Zbog čega godišnje umre pet milijuna djece

08.04.2003.
Zbog čega godišnje umre pet milijuna djece
Jasno mi je da Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) nitko ne j... pet-devet, ali ova ustanova učestalo upozorava na činjenice na koje bi čovječanstvo moralo obratiti pažnju. U ponedjeljak je tako WHO pozvao na hitnu međunarodnu akciju kako bi se uklonile prijetnje okolišu zbog kojih godišnje umire pet milijuna djece, uglavnom u siromašnim zemljama svijeta.
Jednostavne mjere kojima bi se poboljšalo stanje u okolišu u kojem djeca žive, uče i igraju se, mogle bi spriječiti akutne infekcije dišnog sustava, malariju i dijareju, bolesti od kojih umire najveći broj djece širom svijeta, tvrde u WHO.
Iz ove organizacije upozoravaju da se najveće prijetnje dječjem zdravlju nalaze na mjestima gdje bi djeca trebala biti najsigurnija - u domu, školi i zajednici. Inače, procjenjuje se da djeca mlađa od pet godina čine samo 10 posto svjetske populacije, ali na njih otpada i 40 posto globalnih bolesti. Trećina tih bolesti bi, smatraju u WHO, mogla biti izazvana faktorima povezanima s onečišćenjem okoliša. Ma tko bi rekao.
Djeca najviše stradavaju od zagađenja zraka u prostorijama u kojima borave, što je prouzročeno upotrebom nečistih goriva u domaćinstvima. Onečišćeni zrak izaziva akutne infekcije dišnih putova od kojih godišnje umire 2 milijuna djece. Iza ovog onečišćenja, na top-listi djeceubojica nalazi se nemogućnost pristupa čistoj vodi i loše higijenske prilike. Ovo dvoje je uzrok dijareji od koje godišnje umire 1,3 milijuna djece, dok malarija godišnje pokosi milijun najmlađih. Mjesto "malarične radnje" - subsaharska Afrika.
Neke od jednostavnih i ne preskupih mjera koje bi mogle utjecati na smanjenje smrtnosti djece su poboljšanja ventilacije i štednjaka na kruta goriva, osiguravanje boljih sanitarnih uvjeta i čuvanje pitke vode, te stavljanje mreža za komarce na prozore i vrata.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  2. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije