MRŽNJA PREMA NORMALNOSTI

U Beogradu ponovo vandaliziran Krokodilov spomenik Branku Ćopiću

ritn by: Lupiga.Com | 21.11.2023.
MRŽNJA PREMA NORMALNOSTI: U Beogradu ponovo vandaliziran Krokodilov spomenik Branku Ćopiću
Beogradsko udruženje "Krokodil" izvijestilo je jučer da je glupa mlađih osoba minulog vikenda u Beogradu uništila spomenik piscu Branku Ćopiću. Dvodimenzionalni spomenik s Ćopićevim likom postavilo je upravo udruženje Krokodil, a vandali su ga oštetili već nekoliko puta. "Kad smo jutros, u ponedeljak 20. novembra, došli na posao na stepeništu između Karađorđeve i Fruškogorske ulice sačekao nas je uništen dvodimenzionalni spomenik s likom Branka Ćopića. Ovaj lepi omaž omiljenom i tragično okončalom dečijem piscu smo, zajedno s autorom ovog dela, našim svetski čuvenim ilustratorom Dušanom Petričićem, inaugurisali u februaru 2022. godine", navodi se u tekstu na stranicama udruženja Krokodil. Pohod vandala snimljen je i nadzornim kamerama, a iz Krokodila upozoravaju na "zabrinjavajuće stanje u kom se srpsko društvo danas nalazi".

Beogradsko udruženje "Krokodil" izvijestilo je jučer da je glupa mlađih osoba minulog vikenda u Beogradu uništila spomenik piscu Branku Ćopiću. Dvodimenzionalni spomenik s Ćopićevim likom postavilo je upravo udruženje Krokodil, a vandali su ga oštetili već nekoliko puta.

"Kad smo jutros, u ponedeljak 20. novembra, došli na posao na stepeništu između Karađorđeve i Fruškogorske ulice sačekao nas je uništen dvodimenzionalni spomenik s likom Branka Ćopića. Ovaj lepi omaž omiljenom i tragično okončalom dečijem piscu smo, zajedno s autorom ovog dela, našim svetski čuvenim ilustratorom Dušanom Petričićem, inaugurisali u februaru 2022. godine", navodi se u tekstu na stranicama udruženja Krokodil.

Jedna od ranijih vandalizacija Krokodilovog spomenika Branku Ćopiću (FOTO: Krokodil)

Nadalje, iz udruženja navode okolnosti i detalje vezane za rušenje spomenika, a vandali su čak i snimljeni nadzornim kamerama.

"U subotu tačno u 23:36 iz pravca Karađorđeve ulice na Malom stepeništu pojavila se grupa mladih muškaraca. Prividno ničim izazvani, odlomili su gornji deo lika Branka Ćopića i komade bacili ka platou ispod Brankovog mosta da bi potom gotovo nezainteresovano nastavili svojim putem prema Fruškogorskoj ulici", objašnjavaju u udruženju Krokodil.

Vandali na djelu (FOTO: Krokodil)

Pritom se upozorava na "zabrinjavajuće stanje u kom se srpsko društvo danas nalazi".

"Ta akutna mržnja prema svemu što predstavlja normalnost, nežnost i lepotu jedna je od osnovnih odlika naše mračne savremenosti u kojoj, na žalost, mnogi građani na različite načine učestvuju. Ovaj događaj nikako nije usamljen niti ga ističemo kao nešto za nas neobično, naprotiv. Pre samo mesec dana naizgled slučajni prolaznici upućivali su pretnje i uvrede našim zaposlenima dok su sređivali stepenište i ulaz u naš Centar. Obaveštenje o tom događaju već je prosleđeno MUP-u. Iako ova dva napada po našem utisku nisu direktno povezana, oni pripadaju čitavom nizu učestalih pretnji, uvreda i napada kojima smo izloženi u poslednjih godinu dana što nas, pored ukupno dvadeset osam SLAPP prekršajnih prijava protiv zaposlenih u KROKODILu, sve više zabrinjava", zaključuje se u tekstu objavljenom na stranicama beogradskog udruženja posvećenog promociji književnosti.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Iz knjige Enesa Čengića 'Ćopić kroz svjetla i pomrčine'


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Glogov kolac za Gogolja

  19.02.2024.

  Marko Tomaš

  LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Glogov kolac za Gogolja

 2. PROŠLOST JE ČINIO LAKŠOM: Pera Luković - inženjer na privremenom radu u novinarstvu

  13.02.2024.

  Bojan Tončić

  PROŠLOST JE ČINIO LAKŠOM: Pera Luković - inženjer na privremenom radu u novinarstvu

 3. HIP HOP LELEK: Upotreba djeteta za patriotske psihoze

  01.02.2024.

  Brano Mandić

  HIP HOP LELEK: Upotreba djeteta za patriotske psihoze

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije