija zlostavlja i pljačka migrante
Bugarska policija po kratkom postupku vraća tražitelje azila u Tursku, često pošto im oduzme imovinu i protiv njih upotrijebi silu, izvijestila je u srijedu grupa za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch. Migranti iz Afganistana, Sirije i Iraka prijavili su krađe, nasilje, prisilan povratak te napade policijskih pasa, stoji u izvješću Human Rights Watcha nakon razgovora koje su njegovi zaposlenici proveli među 45 izbjeglica u šest zemalja u razdoblju između listopada i prosinca prošle godine. HRW tvrdi da su migranti u razdoblju između ožujka i studenog prošle godine prijavili 59 slučajeva prisilnog povratka u Tursku. 26 ih je kazalo da ih je policija tukla ili da su na njih puštani policijski psi.

 Bugarska policija po kratkom postupku vraća tražitelje azila u Tursku, često pošto im oduzme imovinu i protiv njih upotrijebi silu, izvijestila je u srijedu grupa za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch.

Migranti iz Afganistana, Sirije i Iraka prijavili su krađe, nasilje, prisilan povratak te napade policijskih pasa, stoji u izvješću Human Rights Watcha nakon razgovora koje su njegovi zaposlenici proveli među 45 izbjeglica u šest zemalja u razdoblju između listopada i prosinca prošle godine.  

HRW tvrdi da su migranti u razdoblju između ožujka i studenog prošle godine prijavili 59 slučajeva prisilnog povratka u Tursku. 26 ih je kazalo da ih je policija tukla ili da su na njih puštani policijski psi.

"Samo jednome od ispitanih nije oduzeta imovina, u većini slučajeva pri predaji imovine bili su na nišanu pripadnika reda, a potom su bili potjerani preko granice - u Tursku", stoji u priopćenju grupe. 

HRW je pozvao bugarske vlasti da poduzmu hitne korake kako bi se prekinuo nelegalan odnos prema ljudima koji traže zaštitu te da privedu odgovorne za takve nehumane postupke. 

Glasnogovornica bugarskog ministarstva unutarnjih poslova rekla je da prisilni povratak ili oduzimanje imovine od tražitelja azila nisu dio politike te balkanske države prema migrantima te da se svaki takav prijavljeni slučaj istražuje. 

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. PARANOJA MARKA TOMAŠA: Ništa ni o čemu

  25.02.2020.

  Marko Tomaš

  PARANOJA MARKA TOMAŠA: Ništa ni o čemu

 2. NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: Operetna kič državica

  20.02.2020.

  Igor Mandić

  NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: Operetna kič državica

 3. ŽIVJETI BEZ NACIJE: Meni samom odavno je jasno - nikom ne pripadam

  07.02.2020.

  Predrag Finci

  ŽIVJETI BEZ NACIJE: Meni samom odavno je jasno - nikom ne pripadam

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije