rolica

14.03.2002.
rolica
Ovog puta u vikend rolici ostajemo samo s četiri lige. Francuzi su ispali iz rolice, jer nisu ni igrali, a dok smo hrvatsku ligu smjestili nekoliko vijesti ispod ove, budući da smo ovaj put imali svoje ljude na terenu. Moramo i priznati da su sve utakmice osim ove Dinama i Zagreba bile nižerazredne. Pa, ...
ENGLESKA; 25 golova, 2,5 po tekmi
U europskim ligama drame i trileri na sve strane. U Italiji je drama, a u Engleskoj, kako to i dolikuje triler. Ovaj put Agatha Christie tu neće dati odgovore. U koljevci nogometa zaista samo najbolji pobjeđuju. Da bi vam pokazali koja je jakost triju klubova koji žele naslov, sastavit ćemo jednu ekipu iz tri. Dakle:
Golman i obrambeni igrači
David Seaman (G), Martin Keown, Tony Adams, Sol Cambell, Ashley Cole, svi Arsenal.
Vezni red
Danny Murphy, Dietmar Hamman, Steve Gerard, Nick Barnby, svi Liverpool.
Napadači
Ruud Van Nistelrooy, Ryan Gigs, svi Manchester. I što je najbolje jedan su drugome ze vratom. Ne propuštajućio ni jednu šansu svi su jučer, osim Arsenala koji je to učinio danas uzeli potrebne bodove za naslov. Junak Arsenala danas je bio dečko neobična imena i frizure Fredrik Ljungberg. Mladić se rodio u mjestu Vittsjo u Švedskoj. Iako je poprilična nepoznanica kako se po onoj zimi igra nogomet, jedno je sigurno. On je tamo najbolji. Junak Liverpoola bio je kao i mnogo puta dosada Michael Owen. No i Manchester je pružio igru prvaka premda igra u sjeni ozljede Davida Beckhama.
miro@lupiga.com

Arsenal 2-0 Ipswich
Bolton 1-1 Tottenham
Chelsea 0-3 Manchester United
Leeds 0-1 Fulham
Leicester 2-2 Aston Villa
Liverpool 2-0 Derby County
Middlesbrough 1-3 Blackburn
Newcastle 3-0 Charlton
Southampton 0-1 Everton
West Ham 3-0 Sunderland

1. Arsenal 75 (-2 utakmice)
2. Liverpool 74 (-1)
3. Manchester U. 73 (-1)
4. Newcastle 67 (-1)
5. Chelsea 61
6. Leeds 60


ITALIJA; 23 gola, odnosno 2, 55 po tekmi
Nakon engleskog trilera, dolazimo na talijansku klasičnu dramu s tri glavna junaka. Moj favorit Roma nažalost je podbacila, odigravajući protiv Milana nikad zahvalnih 0:0. No ni Inter nije uspio ubilježiti sva tri boda s Chievom, koji tako pokazuje lice s početka prvenstva. Ipak, ljubitelji Ronalda došli su na svoje, hvaleći njegovu svu bolju formu, a navijači poručuju: "Attenti al dentone più forte del Giappone". ("Čuvajte se, oštri zub dolazi u Japan"). Jedini od trojca koji hrli prema najdražoj od svih titula a uspio je ubilježiti pobjedu je Juventus, no to je u neku ruku samo pojačalo borbu i u neizvjesnoj borbi do samo kraje znat će se vlasnik i nositelj "scudetta". Mnogi nogometaši će ove godine zadovoljno trljati ruke, ali naslovu se nadaju i treneri, manageri, sponzori i vlasnici klubova pa ako navijate za sponzore utrka za naslov izgleda ovako:
1.PIRELLI
2.FASTWEB
3.INA (ne ona naša industrija nafte)
miro@lupiga.com

Brescia 3-0 Fiorentina
Chievo 2-2 Inter
Lazio 5-4 Verona
Milan 0-0 Roma
Parma 1-1 Atalanta
Perugia 1-0 Bologna
Piacenza 0-1 Juventus
Torino 1-1 Lecce
Udinese 1-0 Venezia

1. Inter 66
2. Juventus 65
3. Roma 64
4. Chievo 51
5. Lazio 50
6. Milan 49
7. Bologna 49


NJEMAČKA; 30 pogodaka, odnosno 3, 33 po utakmici
Dva kola prije kraja Bayer si je zakomplicirao život. Na domaćem terenu izgubili su od vrlo dobrog Werdera, sa 1:2. Gosti su u vodstvo došli već nakon 5 minuta igre. Nakon primljenog pogotka Bayer je usredotočio sve snage na izjednačenje i u 32. minuti Ze Roberto je postigao izjednačujući pogodak. No, u nastavku su gosti izvrsno igrali, te se mogao vidjeti lijep nogomet. Oba kluba imali su svoje prilike, ali je samo Werder to uspio iskoristiti u 61. minuti. Do kraja je rezultat mogao biti svakakav, jer su i jedni i drugi imali mnoštvo prilika. Bayer je imao i jedanaesterac, koji je u nepovrat zapucao stalni izvođač istih, vratar Butt. Borussia se pobjedom od 2:1, primakla Bayeru na samo 2 boda prednosti. No Borussia, protiv već odavno sigurnog drugoligaša Koelna, nije imala tako lagan posao. Pobjednički pogodak uspjeli su postići tek u 89. minuti iz jedanaesterca. Sreće je imao i Bayern, koji je ugostio Herthu. Već od 34. minuta zbog teških riječi i gesti, isključen je zadnji čovjek gostujuće obrane, Van Burik (pokazivao je sucu svoju muškost). No i s igračem više Bayern nije mogao napraviti ama baš ništa. Zato se pobrinuo Herthin Hartmann, koji je iz jednog kornera odbio loptu u svoj gol. Nakon toga su se Berlinčani bacili u napad, što su iskoristili "bavarski" lisci, Elber i Pizzaro u 82. i 83. minuti. Rezultat 3:0, ne pokazuje baš stvarnu situaciju na terenu. Još da Koeln nije primio gol, sve bi im išlo na ruku. U gradskom derbiju u Hamburgu, istoimeni klub je u prividnoj ulozi gosta razbio, posljednji St. Pauli. Također ističem i visoku pobjedu od 4:0, svojih ljubimaca iz Wolfsburga. Boreći se za opstanak Freiburg je pobijedio favorite, Kaiserslautern, a na ruku mu je došao i poraz na "jedvite jade", Nuernberga u Gelsenkirchenu. Slijedeće kolo donijeti će nam nova nogometna uzbuđenja.

Borussia (M) 2-2 Stuttgart
Freiburg 3-1 Kaiserslautern
Energie 1-1 Muenchen 1860
Bayern Muenchen 3-0 Hertha
Schalke 04 2-1 Nuernberg
Bayer 1-2 Werder
Borussia (D) 2-1 Koeln
Wolfsburg 4-0 Hansa
St Pauli 0-4 Hamburg

1. Bayer 66
2. Borussia Dortmund 64
3. Bayern 62
4. Schalke 61
5. Hertha 58
6. Werder 53
7. Kaiserslautern 53


ŠPANJOLSKA; 23 pogotka, odnosno 2, 3 po utakmici
Ovo kolo španjolske nogometne lige donjelo nam je čak dva derbija. Prvi od njih je onaj između Valencije i Deportiva. U siromašnoj utakmici, dva inače atraktivna kluba, bolja je bila Valencia, kojoj je u minimalnoj pobijedi od 1:0 svesrdno pomogao igrač Deportiva, Duscher ubacivši loptu u svoj gol. Ovom pobjedom Valencia se učvrstila na čelo ljestvice, dok Deportivo još uvijek drži mjesto koje vodi u Ligu prvaka. Drugi derbi je odigran između Celte i Barcelone. Posjetitelji ove tekme mogli su uživati u nogometu, a na kraju nje bili su zadovoljni samo oni koji drukaju za Celtu ili možda protiv Barce. Celta je već u prvom poluvremenu postigla vodeći pogodak, a pobjedu potvrdila u 62. minuti kada se Barca već bila solidno otvorila u želji za igranjem Lige prvaka u slijedećoj sezoni. Do kraja su Katalonci uspjeli postići počasni pogodak. Upravo njihov današnji protivnik je sada na poziciji koja vodi tamo gdje Barca ove godine igra polufinale. Real je napucao buduće drugoligaše, Tenerife sa 4:1, uz dva pogotka Gutija i po jedan Roberta Carlosa i pjevača Figa (on je ovih dana snimio pjesmu s popularnim portugalskim glazbenikom Paulom Gonzom). S dna ljestvice uspio je pobjeći Rayo Vallecano, koji je izvrsnom igrom donio tri boda s gostovanja kod izravnog konkurenta za ispadanje, Las Palmasa, koji je sada u nezavidnom položaju, jer ima samo bod više od 18. Osasune. Tako će u predstojeća tri kola biti veće borbe za opstanak, nego za prvaka kojega će odlučiti Valencia i Real.
Lista strijelaca: Tristan (19), Morientes (18), Catanha (17), ....

Alaves 2-1 Real Zaragoza
Athletic 0-1 Sevilla
Espanyol 3-1 Villarreal
Malaga 0-0 Real Mallorca
Betis 3-0 Real Sociedad
Valencia 1-0 Deportivo
Valladolid 1-0 Osasuna
Celta Vigo 2-1 Barcelona
Las Palmas 0-2 Rayo Vallecano
Real Madrid 4-1 Tenerife

1. Valencia 66
2. Real Madrid 65
3. Deportivo 61
4. Celta Vigo 57
5. Barcelona 57
6. Real Betis 56

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  2. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije