Pale aute

14.03.2002.
Pale aute
Možda ste čuli za slučajeve kod nas, kada su se prije dvije godine, bušile gume po centru Zagreba. Uredno parkirani automobili marki Yugo i Zastava 101, jutro bi dočekali s probušenim gumama. Slične, ali mnogo ozbiljnije stvari događaju se zadnjih dana u Ankari.
Razlog zbog kojih su jugići i stojadini bili žrtve bušenja guma, vjerojatno će ostati tajna široj javnosti. Bez obzira na to što su automobili imali zagrebačke registracije, ostajali su i sa po četiri probušene gume. Pretpostavlja se da je ekipica u centru smatrala nedostojinim ova auta (ili zbog zemlje proizvođača-što je manje vjerojatno;ili zbog nekvalitete-više vjerojatno) kako bi se ona parkirala po njihovom kvartu.
U Turskoj se pak zadnjih dana događa da auta bolje kvalitete jednostavno izgaraju. Naravno ne sama od sebe. Žrtve, vjerojatno grupe piromana, su uvijek ekstremno skupi automobili. U cijelom gradu se do sada zbilo ovakvih dvadesetak slučajeva, većinom u elitnom kvartu Ankare, Kocorenu, gdje takvih automobila ima na pretek. Posljedni slučaj je posebno uznemirio, ne samo na veliko uspaničene vlasnike makinja, već i širu javnost. Naime, nakon što je u jednom autu izbio požar, došlo je do eksplozije, nakon koje je vatra zahvatila susjednu zgradu, koja je pak skoro u potpunosti izgorjela. Gadna stvar.
Pretpostavlja se kako je motiv za ove slučajeve svojevrsna osveta siromašnih, bogatima (sjećate li se parole: Uzmite siromašnima, da bi dali bogatima?), a njima je najlakše zapaliti njihove skupocjene limene ljubimce. Neki drugi, razloge vide u nekoj eventualnoj povezanosti mafije sa žrtvama, kao što je neprestano bio slučaj u Beogradu tijekom devedesetih. Policija još uvijek ne zna prave počinitelje, iako je već privela veći broj sumnjivaca među kojima su i neki, policiji od prije poznati piromani.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

    04.05.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

  2. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  3. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije