150 METARA POD ZEMLJOM

Rudari kod Tuzle štrajkaju u jami!

ritn by: Avaz.ba, Klix.ba/Lupiga | 14.07.2015.
150 METARA POD ZEMLJOM: Rudari kod Tuzle štrajkaju u jami!
Čak 264 rudara odbija izaći iz 150 metara duboke jame Rudnika ugljena Mramor, u sastavu Rudnika Kreka u Tuzli. Ondje se nalaze od ponedjeljka, točnije od jučerašnje treće smjene, a razlog štrajku su kašnjenje plaće, neisplata toplog obroka, doprinosa i kašnjenja uplate kreditnih rata. Dvojici je radnika u utorak ujutro pozlilo pa su prevezeni u bolnicu rudnika. Zbog nepovjerenja u riječi direktora Envera Omazića, koji im je došao na pregovore, ne pristaju na izlazak iz rudnika sve dok se uplate ne ostvare ili dok im, kako prenosi Avaz, ne dođu direktor "Elektroprivrede BiH" Elvedin Grabovica (SDP) i Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.

Čak 264 rudara odbija izaći iz 150 metara duboke jame Rudnika ugljena Mramor, u sastavu Rudnika Kreka u Tuzli. Ondje se nalaze od ponedjeljka, točnije od jučerašnje treće smjene, a razlog štrajku su kašnjenje plaće, neisplata toplog obroka, doprinosa i kašnjenja uplate kreditnih rata. Dvojici je radnika u utorak ujutro pozlilo pa su prevezeni u bolnicu rudnika. Zbog nepovjerenja u riječi direktora Envera Omazića, koji im je došao na pregovore, ne pristaju na izlazak iz rudnika sve dok se uplate ne ostvare ili dok im, kako prenosi Avaz, ne dođu direktor "Elektroprivrede BiH" Elvedin Grabovica (SDP) i Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH. Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH, objasnio je kako rudari traže i da se dio zarađenog novca na proizvodnji električne energije utroši u modernizaciju rudnika. Vladi Federacije su, naime, postavili rok do 17 sati da pristanu na sporazum.

"Riječ je o sporazumu od osam tačaka, a jedina sporna je bila da 1,5 feninga od proizvedenog kilovat-sata električne energije ide za modernizaciju rudnika. Na godišnjem nivou dobili bismo oko 100 miliona KM", kaže Husić, prenosi Klix.  

Direktor Omazić je obećao isplatu obroka i prijevoza tokom današnjeg ili sutrašnjeg dana, međutim, to još nije rezultiralo prekidom štrajka.

"Sve što direktor kaže - laže. Samo obećanja koja su pusta. Ovdje šta oni nama rade, to nema nigdje. Radimo, a kasni nam plaća već devet dana, niti nam je uplaćen topli obrok, a ni prijevoz. Uplaćeni su novci za naš regres, a oni nama ne daju i direktor dođe ovdje i kaže nam da nećemo imati regres. Kradu na sve strane, ne zna se više ni ko odnosi ni ko čupa od nas rudara. Evo nemam ni marke. Ne mogu ni sladoled da kupim. Ostalo mi je do penzije još dvije i po godine, i po stare dane doživio sam ovo", izjavio je rudar Hajrudin Smajić.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Kreka.ba (arhiva)

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Forsiranje loše prošlosti

  23.08.2021.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Forsiranje loše prošlosti

 2. OTETO IZ TMINE: Žigosano medijsko zlo

  22.08.2021.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Žigosano medijsko zlo

 3. LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

  13.07.2021.

  Lana Bobić

  LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije