KOMORA MEDICINSKIH BIOKEMIČARA O K+ VAĐENJU KRVI

Ne možete obići trgovački centar pa izvaditi krv!

ritn by: N.Š. | 20.05.2015.
KOMORA MEDICINSKIH BIOKEMIČARA O K+ VAĐENJU KRVI: Ne možete obići trgovački centar pa izvaditi krv!
"Posebno ističem da referentni intervali temeljem kojih se procjenjuju dobiveni rezultati laboratorijske obrade sigurno nisu rađeni na populaciji koja je neposredno prije vađenja krvi obilazila trgovačke centre", naglašava šef HKMB-a, najavljujući da će učiniti sve da stane na kraj Agrokorovoj "ponudi".

Predsjednik Hrvatske komore medicinskih biokemičara Goran Bulatović odgovorio je na upit Lupiga.Com-a vezano za mogućnost vađenja krvi u prodavaonicama Konzuma, a u suradnji sa Poliklinikom Aviva. Navode da je HKMB poduzela sve aktivnosti iz pripadajućih joj nadležnosti kao institucije sa javnim ovlastima kako bi spriječila ovu stručno neprihvatljivu aktivnost.

"Stoga smo inicirali inspekcijski nadzor Ministarstva zdravlja (odrađen jučer) i najavili naš izvanredni stručni nadzor u Poliklinici (sutra). HKMB ove aktivnosti Poliklinike Aviva ocjenjuje kao aktivnosti koje su u koliziji sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti  te Zakonom o medicinsko biokemijskoj djelatnosti kao i standardima dobre stručne prakse i preporukama koje se odnose na upravljanje preanalitičkim čimbenicima", navodi predsjednik Komore. 

Nastavlja da je zbog ovakvih akcija moguće da korisnici usluge budu dovedeni u zabludu "glede vjerodostojnosti nalaza, jer su narušeni principi dobre stručne prakse koji se odnose na pripremu pacijenta, ograničavanje fizičke aktivnosti prije uzorkovanja, vremena uzorkovanja, vremena dostave uzorka te svih ostalih principa koji su relevantni za pouzdan laboratorijski nalaz". 

"Posebno ističem da referentni intervali temeljem kojih se procjenjuju dobiveni rezultati laboratorijske obrade sigurno nisu rađeni na populaciji koja je neposredno prije vađenja krvi obilazila trgovačke centre i bila znatnije fizički aktivna.  Pozivanje na praksu Amerike definitivno nije neka referenca. 

Temeljem ishoda nalaza inspekcije Ministarstva zdravlja i provoditelja stručnog nadzora naše komore, HKMB će poduzimati radnje koje se od nje i očekuju, a sve u cilju zaštite digniteta struke, a nadasve  sigurnosti korisnika laboratorijske usluge", zaključuje Goran Bulatović, specijalist medicinske biokemije. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Flickr/Podravka 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. UZ ODLAZAK VLADIMIRA MATIJANIĆA: Ostajemo usamljeniji pred bagrom

  05.08.2022.

  Jerko Bakotin

  UZ ODLAZAK VLADIMIRA MATIJANIĆA: Ostajemo usamljeniji pred bagrom

 2. PRESTANIMO SE LAGATI: Odavno živimo u aparthejdu

  23.07.2022.

  Marko Tomaš

  PRESTANIMO SE LAGATI: Odavno živimo u aparthejdu

 3. PREDRAG FINCI: Bjegunci

  20.07.2022.

  Predrag Finci

  PREDRAG FINCI: Bjegunci

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije