ZBORNICA
Kino
REDATELJ: SONJA TAROKIĆ

Definitivno jedan od najboljih hrvatskih filmova u posljednje vrijeme

ocjena: Zvjezdica_vatrena Zvjezdica_vatrena Zvjezdica_vatrena Zvjezdica_vatrena | godina: 2021. | trajanje: 126 minuta
uloge: Marina Redžepović, Stojan Matavulj, Nives Ivanković, Maja Posavec, Sandra Lončarić, Ivana Bakarić, Marica Vidušić, Tamara Šoletić, Gordana Slivka, Andrej Dojkić, Vlado Gojun, Raul Brzić, Zoran Skalicki, Pan Jelić, Daria Lorenci, Filip Juričić
žanr: socijalno-psihološka drama
scenario: Sonja Tarokić
redatelj: Sonja Tarokić
ritn by: Marko Stojiljković | 29.08.2021.
ZBORNICA: Definitivno jedan od najboljih hrvatskih filmova u posljednje vrijeme
ZBORNICA: Definitivno jedan od najboljih hrvatskih filmova u posljednje vrijeme
Neki kažu da se na primjeru škole vjerno ogleda cjelokupno društvo, što i nije nužno istina. Škola je, naime, izuzetno kompleksan i kompliciran sustav raspodjele moći, s različitim paralelnim hijerarhijama, pa se stoga u školi još manje vidi učinak individualnih napora i inicijativa nego drugdje. Upravo je okruženje škole Sonja Tarokić izabrala za svoj dugometražni prvijenac „Zbornica“ koji je upravo doživio premijeru u Karlovym Varyma, gdje je i nagrađen posebnim priznanjem žirija. Protagonistica naše priče je Anamarija (Marina Redžepović), školska pedagoginja kojoj je posao u neimenovanoj školi u okolici Zagreba prvi stalni, nakon nekoliko godina provedenih na zamjenama. Ona poslu pristupa s mješavinom ideala, profesionalizma i dobre volje, pa zapravo više djeluje kao netko tko probleme učenika serijski rješava empatičnim pristupom.

Takav je pristup možda suviše nov i na emocionalnom planu zahtjevan u okoštaloj sredini poput škole, ali njen problem nisu učenici, iako se priča o dvanaestogodišnjem Lovri (Pan Jelić), inteligentnom i osjetljivom momčiću koji pod stresom reagira ponekad vragolasto, a ponekad i otvoreno agresivno, provlači kroz cijeli film.

Anamarija ima problema s cijelim sustavom, a posebno s nastavnicima. Glavninom filma dominira njen odnos s postarijim profesorom povijesti Sinišom (Stojan Matavulj), čovjekom koji se predstavlja kao erudita, a zapravo je paranoidni luđak kojeg kolege izbjegavaju, te s ravnateljicom (Nives Ivanković) i ona je jedina koja ga može „hendlati“ i držati zauzdanog u okviru školskog sustava. Ravnateljica je izuzetno manipulativna i osvetoljubiva osoba, a pod pritiskom je zbog reizbora, kao i zbog smjene članstva u vijeću roditelja (školski sustav je takav da je svaka škola trokut između učenika, roditelja te nastavnog i stručnog osoblja, s time da se Ministarstvo rijetko miješa i po pravilu oglašava nenadležnim), i ona mora igrati igru, ali joj Anamarijine „poštenjačke“ inicijative nimalo ne odgovaraju.

Sonja Tarokić pozicionira glumce i ekipu „in medias res“, pokušavajući da školski sustav uhvati iz svih kutova, ali uvijek „sa zemlje“. Većina scena unutar školskih zidina su zapravo „masovke“ sa statistima i glumcima između njih te dijalozima koji se preklapaju kao u klasičnim filmovima Roberta Altmana, za što treba pohvaliti montažera i dizajnera zvuka Bornu Buljevića. To sjajno pogađa suštinu škole, a posebno zbornice kao njene fokalne točke (barem što se tiče nastavnog osoblja), kao mjesta u kojem svi govore, a nitko ne sluša i ne čuje. Direktor fotografije Danko Vučinović to sjajno rješava hvatajući lika, odnosno likove na kojima je fokus priče u zadnjem dijelu kadra, preko nefokusiranih glava i silueta onih koji u određenom kadru figuriraju kao statisti. Događaji teku paralelno (u pozadini svega su nekakve pripreme za školsku priredbu koje dodatno unose podjele u zbornicu) i odmjereno korišten, a svejedno furiozan „soundtrack“ izvučen od narodnih melodija u izvođenju sastava Lado na ovom mjestu izvrsno funkcionira.

Vrhunski posao rade glumci, prije svih Marina Redžepović (kojoj je ovo prva velika filmska rola), Stojan Matavulj (kazališni glumac koji je na filmu do sada uglavnom igrao koloritne i karakterne epizode) i Nives Ivanković (glumica ponajviše aktivna na televiziji). Marina Redžepović fiksira pogled kamere i gledateljstva za sebe te doista kanalizira empatiju lika kojeg tumači, kao i stres koji joj se u tom vremenskom rasponu prikuplja. Nives Ivanković sjajno igra kombinaciju manipulativnosti i lukavosti njenog lika koju skriva iza fasade prostodušnosti i priprostosti. Matavulj, pak, ostvaruje najkoloritniju ulogu u filmu, u njoj uživa i ona mu doista leži. Nije tu riječ samo o širokim potezima kojima je on sklon kada igra grandiozne likove ili likove koji pate od grandioznih iluzija, već tu ima i nešto finoće i ranjivosti.

Sonja Tarokić drži sve pod kontrolom i time demonstrira svoj izuzetan talent za režiju koji ju izvlači i iz situacije da film ima barem jedan „kraj viška“, kao i situacije da traje preko dva sata. Ta minutaža se zapravo niti ne osjeća: gledatelj ima osjećaj da je na licu mjesta na neodređeni vremenski period. „Zbornica“ je svakako u vrhu hrvatskih filmova koje smo imali prilike vidjeti ove godine. Pitanje je samo je li bolja kao film ili kao pogled u jedan sustav koji melje sve pred sobom i sve u sebi. Ako još u obzir uzmemo da je u pitanju prvijenac, jasno nam je da od Sonje Tarokić možemo dosta očekivati u budućnosti.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Zbornica

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. UZ ODLAZAK VLADIMIRA MATIJANIĆA: Ostajemo usamljeniji pred bagrom

  05.08.2022.

  Jerko Bakotin

  UZ ODLAZAK VLADIMIRA MATIJANIĆA: Ostajemo usamljeniji pred bagrom

 2. PRESTANIMO SE LAGATI: Odavno živimo u aparthejdu

  23.07.2022.

  Marko Tomaš

  PRESTANIMO SE LAGATI: Odavno živimo u aparthejdu

 3. PREDRAG FINCI: Bjegunci

  20.07.2022.

  Predrag Finci

  PREDRAG FINCI: Bjegunci

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije