ANDREJ NIKOLAIDIS

Devet teza o budućnosti ljevice

ritn by: Lupiga.Com | 31.03.2017.
ANDREJ NIKOLAIDIS: Devet teza o budućnosti ljevice
U tekstu objavljenom na internetskom portalu Žurnal Andrej Nikolaidis zaključuje kako ljevica ne može biti ono što je bila, ali preostaje još vidjeti može li u drugom vremenu u dugim okolnostima postati nešto drugo te donosi devet teza o budućnosti ljevice

U tekstu objavljenom na internetskom portalu Žurnal Andrej Nikolaidis zaključuje kako ljevica ne može biti ono što je bila, ali preostaje još vidjeti može li u drugom vremenu u dugim okolnostima postati nešto drugo.

Nikolaidis donosi devet teza o budućnosti ljevice, objašnjavajući kako na ljevici ima „mnogo pametnijih, iskusnijih i hrabrijih ljudi“ od njega koji je ionako „samo čangrizavi simpatizer“, ali se ipak usuđuje reći nekoliko stvari. A evo i redom teza koje je iznio Nikolaidis:

Andrej Nikolaidis"Ljevica je dokazala da je u razvoju pljačkaškog kapitalizma jednako dobra kao i desnica" - Andrej Nikolaidis (FOTO: Lupiga.Com)

Prvo. Razjedinjena ljevica je lak plijen. Ako ne možeš ujediniti nekoliko malih stranaka, kako ćeš ujediniti građane i zemlju?

Drugo. Ako ljevica ne uspije stvoriti novi, nadnacionalni i nadvjerski identitet, klasni ili bilo koji drugi, ona nema šansu. Može doći na vlast onda kada se nacionalisti ljudima popnu na glavu, ali će, opet, već sljedeće izbore sigurno izgubiti.

Treće. Ako je ljevica gadljiva, pa populizam prepusti desnici, uvijek će se iznova desiti ono što se upravo desilo na američkim predsjedničkim izborima. Građani ponekad hoće promjenu. Ako im ljevica ne ponudi bolje, oni će izabrati još gore. A barem to znamo: uvijek može gore.

Četvrto. Političko polje je već toliko pomjereno udesno, da praktično svako ko nije fašista danas stoji lijevo. To otvara prostor za široke, nekada nezamislive koalicije. To je iznimno opasno. U svakom savezu ljevice sa oligarhijom i nacionalistima oni dobijaju, a ljevica gubi. Čak – ili: naročito – i ako ljevica osvoji vlast.

Peto. Situacija je toliko loša da ljevica čak ne mora ni da ponudi uvjerljivu alternativu. Dovoljno je da spriječi veću katastrofu. Ako ne može ni to, preostaje još samo da je neko isključi sa aparata za održanje života. 

Šesto. Ljevica je dokazala da je u razvoju pljačkaškog kapitalizma jednako dobra kao i desnica. Kada se prisjetimo koliko je naših nacionalista regrutovano upravo iz ljevice, opravdan je strah da bi ljevica mogla dokazati kako je i u razvoju fašizma jednako dobra kao i desnica.

Sedmo. Ako je strategija ljevice ne da širi polje političke borbe pa predlaže i ono nezamislivo (na primjer nacionalizaciju), nego da vodi kulturalne ratove (je li valjao Tito, ko su bili partizani, ko četnici i ustaše, koliko je prava dovoljno LGBT populaciji), ona je već isključena sa aparata za održavanje života, ali joj to niko nije rekao.

Osmo. Desnici je dovoljan strah. Ljevica mora pokazati vrlinu. Politika je danas svedena na igru „izaberi manje od dva zla“. U toj igri, ljevica je unaprijed viđen gubitnik. Jer ne radi se o tome je li nekada bilo bolje nego sad: svi znaju da jeste. Riječ je o tome može li sutra biti bolje nego danas? Ako ljevica opet zakaže, doći ćemo u situaciju da se ljudi Bakirovog i Milovog vakta sjećaju sa nostalgijom, kao što se danas sjećaju Titinog.

I deveto, posljednje: ljevica bi, za promjenu, mogla pokušati da opet bude ljevica.

Cijeli Nikolaidisov tekst pročitajte na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna ilustracija: Žurnal

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Forsiranje loše prošlosti

  23.08.2021.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Forsiranje loše prošlosti

 2. OTETO IZ TMINE: Žigosano medijsko zlo

  22.08.2021.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Žigosano medijsko zlo

 3. LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

  13.07.2021.

  Lana Bobić

  LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije