Uziel Gal - izumitelj "uzija"

25.10.2006.

Uziel Gal rođen je 1923. godine u Njemačkoj, a posljednji put izdahnuo je 79 godina kasnije u američkoj Philadelphiji. Rodnu Njemačku napustio je već kao dječak, tridesetih godina prošlog stoljeća izbjegavši pred nacističkim režimom. Njegovo ime postaje bitno krajem četrdesetih godina, u trenutku kada je, nakon arapsko-izraelskog rata 1948. godine, netom formirana izraelska vojska žudila za laganom automatskom puškom koju bi koristile patrole i koja ne bi zakazivala u ključnim trenucima. Tu je na scenu stupio mladi izraelski natporučnik Uziel Gal, koji je smislio pravo rješenje za potrebe svoje vojske.

Naravno, to rješenje je slavna malena i lagana 9mm automatska puška - UZI. Čim se svojim izumom proslavio u Izraelu, otišao je u mirovinu, a svoje znanje i umijeće odlučio je "darovati" Amerima te se preselio u Philadelphiju gdje je proizvodio druge verzije pušaka za američko tržište. Uz neizbježni kalašnjikov, uzi je najpoznatija puška današnjice koju koriste sigurnosne službe u najmanje 26 država, a osobitu popularnost dosegao je među kriminalcima koji ovu pušku obožavaju koristiti u pljačkama ili međusobnim okršajima.

Osnovne prednosti uzija su činjenica da se vrlo lagano i brzo puni, kao i mali broj dijelova zbog čega se brzo i jednostavno sastavlja, odnosno rastavlja. Iz njega se može pucati upotrebljavajući samo jednu ruku, a njegova minijaturna veličina, u odnosu na ostale automatske puške takve razorne moći, svakako je bitan faktor. Do danas je prodano više od dva milijuna primjeraka ovog oružja pa se slobodno može reći kako je uzi najuspješniji izraelski izvozni proizvod. Trenutno se legalno proizvodi u sedam tvornica diljem svijeta. Sam umotvorac Uziel Gal, mnogi bi rekli "sjeme mu se zatrlo", pokopan je u jednom izraelskom kibicu gdje je i proveo dobar dio svog života. Zanimljivo je kako je Gal još 1943. godine uhićen i osuđen na šest godina zatvora zbog nošenja ilegalnog oružja, a po svome izumu inzistirao je da se puška ne nazove po njemu, no taj je zahtjev, kao što danas znamo, ignoriran.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. OTETO IZ TMINE: General mrtvih civila i nekorisnih tajni

  21.02.2021.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: General mrtvih civila i nekorisnih tajni

 2. ZA DOBROBIT NAŠE DJECE: Seksualno obrazovanje u škole, još jučer!

  08.02.2021.

  Lana Bobić

  ZA DOBROBIT NAŠE DJECE: Seksualno obrazovanje u škole, još jučer!

 3. UZ HVALOSPJEVE MIROSLAVU TUĐMANU: Nepomućeni konsenzus organizirane laži

  05.02.2021.

  Jerko Bakotin

  UZ HVALOSPJEVE MIROSLAVU TUĐMANU: Nepomućeni konsenzus organizirane laži

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije