Rumunjske gimnastičarke, skandal zbog golotinje

02.10.2007.

Skandal o kojem se i dan danas u Rumunjskoj razglaba, 2002. su godine izazvale tri poznate i priznate rumunjske gimnastičarke koje su nage pozirale fotografu jednog japanskog magazina. U nedostatku sredstava za treniranje i postizanje vrhunskih rezultata gimnastičarke su odlučile prihvatiti "nemoralne" ponude i razotkrile se pred fotoobjektivima, za što im je plaćano onoliko koliko im rumunjski gimnastičarski savez nije plaćao ni za zlatne medalje koje su djevojke uredno donosile s gotovo svake Olimpijade. Predsjednik Rumunjskog gimnastičarskog saveza, Nicolae Vieru izjavio je tada kako su Corina Ungureanu, Lavinia Milosovici i Claudia Presecan donijele sportu loš ugled, te okaljale imidž svoje države.

Sve tri spomenute Rumunjke nekadašnje su vrhunske gimnastičarke s nizom osvojenih medalja s Olimpijskih igara, te svjetskih i europskih prvenstava, a okaljale su ugled države pozirajući nage pred aparatom fotografa japanskog magazina "Shukan Gendai". Rumunjima je sporne fotografije prenio tamošnji sportski list "Gazeta Sporturilor", čiji novinari su tvrdili kako su Japanci slavnim gimnastičarkama isplatili 120.000 američkih dolara za fotografije na kojima one ne nose ništa osim ruža i maskare. Glasine su govorile kako su gimnastičarke čak snimile i neke scene za filmove namijenjene odraslima, što su one odlučno zanijekale putem medija, a vrijeme je pokazalo da takvih filmova uistinu nije bilo. Na sve ostale optužbe kako će Rumunjska "patiti" zbog njihovog postupka, Claudia je odgovorila jedinim logičnim odgovorom: "To su naši životi ... odgovornost za naše postupke snosimo samo mi ... Nikada nisam bila toliko plaćena u cijeloj svojoj karijeri ...".

Inače 28-godišnja Claudia Presecan se može pohvaliti zlatnom medaljom na Olimpijskim igrama u Sydneyu. Njena 31-godišnja kolegica Lavinia Milosovici je nešto uspješnija, ona posjeduje dva olimpijska zlata. Iskusnija od njih je treća članica tria, 27-godišnja Corina Ungureanu, barem što se tiče afera zbog obnaženih fotografija. Naime, ona je još tri godine ranije digla veliku graju nakon što je pozirala gola za rumunjsko izdanje Playboya. Za kraj valja prenijeti još jednu izjavu onog predsjednika s početka ove priče: "Žalosno je što su to one učinile samo zbog novca!". Pitamo se bi li cijela stvar ovom gospodinu, koji je u svom životu pojeo tko zna koliko janjaca na raznoraznim sastancima, bila prihvatljivija da su to one učinile iz zadovoljstva?

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. OTETO IZ TMINE: General mrtvih civila i nekorisnih tajni

  21.02.2021.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: General mrtvih civila i nekorisnih tajni

 2. ZA DOBROBIT NAŠE DJECE: Seksualno obrazovanje u škole, još jučer!

  08.02.2021.

  Lana Bobić

  ZA DOBROBIT NAŠE DJECE: Seksualno obrazovanje u škole, još jučer!

 3. UZ HVALOSPJEVE MIROSLAVU TUĐMANU: Nepomućeni konsenzus organizirane laži

  05.02.2021.

  Jerko Bakotin

  UZ HVALOSPJEVE MIROSLAVU TUĐMANU: Nepomućeni konsenzus organizirane laži

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije