DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE
DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Laganje za Hrvatsku kao građanska dužnost

Laganje za Hrvatsku kao građanska dužnost

ritn by: Zdenko Duka | 26.09.2023.
DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Laganje za Hrvatsku kao građanska dužnost
Ovo je samo jedan novi primjer kako se u Hrvatskoj i dalje, a već trideset i nešto godina, njeguje atmosfera u kojoj je važno drugoga pa i druge, cijele nacije, optužiti za ono za što smo sami krivi i čega bismo se trebali stidjeti. Pronaći nacionalne izdajnike, cinkaroše, neprijatelje, rušitelje „svetinja“ i „mrzitelje svega hrvatskog“ - kako bi se njih optužilo i kaznilo za vlastito nečinjenje, za vlastito već legendarno licemjerje, za navodno „sljepilo“ i vlastite laži. A za ono loše što nam se događa su krivi drugi koji to loše vide i onda prokazuju, a ne „mi“ koji to loše ne želimo vidjeti i ukloniti, nego to zlo još i potpomažemo! Može li se braniti neobranjivo, kako se ne bi postalo nacionalni izdajnik i neprijatelj? Je li obavezno laganje za Hrvatsku? Pa, netko to vrlo lako može, a netko ne može i ne želi. I taj je patriot, jer želi spriječiti nelegalnosti. I još jedna frapantna novost - takozvani „Lex AP“.

„Ta glupost nam je namještena. Čista sabotaža … Na kraju nas prijave one organizacije koje se time bave, koje od toga žive i traže kaznu protiv Hrvatske. To je po meni glupost i nastavak traženja nekakvih načina da se mi zaustavimo“, optužio je prije desetak dana izbornik Zlatko Dalić neke neprijatelje hrvatske nogometne reprezentacije da kuju zavjeru protiv nje. Kaže da je sve krenulo još više poslije Rotterdama (u završnici Lige nacija) gdje je bilo 35.000 hrvatskih navijača, a cilj zavjerenika bio je da reprezentacija i kod kuće igra bez publike. 

Isti komentar je tada dao i Marijan Kustić, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i bivši saborski zastupnik iz redova HDZ-a: „Uvjeren sam da je to namješteno ... Dogodilo se da se po četiri-pet puta diže zastava na tri-četiri sekunde, i da upravo taj jedan pojedinac slika s druge strane baš tu zastavu. Baš da on zna da je na toj zastavi taj ustaški simbol…“

U HNS-u su odlučili da će od izgrednika-provokatora (kad budu identificirani) sudski naplatiti cjelokupnu štetu koju će HNS najvjerojatnije morati platiti zbog ovog „incidenta“ i mogućeg praznog stadiona na idućoj utakmici s Turskom u Osijeku, ako UEFA donese odluku o takvoj zabrani, a procjena je da bi to bilo oko 400.000 eura.

Zastava koja se „povremeno“ pojavljivala na stadionu Rujevica u Rijeci na utakmici Hrvatska-Latvija, bila je ustaška, a dan-dva nakon Dalićeve i Kustićeve izjave policija je otkrila da su je na Rujevicu donijela trojica mladića koji nisu nikakvi ljevičari ili pak kakvi srpski provokatori … Ma ne, baš obratno - oni su iz hadezeovskog miljea. Jednome od njih otac je predsjednik općinskog kluba vijećnika HDZ-a, i on je u ožujku zajedno sa svojim ocem i još jednim napadačem sudjelovao u tučnjavi u kojoj su ozlijedili policajce. To znači da Dalića, Kustića i hrvatsku nogometnu reprezentaciju ne ruše i ne sabotiraju nikakvi nepoznati, već poznati vjekovni neprijatelji - nego HDZ! 

Dok su se vozili na utakmicu, trojica mladića su se fotografirala i s tom zastavom i još ponekim proustaškim simbolom i fotografije veselo stavljali na društvene mreže. Policiji su kazali da ih je zaštitar na stadion pustio iako nisu imali karte za utakmicu i da on uopće nije kontrolirao kakvu to zastavu nose, a da nisu niti znali da je zastava zabranjena.

Zanimljivo je da nakon tog policijskog otkrića, ni Dalić ni Kustić nisu više komentirali da ih netko sabotira, a ni ne spominje se više da će HNS zatražiti od izgrednika da mu nadoknade cjelokupnu financijsku štetu. Jer, sad je to ipak, na neki način, u obitelji.

Ustaška zastava
Trio "unutarnjih neprijatelja" koji predvodi sin HDZ-ovca (FOTO: Facebook)

Inače, utakmica u Rijeci bila je pod posebnom prismotrom i uvjetnom kaznom UEFA-e zbog (povremenih) rasističkih ispada koje su hrvatski navijači ranije manifestirali na Svjetskom prvenstvu u Kataru te, osobito, na utakmicama Lige nacija u Roterdamu. No, eto, u Rijeci se, bez obzira na posebni nadzor, pojavila ta ustaška zastava.

Malo koji od medija spomenuo je još jednu važnu stvar. UEFA-ina kazna hrvatskoj reprezentaciji neće ovisiti samo o toj zastavi u Rijeci. Tri dana poslije Rijeke Hrvatska je igrala u Armeniji. Na tom gostovanju, zbog ranijih navijačkih grijeha nije smjelo biti hrvatskih navijača. Baš kao ni Dinamovih navijača u Ateni, kad je Dinamo trebao igrati s AEK-om, a koji su nakon krvave i ubilačke makljaže ostali u grčkim zatvorima. Tako su se, bez obzira na zabranu, i navijači hrvatske nogometne reprezentacije pojavili na stadionu u Erevanu i dio njih se, pritom, na stadionu potukao s Armencima. UEFA je i zbog toga pokrenula postupak protiv Hrvatske, a sveukupna kazna bi trebala biti donesena ovog tjedna. 

Znamo da kod nas nema iole važnije domaće nogometne utakmice a da se na njoj ne viče: „Ubij Srbina!“, „Srbe na vrbe“, doduše ne samo tradicionalno protiv Srba nego i „Ubij tovara“, „Gazi purgera“ ili štogod slično. Ustaški simboli zaista nisu izuzetak, prije suprotno. Recimo, „navijači“ Rudeša su nedavno za vrijeme cijele utakmice držali na tribinama nacističke simbole. I nikad se nije dogodilo da se zbog sličnih rasističkih svinjarija u HNL-u utakmica privremeno prekine i da se isprazni dio stadiona.

Spomenimo kako je predsjednik Rudeša Joe Šimunić, poznat (i) po tome što je 2013. godine na maksimirskom stadionu, poslije hrvatske pobjede nad Islandom i kvalificirana na svjetsko prvenstvo, uzeo mikrofon i prema publici skandirao „Za Dom…“, a dobar dio publike je uzvraćao „…spremni!“. Komentirao je tada Šimunić da je to oduvijek želio napraviti, a sad mu se ukazala ta prilika i svima savjetovao da „prouče povijest“. Kao, on ju je na pravi način proučio … Kaznila ga je FIFA, ali ga je HNS potom zapravo nagradio jer je postao pomoćnik tadašnjeg izbornika Ante Čačića, a kasnije i rezultatski neuspješni izbornik hrvatske U-19 reprezentacije.

Dakle, stvarno nije da nas UEFA ne voli i da zbog jako moćne hrvatske nogometne reprezentacije, hoće da joj naškodi. FARE i UEFA bore se protiv svakog rasizma na stadionima i imaju svoja pravila. Ako ih se uporno ne pridržavaš, UEFA će te kazniti. I to je to. 

Ovo je samo jedan novi primjer kako se u Hrvatskoj i dalje, a već trideset i nešto godina, njeguje atmosfera u kojoj je važno drugoga pa i druge, cijele nacije, optužiti za ono za što smo sami krivi i čega bismo se trebali stidjeti. Pronaći nacionalne izdajnike, cinkaroše, neprijatelje, rušitelje „svetinja“ i „mrzitelje svega hrvatskog“ - kako bi se njih optužilo i kaznilo za vlastito nečinjenje, za vlastito već legendarno licemjerje, za navodno „sljepilo“ i vlastite laži. A za ono loše što nam se događa su krivi drugi koji to loše vide i onda prokazuju, a ne „mi“ koji to loše ne želimo vidjeti i ukloniti, nego to zlo još i potpomažemo!

Drugi, sasvim novi primjer, Plenkovićeva je prozivka ljevice, konkretno stranaka SDP i Možemo te Centra za mirovne studije (u kojem je prethodno više godina radila Sandra Benčić) da su lobirali u Bruxellesu da Hrvatska ne uđe u Schengen zonu. Ne samo da je počela predizborna kampanja, nego se i zahuktava, i svakog normalnog hvata muka od toga čega ćemo se sve morati naslušati idućih mjeseci. Bit će potrebna velika mentalna kondicija.

Migranti
Brojni su dokazi i snimke nasilnog postupanja hrvatske policije na granicama, a oni koji vjeruju svojim očima su nedomoljubne izdajice (SCREENSHOT: YouTube)

Kaže premijer Andrej Plenković da su SDP i nevladine udruge u vrijeme kad se odlučivalo o Hrvatskoj u Schengenu (davnog siječnja 2021. godine) orkestrirali europske zastupnike socijalista iz Italije da ilegalno prijeđu hrvatsku granicu kako bi isprovocirali hrvatsku policiju. Stranka europskih socijalista (PES) demantira Plenkovića, pišu da su se borili sa SDP-om da Hrvatska uđe u zonu, da je baš povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove iz redova socijalista dala preporuku za hrvatsko pristupanje te da je „najblaže rečeno čudna Plenkovićeva izjava“ samo pokušaj „skretanja pažnje sa slabih rezultata njegove vlade“. 

Lako se prisjetiti. Jedno je uspješni ulazak Hrvatske u Schengen, što jest izvjesni diplomatski uspjeh HDZ-a, a drugo su ne baš rijetki „incidenti“ hrvatske policije s imigrantima u razdoblju prije ulaska u Schengen. Bilo je previše i jasnih dokaza protiv naše policije o slučajevima tzv. pushbackova migranata prema BiH, oduzimanju novca i mobitela, ponižavanju i premlaćivanju imigranata, a da bi se to sve moglo lakonski odbaciti i tvrditi da ništa od toga nije bila istina. A to se ne smije raditi, s tim da velika većina policajaca ne radi to na svoju ruku nego zato jer im je to netko naredio ili dopustio. 

Može li se braniti neobranjivo, kako se ne bi postalo nacionalni izdajnik i neprijatelj? Je li obavezno laganje za Hrvatsku? Pa, netko to vrlo lako može, a netko ne može i ne želi. I taj je patriot, jer želi spriječiti nelegalnosti. 

I još jedna frapantna novost - takozvani „Lex AP“. Ministarstvo uprave i pravosuđa je u proceduru e-savjetovanja uputilo izmjene Kaznenog zakona u kojima predlažu kazneno sankcioniranje bilo koga tko oda informaciju iz istrage - kaznom zatvora do čak tri godine! To je politička odluka koju je donio premijer zbog brojnih afera u koje su bili i jesu upleteni HDZ-ovi moćnici kako se slobodnim medijskim izvještavanjem ne bi nanosila šteta HDZ-u i njemu, Andreju Plenkoviću. Jer bolje je da građani što manje znaju o visokoj korupciji i kriminalu u Hrvatskoj. Pored silnih uspjeha Plenkovićeve vlade sve su, jel' da, sitnice, to je netema.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Ladislav Tomičić/Lupiga.Com

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize"

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

  09.07.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

 2. NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

  09.07.2024.

  Sofija Kordić

  NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

 3. NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

  24.06.2024.

  Srđan Puhalo

  NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije