GORAN BOGDAN U ZAVIDAVANJU

„Nisam bio svjestan razmjera kladioničarske pošasti“

ritn by: Lupiga.Com | 21.02.2024.
GORAN BOGDAN U ZAVIDAVANJU: „Nisam bio svjestan razmjera kladioničarske pošasti“
Pri ovom gostovanju Bogdan je govorio o svom djetinjstvu u Hercegovini i dolasku u Zagreb, o okusima njegovog djetinjstva, pri čemu se našalio da bi s bijelim lukom bio spreman pojesti i - govno. U glumu se, kaže, zaljubio još kao dječak, radeći sa četrnaest godina u videoteci. Po dolasku u Zagreb počeo je glumiti u amaterskim kazalištima, završio ekonomski fakultet, a onda se prijavio na Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. Govorio je o svojim ulogama i glumačkim transformacijama, naročito o ulozi Mustafe Golubića u seriji "Senke nad Balkanom". Golubićeva biografija ga je, kaže fascinirala, a proučavajući ovog revolucionara i agenta NKVD-a shvatio je da je osnovna crta njegovog karaktera bila glad za novim i nepoznatim, odnosno žar s kojim je Golubić gazio kroz život. Također, prisjetio se velikana s kojima je snimao, izdvajajući kao svoje glumačke favorite Ivicu Vidovića, Radu Šerbedžiju i Žarka Lauševića.

"Kad sam snimao reklamu za kladionicu, nisam bi svjestan razmjera kladioničarske pošasti", rekao je glumac Goran Bogdan gostujući u emisiji Zavidavanje, koja se emitira na YouTube kanalu VIDA TV.

"Kad sam snimio tu reklamu, kad su me ljudi počeli upozoravati, kad sam shvatio kolika je pošast kladionica, pogotovo u BiH, a i u Srbiji ... To je opasno. Pogotovo da klinci od deset do petnaest godina padaju u kladioničarsku ovisnost ... Nisam bio svjestan tih razmjera. Da sam ih bio svjestan, života mi, drugačije bi bilo", kaže Bogdan.

Pri ovom gostovanju Bogdan je govorio o svom djetinjstvu u Hercegovini i dolasku u Zagreb, o okusima njegovog djetinjstva, pri čemu se našalio da bi s bijelim lukom bio spreman pojesti i - govno. U glumu se, kaže, zaljubio još kao dječak, radeći sa četrnaest godina u videoteci. Po dolasku u Zagreb počeo je glumiti u amaterskim kazalištima, završio ekonomski fakultet, a onda se prijavio na Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. Govorio je o svojim ulogama i glumačkim transformacijama, naročito o ulozi Mustafe Golubića u seriji "Senke nad Balkanom". Golubićeva biografija ga je, kaže fascinirala, a proučavajući ovog revolucionara i agenta NKVD-a shvatio je da je osnovna crta njegovog karaktera bila glad za novim i nepoznatim, odnosno žar s kojim je Golubić gazio kroz život.

Također, Bogdan se prisjetio svih velikih glumaca s kojima je do sada snimao, izdvajajući kao svoje glumačke favorite Ivicu Vidovića, Radu Šerbedžiju i Žarka Lauševića. Osvrnuo se i na aktualni prijepor oko predstave Zlatka Pakovića koja je trebala biti izvedena u Mostaru po motivima romana Dragana Markovine. Na ravnatelje mostarskih kazališta koji su trebali producirati predstavu, podsjetimo, izvršen je pritisak da se ona ne igra, navodno jer vrijeđa Armiju BiH i vjerske osjećaje, nakon čega je došlo i do razlaza autora romana Markovine s redateljem Pakovićem.

"Mostaru", rekao je Bogdan, "treba jedna dobra kontroverza, da shvati što mu rade te da se trgne iz apatije". Ne slaže s s onima koji vjeruju da bi takve gradove angažirano kazalište trebalo ostaviti da u miru "ližu svoje rane".

Gostovanje Gorana Bogdana u emisiji Zavidavanje možete pogledati na ovom mjestu.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Ladislav Tomičić


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  09.04.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

 2. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

  02.04.2024.

  Bojan Tončić

  SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

 3. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  28.03.2024.

  Srđan Puhalo

  IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije