Glavomet, opasan kao i boks

14.07.2007.

Dugo se smatralo kako česti slučajevi moždanih oboljenja kod nogometaša koji su svoj kruh zarađivali prije sedamdesetih godina prošlog stoljeća, nemaju nikakve veze s njihovim zanimanjem. Ipak smrt ponajboljeg engleskog igrača glavom iz šezdesetih godina 20-og stoljeća, Jeffa Astlea, pokazala je kako je glavni uzrok tome teška nogometna lopta. Ovaj nekadašnji napadač engleskog West Bromwich Albiona, preminuo je u 59-oj godini života od posljedica moždane bolesti.


Bobby Hope i "The King" Jeff Astle proslavljaju osvojeni FA Cup

Jeff koji je šezdesetih godina prošlog stoljeća na Otoku slovio kao jedan od najboljih igrača glavom, vjerojatno nikada nije mogao ni pretpostaviti da će ga to jednoga dana na koncu ubiti. Uzrok njegove smrti degenerativna je moždana bolest prouzrokovana konstantnim nabijanjem lopte glavom. U vrijeme Jeffove igračke karijere nogometne lopte bile su rađene od materijala koji su upijali znatne količine vode, a kako poznata otočka klima obiluje neprestanim padalinama, jasno je i kako je lopta bila često puna vode, a samim time i preteška.

Tek sredinom sedamdesetih, nogometne lopte su izrađivane sa sintetičkim omotačem uslijed čega više nisu upijale vodu. Srećom po danas poznate "glavonje", inače bi morali organizirati sindikat koji bi zatražio beneficirani radni staž. Česte žrtve ovakve bolesti su i boksači, kojima u opisu radnog mjesta stoji i neizbježno primanje udaraca u glavu. Do ovoga kobnog događaja držalo se da česti slučajevi moždanih oboljenja kod "starih" nogometaša nemaju nikakve veze s njihovim zanimanjem. Astle je, inače, postigao 174 pogotka u 361 utakmici. Najpoznatiji od njegovih zgoditaka je onaj koji je zabio Evertonu u finalu FA Cupa 1968. godine, za pobjedu Albiona od 1:0. I baš je taj zabio - nogom!

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. OTETO IZ TMINE: General mrtvih civila i nekorisnih tajni

  21.02.2021.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: General mrtvih civila i nekorisnih tajni

 2. ZA DOBROBIT NAŠE DJECE: Seksualno obrazovanje u škole, još jučer!

  08.02.2021.

  Lana Bobić

  ZA DOBROBIT NAŠE DJECE: Seksualno obrazovanje u škole, još jučer!

 3. UZ HVALOSPJEVE MIROSLAVU TUĐMANU: Nepomućeni konsenzus organizirane laži

  05.02.2021.

  Jerko Bakotin

  UZ HVALOSPJEVE MIROSLAVU TUĐMANU: Nepomućeni konsenzus organizirane laži

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije