Nedam naftu

14.03.2002.
Nedam naftu
Uvrijeđen stalnim izraelskim napadima na pristaše njegove vjere, Palestince, irački boss Saddam Hussein odlučio je danas obustaviti izvoz nafte na 30 dana. To bi moglo izazvati neka pretumbavanja na svjetskom tržištu nafte.
Osim toga ovaj Iračanin je odbrusio Bushu i Blairu, onako kako je to uobičavao u starim danima.
Irak će naftu opet dati samo u dva slučaja. Prvi je bezuvjetno povlačenje "vojske cionističkog entiteta" s područja pod upravom Palestinaca. Budući da će se to teško ostvariti, ostaje druga mogućnost, a to je preispitivanje odluke o zabrani izvoza nafte, što bi se trebalo dogoditi nakon 30 dana.
Cijela priča ipak nije započela od Saddama, već od njegovog dragog susjeda, Irana. Iran je pozvao da se Arapi u znak solidarnosti s Palestincima, odluče na obustavu izvoza nafte svim zemljama koje podržavaju Izrael. No, Iran još uvijek nije poduzeo takve korake. Osim Iraka, solidarna je bila i Libija, dok je Jordan odlučio preispitati svoje odnose s Izraelom. Kako Irak izvozi dnevno čak dva milijuna barela, odnosno 4% od svjetskog izvoza, cijene naftnih derivata na svjetskom tržištu odmah je porasla nakon što je ova odluka ugledala svjetlo dana. Što se nas tiče vidjeti ćemo što kaže INA.

Saddam je osim ovog pitanja odlučio riješiti i još jedno. Radi se o zahtjevu SAD-a i Velike Britanije upućenom Iraku. Naime dva bossa ovih država, Bush i Blair, žele da Saddam dopusti inspektorima Ujedinjenih naroda potpuni pristup iračkim vojnim objektima, kako bi ovi mogli izvršiti pregled njihovog arsenala. Naravno da su dečki ove prijetnje morali nečim potkrijepiti. Ovaj put ohrabreni uspjesima u Afganistanu, razmahali su se s novim vojnim akcijama protiv Iraka. Saddam je kao i uvijek izgovorio samo sebi svojstven tekst. Skraćena verzija bi izgledala ovako: boriti ćemo se svime s čime raspolažemo, od zrakoplova do projektila i od noževa do močvarnih trski i pobijediti ćemo. Sve naravno na iračkoj televiziji, live.
Sjećam se kako nas je jedno vrijeme Amerika plašila s činjenicom da Irak ima ubitačna, razorna i zla biološka oružja namijenjena masovnom uništavanju. A Ameri ih kao nemaju?

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Pokvarena jaja za premijera

  25.01.2022.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Pokvarena jaja za premijera

 2. O POŽELJNOJ POLITICI: Nema one koja je svima dobra

  05.01.2022.

  Predrag Finci

  O POŽELJNOJ POLITICI: Nema one koja je svima dobra

 3. BURE BARUTA: Toma, otpadnik zlatnog srca

  05.01.2022.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Toma, otpadnik zlatnog srca

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije