GDJE STE BILI 2016.

Motovun traži najjaču hrvatsku desnicu!

ritn by: MFF | 23.07.2016.
GDJE STE BILI 2016.: Motovun traži najjaču hrvatsku desnicu!
Motovunsko „brdo filmova“ pretvara se ove godine, dakle, u „brdo otpora“, želeći tako označiti godinu koja će sasvim sigurno završiti u povijesnim udžbenicima, u ozračju sumorne eskalacije nacionalizma, nasilja, klerikalizma i netolerancije, koji su se proširili Europom.

Dokumentarac o kojem se ove godine najviše pisalo bio je Desno, dva, tri – kamo ide Europa. Njegov autor Christopher Bobyn sada po prvi put dolazi u Hrvatsku, u Motovun. Riječ je o filmu koji je emitiran u programu TV stanice Arte: govoreći o rastu desnice u četiri europske zemlje, najdužim dijelom govori o Hrvatskoj. U Motovunu će se film po prvi put prikazati u cijelosti, a bit će to prilika da se iz prve ruke čuju iskustva autora, čija je slika Hrvatske, od proslave u Čavoglavama do mladeži HČSP-a, uzrokovala buru medijskih reakcija.

Program u sklopu kojeg prikazujemo film zove se Gdje ste bili 2016?, a u odgovoru na to pitanje filozof i publicist Srećko Horvat kaže: nakon što sam s Yanisom Varoufakisom osnovao pokret DiEM25, proputovao sam Europu s kraja na kraj, izbliza promatrajući sve turbulentne događaje. O svojim iskustvima Horvat će u Motovunu održati predavanje pod nazivom Vodič kroz raspad Europe za početnike.

Motovunsko „brdo filmova“ pretvara se ove godine, dakle, u „brdo otpora“, želeći tako označiti godinu koja će sasvim sigurno završiti u povijesnim udžbenicima, u ozračju sumorne eskalacije nacionalizma, nasilja, klerikalizma i netolerancije, koji su se proširili Europom.

U našem programu Boris Dežulović i Predrag Lucić izvest će svoje urnebesne Melodije smijeha i slobode, studenti koji su zbog neisplaćenih stipendija danima kampirali pred Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa u Motovunu će raditi duhovite i provokativne ulične intervencije, a udruga Are You Syrious pozvat će vas da se uključite u pomaganje izbjeglicama koje borave u našoj zemlji. 

U suradnji s udrugom Arterarij čitat ćemo knjige Harukija Murakamija,Marguerite Duras i drugih velikih autora u čijim su tekstovima konzervativne hrvatske udruge prepoznale pedofiliju, vampirizam, kanibalizam i perverzije, te ih kao takve pokušale izgurati iz prijedloga školskog kurikuluma.

Sve to, uz obilježje ad hoc događanja i uličnih intervencija, završit će u velikom turniru u obaranju šaka pod nazivom Tražimo najčvršću hrvatsku desnicu.

Ako vas klinci jednog dana upitaju gdje ste bili 2016., pokušajte da odgovor bude – na Motovun Film Festivalu.

Lupiga.Com via Motovun Film Festival

Naslovna fotografija: MFF

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Oni koji odbijaju nositi maske

  12.03.2019.

  Tatjana Gromača

  DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Oni koji odbijaju nositi maske

 2. OTETO IZ TMINE: “Zauzeto Knin”

  26.02.2019.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: “Zauzeto Knin”

 3. EKSKLUZIVNO: SOA otkrila da je Deklaracija o Domovinskom ratu falsifikat!

  30.01.2019.

  Viktor Ivančić

  EKSKLUZIVNO: SOA otkrila da je Deklaracija o Domovinskom ratu falsifikat!

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije