KOMORA MEDICINSKIH BIOKEMIČARA O K+ VAĐENJU KRVI

Ne možete obići trgovački centar pa izvaditi krv!

ritn by: N.Š. | 20.05.2015.
KOMORA MEDICINSKIH BIOKEMIČARA O K+ VAĐENJU KRVI: Ne možete obići trgovački centar pa izvaditi krv!
"Posebno ističem da referentni intervali temeljem kojih se procjenjuju dobiveni rezultati laboratorijske obrade sigurno nisu rađeni na populaciji koja je neposredno prije vađenja krvi obilazila trgovačke centre", naglašava šef HKMB-a, najavljujući da će učiniti sve da stane na kraj Agrokorovoj "ponudi".

Predsjednik Hrvatske komore medicinskih biokemičara Goran Bulatović odgovorio je na upit Lupiga.Com-a vezano za mogućnost vađenja krvi u prodavaonicama Konzuma, a u suradnji sa Poliklinikom Aviva. Navode da je HKMB poduzela sve aktivnosti iz pripadajućih joj nadležnosti kao institucije sa javnim ovlastima kako bi spriječila ovu stručno neprihvatljivu aktivnost.

"Stoga smo inicirali inspekcijski nadzor Ministarstva zdravlja (odrađen jučer) i najavili naš izvanredni stručni nadzor u Poliklinici (sutra). HKMB ove aktivnosti Poliklinike Aviva ocjenjuje kao aktivnosti koje su u koliziji sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti  te Zakonom o medicinsko biokemijskoj djelatnosti kao i standardima dobre stručne prakse i preporukama koje se odnose na upravljanje preanalitičkim čimbenicima", navodi predsjednik Komore. 

Nastavlja da je zbog ovakvih akcija moguće da korisnici usluge budu dovedeni u zabludu "glede vjerodostojnosti nalaza, jer su narušeni principi dobre stručne prakse koji se odnose na pripremu pacijenta, ograničavanje fizičke aktivnosti prije uzorkovanja, vremena uzorkovanja, vremena dostave uzorka te svih ostalih principa koji su relevantni za pouzdan laboratorijski nalaz". 

"Posebno ističem da referentni intervali temeljem kojih se procjenjuju dobiveni rezultati laboratorijske obrade sigurno nisu rađeni na populaciji koja je neposredno prije vađenja krvi obilazila trgovačke centre i bila znatnije fizički aktivna.  Pozivanje na praksu Amerike definitivno nije neka referenca. 

Temeljem ishoda nalaza inspekcije Ministarstva zdravlja i provoditelja stručnog nadzora naše komore, HKMB će poduzimati radnje koje se od nje i očekuju, a sve u cilju zaštite digniteta struke, a nadasve  sigurnosti korisnika laboratorijske usluge", zaključuje Goran Bulatović, specijalist medicinske biokemije. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Flickr/Podravka 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Forsiranje loše prošlosti

  23.08.2021.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Forsiranje loše prošlosti

 2. OTETO IZ TMINE: Žigosano medijsko zlo

  22.08.2021.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Žigosano medijsko zlo

 3. LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

  13.07.2021.

  Lana Bobić

  LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije