HRVATSKI GOSTI

Poznato odakle su tetovirani neonacisti stigli na riječku plažu

ritn by: I.F. | 16.07.2022.
HRVATSKI GOSTI: Poznato odakle su tetovirani neonacisti stigli na riječku plažu
Fotografije dvojice muškaraca „ukrašenih“ obiljem nacističkih tetovaža, uključujući i one Adolfa Hitlera, kukastih križeva i neizbježnog „Sieg heila“, ovih je dana objavio Antifašistički vjesnik. Fotografije su dobili od čitatelja s informacijom da su snimljene na riječkoj plaži Kantrida, u beach baru Morski prasac. Objava fotografija izazvala je veliki interes javnosti i puno nagađanja odakle su u Rijeku stigla ova dvojica nacističkih turista. Iz riječke policije objasnili su kako je 13. srpnja policija putem aplikacije „e-opažaj“ primila dojavu o dvojcu iz Morskog prasca, međutim dolaskom na plažu policija ih tamo nije zatekla. U razgovoru s konobarima beach bara doznali su kako su osobe s fotografija uistinu boravile na plaži, ali prije desetak dana te zbog toga policija nije mogla utvrditi njihov identitet. Međutim, utvrdili su ga s Antifašističkog vjesnika.

Fotografije dvojice muškaraca „ukrašenih“ obiljem nacističkih tetovaža, uključujući i one Adolfa Hitlera, kukastih križeva i neizbježnog „Sieg heila“, ovih je dana objavio Antifašistički vjesnik. Fotografije su dobili od čitatelja s informacijom da su snimljene na riječkoj plaži Kantrida, u beach baru Morski prasac. Objava fotografija izazvala je veliki interes javnosti i puno nagađanja odakle su u Rijeku stigla ova dvojica nacističkih turista.

Iz riječke policije objasnili su kako je 13. srpnja policija putem aplikacije „e-opažaj“ primila dojavu o dvojcu iz Morskog prasca, međutim dolaskom na plažu policija ih tamo nije zatekla. U razgovoru s konobarima beach bara doznali su kako su osobe s fotografija uistinu boravile na plaži, ali prije desetak dana te zbog toga policija nije mogla utvrditi njihov identitet. Međutim, utvrdili su ga s Antifašističkog vjesnika.

„Uz ovakve lako prepoznatljive tetovaže po licu i glavi nije ih bilo teško prepoznati i pronaći na fotogalerijama mađarskih neonacista. Neonacista u Spužva Bob Skockani boksama smo pronašli na stranici Blood and Honour Hungary s njihovom majicom dok svira u RAC bandu Fehér Vihar. Na stranicama Nacionalista Zona vidimo da svira bas gitaru, a pronalazimo podatak da se basista zove Matu. Spužva Matu Skockanog pronalazimo i na sportskim igrama nacista kako poteže konop. Svakako pogledajte fotogaleriju s tog događaja na ovom linku“, pišu na Antifašističkom vjesniku.

Neonacisti Kantrida
Nacističke slikovnice (FOTO: Antifašistički vjesnik)

Njihovo prisustvo u Hrvatskoj s ovog portala povezuju s događanjem koje se 2. srpnja održalo u Hrvatskoj. Radi se o Despa memorijalu koji organizira skupina neonacista okupljena u „Blood and Honour Hrvatska“, a koji se održava zadnjih osam godina. Ove godine se na Despa memorijalu okupilo sedamdesetak nacista iz Hrvatske, Njemačke, Engleske, Mađarske, Slovenije i Švicarske, a nastupili su bendovi Feher Torveny iz Mađarske, Kodex Frei i Smart Violence iz Njemačke.

Na Antifašističkom vjesniku objašnjavaju kako je „Blood and Honour Hrvatska“ osnovan 2004. godine i sastojao se od četiri divizije Crusader Rijeka, Division Pula, Division Zagreb i Division Osijek. Navodi se i kako su najbolju suradnju imali s „Blood and Honour“ Slovenija i Mađarska. Veze hrvatske i mađarske nacističke scene su već dugi niz godina vrlo bliske, o čemu je Lupiga ranije pisala u reportaži s nacističkog okupljanja u Budimpešti.

OPERA, KAKO DA NE: Mađarski neonacisti Zagrepčanima vikali - Za dom spremni!

„Nakon niza rasističkih napada, neuspjelih koncerata, ugašenih fanzina i uhićenja nestali su iz javnosti i gurnuti su na tešku marginu. No još bar jednom godišnje se čuje za njih nakon Despa memorijala kad iz rupa izmile ove spodobe“, zaključuje Antifašistički vjesnik.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Antifašistički vjesnik

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize"

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. STRAH OD FEMINIZMA: Zašto se emancipirane žene boje pridružiti

  15.08.2022.

  Sofija Kordić

  STRAH OD FEMINIZMA: Zašto se emancipirane žene boje pridružiti

 2. UZ ODLAZAK VLADIMIRA MATIJANIĆA: Ostajemo usamljeniji pred bagrom

  05.08.2022.

  Jerko Bakotin

  UZ ODLAZAK VLADIMIRA MATIJANIĆA: Ostajemo usamljeniji pred bagrom

 3. PRESTANIMO SE LAGATI: Odavno živimo u aparthejdu

  23.07.2022.

  Marko Tomaš

  PRESTANIMO SE LAGATI: Odavno živimo u aparthejdu

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije