Video
REDATELJ: LARS VON TRIER

Dogville

ocjena: Zvjezdica_vatrena Zvjezdica_vatrena Zvjezdica_vatrena Zvjezdica_vatrena Zvjezdica_vatrena | godina: 2003 | trajanje: 165 min
uloge: Nicole Kidman, Harriete Andersson, Lauren Baccall, Jean-marc Barr, Paul Bettany, Blair Brown, James Caan,Patricia Clarkson, Jeremy Davies, Ben Gazzara, Philip Baker Hall, Thom Hofmann, Siobhan Fallon, John Hurt, Željko Ivanek
žanr: drama
scenario: Lars Von Trier
redatelj: Lars Von Trier
ritn by: miro | 10.06.2004.
Dogville
Izvrsna Nicole Kidman glumi Grace, djevojku koju proganja i mafija i policija. U svome bijegu dolazi u gradić Dogville, negdje u dubini države Colorado, Sjedinjene Američke Države. Stanovnici toga grada pristaju da joj pomognu, u zamjenu za njezin rad koji bi njima pomogao. U stalnom strahu od progonitelja, Grace sve više i više radi za Dogville, otkrivajući pomalo najveće i najmračnije tajne tog naoko mirnog gradića - kratak je sažetak ovog fenomenalnog uratka Larsa Von Triera
Među najsigurnijim stvarima u Hollywoodu, a koju mogu predvidjeti čak i oni slabijeg mentalnog stanja, (kao ja naprimjer) sukladno zakonu spojenih posuda jest da će filmovi biti samo skuplji. Više prevrtanja plamtećih autobusa, razaranja ulica (ako ne i cijele planete ili cijelih planeta) uz sudjelovanja četa, bataljuna, korpusa, a naposljetku i cijelih armija ljudi. Nije to samo ono što traže gledatelji, nego i redatelji filmova. Jer, budimo ozbiljni, pa samo redatelj-amater ne traži stotine milijuna dolara za svoje projekte. To uključuje građenje cijelih novih gradova po Čaćić modelu, samo što holivudski gradovi vjerojatno traju duže. U cijeloj toj poplavi dolara, treba određena doza "muda" da bi se snimio "Dogville". Film je to bez gotovo ijedne kulise. Čak su i pas i cvijeće nacrtani, a zidova nema. Zapravo, sve se odvija u samo jednom prostoru, veličine nogometnog igrališta koji simbolično "glumi" grad Dogville. (Mene je to osobno podsjetilo na ekranizaciju hrvatske priče "Šuma Striborova" u kojem prsti na ruci "glume" likove iz priče, tzv. "domaće".)

Ako tražite objašnjenje svega ovoga, možda će vam najbolji odgovor dati Lars Von Trier, sam redatelj. Na službenoj stranici www.dogvillemovie.com on objašnjava kako je kao mali bio oduševljen prenošenjem predstava na TV-u. Kako on kaže, neke snimljene i tako davno, još uvijek "pale". I zaista pale.

Kako nisam vješt kritičar, teško mi je skriti oduševljenje ovim filmom, pa sam odlučio niti ga ne skrivati. Oduševljen sam kako glumom i glumačkom ekipom (sjajna Nicole Kidman kao Grace, Paul Bettany kao Tom Edison jr., Stellan Skarsgard kao Chuck samo su neki od likova filma), tako i idejom vodiljom filma. Priča je to s jedne strane o općenitim ljudskim vrijednostima kao što su pitanje slobode, morala, integriteta i ljubavi, a s druge je strane to vjerna slika Amerike, što u svom intervjuu napominje i sam redatelj.

Amerika je to koja je izvana sjajna, nedodirljiva u svojoj udaljenosti od ostalog svijeta s jasno određenim normama, pravilima i dužnostima.

Američka raznolikost
 je također njezina snaga. Skupljena sa svih strana svijeta, Amerika gradi jedan posve novi svijet, otvoren eksperimentiranju. I upravo taj eksperiment, koji u gradiću Dogville provodi mladić Tom Edison jr. sa svojim sugrađanima pokazuje pravo i istinsko lice Amerike. Uzimajući izbjeglu djevojku Grace u svoju zaštitu od gangstera i policije, oni se pretvaraju iz njenih osloboditelja u njene robovlasnike. Svijet je to ljudi koji ispod svoje navodne jednostavnosti i radišnosti kriju duboko skrivene rane davnog izbjeglištva iz Europe. Svijet je to seksualne izopačenosti skrivene iza svete ustanove braka te lažljivog i licemjernog društva. U ovoj Americi silovanje se negdje tretira kao silovanje, a negdje kao društveno uvjetovana okolnost s kojom se najbolje složiti. U nekih je likova primjetna i određena doza mentalne retardiranosti, koja se sasvim dobro uklapa u jedno bolesno društvo.

No, treba razumjeti i jednu drugu stvar. Ovo nikako nije antiamerički film, i nemojte ovaj tekst tako shvatiti tako. Dogville bi se i mirne duše mogao zvati Mirkovci ili Ježinci ili čak i Zagreb. Nema tog mjesta koje u sebi ne krije duboke frustracije, neke skrivene i otkrivene užase preko kojih smo spremni preći ni ne osvrnuvši se. Svi smo mi skriveni iza kuća koje nemaju zidove, hodamo nacrtanim ulicama i uživamo u izmišljenom i nacrtanom cvijeću. U Dogvilleu i crnci su gospodari robovima, slijepi izmišljaju kako pada svijetlo na vrh tornja, a djeca žele biti kažnjena od profesora. U Dogvilleu, kako tvrdi glavna junakinja, ima užasno puno posla za mjesto u kojem nitko ne traži pomoć. Nećemo se onda više čuditi geniju Larsa Von Triera, i njegovoj istinskoj maštovitosti da prikaže svijet bez imalo šminke, kulise i scene. Film "Dogville" uvršten je u službenu konkurenciju filmskih festivala u Cannesu, Torontu, New Yorku, Sundencu i Tellurideu, neke je nagrade osvojio, neke nije, a redatelj koji je i prije njega bio slavan, još uvijek je.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. SHORT STORY SHORT: HDZ nas je naučio da je otpor uzaludan

  03.04.2021.

  Lana Bobić

  SHORT STORY SHORT: HDZ nas je naučio da je otpor uzaludan

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Kakav je to primjer Zoran Milanović?

  28.03.2021.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Kakav je to primjer Zoran Milanović?

 3. BURE BARUTA: Put za ilovaču

  24.03.2021.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Put za ilovaču

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije