MILOSTI ZA DJECU

Obitelj poginule djevojčice Madine ponovo uhvaćena i protjerana u Srbiju. S njima i 11 djece

ritn by: I.K. | 12.03.2018.
MILOSTI ZA DJECU: Obitelj poginule djevojčice Madine ponovo uhvaćena i protjerana u Srbiju. S njima i 11 djece
"U noći 8. ožujka sedamnaestogodišnja djevojka poslala nam je uznemirujući poziv u pomoć. Obavijestila nas je da se njezina obitelj, zajedno s još jednom izbjegličkom obitelji, nalazi na području Hrvatske, u neposrednoj blizini sela Strošinci. Izvijestila je da su gladni i promrzli te da žele zatražiti azil u našoj zemlji. U skupini koja je brojala 19 osoba bilo je jedanaestoro djece, među kojima i dvije male bebe. Molili su nas da u njihovo ime kontaktiramo policiju i obavijestimo ih o njihovoj namjeri da zatraže azil u Hrvatskoj", tvrde iz organizacije "Are You Syrious?", organizirane prilikom pojave prvog izbjegličkog vala, s ciljem da olakšaju muke migrantima koji putuju prema Europi. Kada su aktivisti organizacije pitali za imena, shvatili su da se radi o obitelji male Madine, što su u kasnijem razgovoru članovi obitelji i sami potvrdili.

Policija je ponovo na hrvatskom teritoriju zaustavila i u Srbiju vratila obitelj djevojčice Madine, koja je prije tri mjeseca poginula u naletu vlaka pri jednom od pokušaja ilegalnog prelaska granice. Njezina smrt nije rasvijetljena, a postoje ozbiljne indicije da okolnosti u kojima je djevojčica poginula nisu onakve kakvima ih je javnosti predstavila hrvatska policija, odnosno da je do nesreće došlo nakon što su granični policajci obitelj potjerali prema željezničkoj pruzi.

Prije četiri dana, u noći 8. ožujka, obitelj poginule djevojčice je, kako to tvrdi organizacija Are You Syrious, "ponovno izložena nelegalnom i okrutnom tretmanu hrvatske države".

"U noći 8. ožujka sedamnaestogodišnja djevojka poslala nam je uznemirujući poziv u pomoć. Obavijestila nas je da se njezina obitelj, zajedno s još jednom izbjegličkom obitelji, nalazi na području Hrvatske, u neposrednoj blizini sela Strošinci. Izvijestila je da su gladni i promrzli te da žele zatražiti azil u našoj zemlji. U skupini koja je brojala 19 osoba bilo je jedanaestoro djece, među kojima i dvije male bebe. Molili su nas da u njihovo ime kontaktiramo policiju i obavijestimo ih o njihovoj namjeri da zatraže azil u Hrvatskoj", tvrde iz organizacije "Are You Syrious?", organizirane prilikom pojave prvog izbjegličkog vala, s ciljem da olakšaju muke migrantima koji putuju prema Europi.

Poginula djevojčica Madina Husseini (FOTO: obiteljska arhiva)

Kada su aktivisti organizacije pitali za imena, shvatili su da se radi o obitelji male Madine, što su u kasnijem razgovoru članovi obitelji i sami potvrdili.

"O njihovoj lokaciji, identitetu i stanju obavijestili smo nadležnu policijsku postaju (telefonski i e-mailom), kao i (e-mailom) UNHCR, Hrvatski pravni centar, Pučku pravobraniteljicu i Pravobraniteljicu za djecu. Iako se Madinina obitelj bojala susreta s policijom zbog razumljivog straha od ponovnog protjerivanja, shvativši da je to jedini način da zatraže azil u Hrvatskoj, sami su prišli policijskim službenicima u ophodnji i rekli da žele zatražiti azil. Prema iskazu obitelji, umjesto odgovaranja na molbu da se pozove liječničku pomoć za djecu i pružanja mogućnosti traženja međunarodne, uslijedili su podsmjeh na spomen javljanja nadležnim institucijama, pretraživanje te detaljni pregled sadržaja njihovih mobilnih telefona, uz kasnije protjerivanje iz zemlje. Posebno je skandalozno što se protjerivanje odvilo na sličan način kao i u noći u kojoj je pod naletom vlaka poginula njihova šestogodišnja sestrica: obje obitelji natjerane su da se s malom djecom vrate natrag u Srbiju", navode u priopćenju za javnost iz organizacije Are You Syrious.

Izbjeglice s djecom (FOTO: Ladislav Tomičić)

Ne možemo se, poručuju, javno ne zapitati što bi se dogodilo da se ovim obiteljima u trenucima protjerivanja dogodila nova tragedija.

"Ako hrvatska policija sve radi po zakonu, kako tvrde u Ministarstvu unutarnjih poslova, kako je moguće da smo iznova protjerali obitelj male Madine, kojoj su nezakonite prakse od strane naše države već nanijele neopisivo zlo? Zašto su hrvatski granični policajci dovedeni u poziciju u kojoj uplakanu djecu i njihove majke moraju tjerati da po mraku, hladnoći i kiši hodaju van iz naše zemlje? I to baš na mjestima iz kojih smo i sami bježali kada je u našoj zemlji bjesnio rat. Od Ministarstva unutarnjih poslova i načelnika granične policije Zorana Ničena tražimo hitne odgovore na pitanje što se dogodilo obiteljima koje su u noći 8. ožujka bezuspješno pokušale tražiti međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj, a kolege novinare pozivamo da dodatno istraže ovaj slučaj, koji je nažalost najbolja ilustracija svakodnevne nelegalne prakse na hrvatskim granicama", zaključuje se u priopćenju.

U isto vrijeme, Human Rights Watch (HRW), globalna organizacija za zaštitu ljudskih prava, Odboru za prava djeteta Ujedinjenih naroda preporučila je da od Hrvatske traži istragu neetičnog postupanja prema djeci migrantima i tražiteljima azila. HRW navodi da je Hrvatska prošle godine tražitelje azila vraćala u Srbiju, ne želeći prihvatiti njihove zahtjeve za azilom, iako je to prema međunarodnim konvencijama dužna učiniti.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Are You Sirious


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije