50 GODINA ALANA FORDA

Strip koji nije ostario ni dana

ritn by: Lupiga.Com | 15.01.2019.
50 GODINA ALANA FORDA: Strip koji nije ostario ni dana
„Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego sedam dana u bijedi“ – samo je jedna od slavnih mudrosti iz Alan Forda, stripa koji za mnoge generacije odrasle na području bivše Jugoslavije predstavlja daleko više od stripa. Internetski portal Al Jazeere povodom skorašnje obljetnice – pola stoljeća od izlaska prvog broja ovoga stripa donosi zanimljiv tekst.

„Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego sedam dana u bijedi“ – samo je jedna od slavnih mudrosti iz Alan Forda, stripa koji za mnoge generacije odrasle na području bivše Jugoslavije predstavlja daleko više od stripa. Internetski portal Al Jazeere povodom skorašnje obljetnice – pola stoljeća od izlaska prvog broja ovoga stripa donosi zanimljiv tekst. 

Na Al Jazeeri su, doduše, malo požurili jer prvi Alan Ford tiskan je u svibnju 1969. godine, ali priča je krenula nešto ranije. Inicijalna ideja o nenadmašnoj Grupi TNT raspisana je već na ljeto 1967. godine, a u Jugoslaviji je prvi broj objavljen 1972. godine i upravo u toj zemlji ova je priča stekla najveću popularnost i kultni status. 

„Pola stoljeća Alan Ford, Bob Rock, Sir Oliver, Broj Jedan, Grunf, Jeremija, Šef, te brojni drugi (više)epizodni likovi uveseljavaju čitatelje kako na rodnoj 'Čizmi' tako i šire, a posebno na području bivše Jugoslavije. Strip su u početku radili crtač Magnus (Roberto Raviola) i scenarista Bunker (Luciano Secchi), da bi se to sa godinama mijenjalo“, piše Al Jazeera, podsjećajući kako bez Nenada Brixyja, novinara i komediografa, koji je za zagrebački Vjesnik radio izvanredne i često vrlo slobodne prijevode talijanskog originala, u Jugoslaviji ovaj strip ne bi stekao toliku popularnost. 

Alan Ford
U Jugoslaviji je prvi broj objavljen 1972. godine i upravo u toj zemlji ova je priča stekla najveću popularnost i kultni status (ILUSTRACIJA: Alan Ford)

Ovom prilikom novinar Al Jazeere razgovarao je i s Nenadovim sinom, Davorom Brixyjem, koji objašnjava kako je krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća njegov otac dosta radio s talijanskim izdavačima.

„Tada je dosta radio s Talijanima i, kada je odlazio k njima po ugovore ili na sastanke, uvijek je skupljao dosta materijala i potom ga proučavao. I tako je, između ostaloga, donio prve brojeve Alana Forda, koji mu se strašno svidio. Počeo je to pregledavati, sviđalo mu se. Imao je tu ljubav prema stripu, jer se dosta time bavio... Malo je bilo borbe dok su ostali u Vjesniku pristali da se štampa, ali njegove ideje su uvijek prolazile“, kaže Davor Brixy, koji je neko vrijeme surađivao s ocem na prijevodu stripa. Ponešto će reći i o autorskom dvojcu koji čine Luciano Secchi, poznatiji pod pseudonimom Max Bunker te crtač Roberto Raviola, znan i kao Magnus.

„Na početku je Bunker imao dobrih ideja, i to je dobro išlo, ali se to s vremenom izgubilo i to je bilo suhoparno. Onda je tati, koji je inače bio kao pisac humorist, to bilo savršeno, jer se može s tim igrati... Bunker je Magnusu davao samo okvire ideje, a on se dalje s time igrao, a ove ostale je morao voditi sličicu po sličicu. Tada je Bunker totalno izgubio ideju i onda je postalo naporno prevoditi, jer smo morali izmišljati da bude smiješno i da bude nešto od svega toga", prisjetio se Brixy.

Al Jazzera u tekstu donosi i dvadesetak najslavnijih alanfordovskih mudrosti, među kojima i ove:

„Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti.“

„Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega.“

„Alane, bjež’mo, njih je dvojica, a mi smo sami!“

„Bolje biti bogat nego ne biti.“

„Tko hoda ne trči.“

„Tko leti, vrijedi, tko vrijedi, leti, tko ne leti, ne vrijedi.“

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Alan Ford/Facebook

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. IVAN ERGIĆ: Povratak

  16.10.2019.

  Ivan Ergić

  IVAN ERGIĆ: Povratak

 2. FENOMEN GRETE THUNBERG: Objekt perverzne zabave medija i javnosti

  01.10.2019.

  Nataša Škaričić

  FENOMEN GRETE THUNBERG: Objekt perverzne zabave medija i javnosti

 3. BURE BARUTA: Nazovi Toplane zbog ratnog zločina

  30.09.2019.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Nazovi Toplane zbog ratnog zločina

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije