Neostvarena invazija Njemačke na SAD

06.02.2005.

Popularni njemački tjednik Die Zeit (www.zeit.de), ne tako davno, objavio je neke zanimljive dijelove nekoliko zaboravljenih njemačkih dokumenta. Vojni dokumenti slučajno su pronađeni u freiburškom arhivu, a datiraju s prijelaza 19. na 20 stoljeće. Izradio ih je tada mladi mornarički časnik, von Mantey, s ciljem rješavanja novonastalih problema Pacifika i Atlantika nakon što su se oko njih interesno sukobili Amerikanci i Nijemci. Inače, riječ je o razdoblju silne njemačke želje za stvaranjem svoga kolonijalnog imperija od kakvog su u to doba, prvenstveno Englezi, ali i Amerikanci punili veliki dio svojih državnih blagajni.

No, da bi se takvo nešto moglo izvesti najvažnije je bilo ostvariti prevlast na moru. Sukobi su osobito došli do izražaja na Pacifiku. Po ovim planovima bile su odbačene sve eventualne mogućnosti uobičajenih pomorskih blokada i morskih ratova. Umjesto tih rješenja isplanirana je direktna invazija na Sjedinjene Američke Države s ciljem primoranja protivnika, u prvu ruku na pregovore, a zatim i na potpisivanje ugovora kojim bi njemačka mornarica dobila glavnu riječ na gore spomenutim oceanima.

Za tu akciju bila bi potrebna vojska od oko 100.000 dobro uvježbanih vojnika, koji bi se u nekih 60-ak brodova prebacili na američku istočnu obalu. Planovi su rađeni za vrijeme vladavine cara Wilhelma II. Prvi od njih je izrađen već 1897. godine, a do 1900. godine kada je upravljanje nad mornaricom preuzeo sam car, već je bilo zgotovljeno nekoliko sličnih planova. Glavni cilj bio bi ujedno i veliki zalogaj, New York, jer je procijenjeno da bi napad na njega stvorio veliku paniku te bi u tom slučaju "Velika jabuka" postala američka "Ahilova peta".

Osim u New Yorku carska vojska bi se iskrcala i na Maine, Portland i Norfolk. Ipak, kao što znamo do provedbe ovih planova nije došlo, jer sve veći sukob interesa između, s jedne strane Njemačke i Francuske i Velike Britanije s druge, spriječio je izvedbu ovoga paklenog plana u stvarnost, a sigurno je kako bi u protivnom svijet danas izgledao sasvim drugačije. Bolje ili lošije, pitanje je ...

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. BAGATELIZIRANJE SEKSUALNOG NASILJA: Mnoge žrtve ne progovore nikad

  29.11.2021.

  Sofija Kordić

  BAGATELIZIRANJE SEKSUALNOG NASILJA: Mnoge žrtve ne progovore nikad

 2. MELANKOLIJA I KUHANJE IVICE PRTENJAČE: Jeste li doručkovali?

  24.11.2021.

  Ivica Prtenjača

  MELANKOLIJA I KUHANJE IVICE PRTENJAČE: Jeste li doručkovali?

 3. CARSTVO BAŠIBOZUKA: Uvijek ima ko ratovati i to za one koji su davno trebali biti zatvoreni

  14.11.2021.

  Ahmed Burić

  CARSTVO BAŠIBOZUKA: Uvijek ima ko ratovati i to za one koji su davno trebali biti zatvoreni

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije