ZAVRŠETAK MOTOVUNSKE AVANTURE

Za kraj srbijanski „Ajvar“ i nagrađeni filmovi

ritn by: I.F. | 04.09.2020.
ZAVRŠETAK MOTOVUNSKE AVANTURE: Za kraj srbijanski „Ajvar“ i nagrađeni filmovi
Neobična 2020. godina, obilježena pandemijom koronavirusa koja se pogibeljno odrazila na kulturna zbivanja, sasvim posebnim je učinila i ovogodišnji Motovun Film Festival. Festivalski koncept u novonastalim uvjetima bio je bitno izmijenjen, a donio je filmske projekcije u čak 25 hrvatskih gradova. No, toj avanturi uskoro se bliži kraj, a čast da završi ovo putovanje dobila je zagrebačka Lauba gdje će u nedjelju 6. rujna biti održane i zadnje projekcije iz ovogodišnjeg programa. U 21 sat prikazat će se i srbijanski hit „Ajvar“ redateljice Ana Marije Rossi u kojem glavnu ulogu tumači Sergej Trifunović. U opisu filma stoji kako je „Ajvar“ priča o odlasku, o životu u emigraciji i anatomiji jednoga kraja te o teglici ajvara koja služi kao sidro između dvaju svjetova. U subotu se dodjeljuju i nagrade za najbolje filmove, a ti će se filmovi u nedjelju naći na rasporedu posljednji dan motovunske avanture.

Neobična 2020. godina, obilježena pandemijom koronavirusa koja se pogibeljno odrazila na kulturna zbivanja, sasvim posebnim je učinila i ovogodišnji Motovun Film Festival. Festivalski koncept u novonastalim uvjetima bio je bitno izmijenjen, a donio je filmske projekcije u čak 25 hrvatskih gradova. No, toj avanturi uskoro se bliži kraj, a čast da završi ovo putovanje dobila je zagrebačka Lauba gdje će u nedjelju 6. rujna biti održane i zadnje projekcije iz ovogodišnjeg programa. 

Sinoć je u Laubi prikazan „Moja luda ljubav“ novi film talijanskog redatelja Gabriela Salvatoresa, široj javnosti poznatog po kultnom „Mediterraneu“, a danas je, od 19 sati, na rasporedu zanimljivi slovački film „Svinje“. Radi se o političkom trileru koji je inspiriran ubojstvom mladog slovačkog novinara Jána Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnírove. Novinar je, Lupiga je pisala o tome, istraživao povezanosti mafije i političkih moćnika, te je u veljači 2018. godine ubijen u svojoj obiteljskoj kući u gradu Veľká Mača, nedaleko Bratislave. 

U 21 sat prikazat će se i srbijanski hit „Ajvar“ redateljice Ana Marije Rossi u kojem glavnu ulogu tumači Sergej Trifunović. U opisu filma stoji kako je „Ajvar“ priča o odlasku, o životu u emigraciji i anatomiji jednoga kraja te o teglici ajvara koja služi kao sidro između dvaju svjetova.

Subota je od 19 sati rezervirana za film „Bijelo na bijelom“, Théa Courta, koji je na Vencijanskom festivalu nagrađen za režiju. 

„Glavni junak, fotograf Pedro za kaznu dobiva zadatak zabilježiti 'stvaranje povijesti' u Ognjenoj zemlji te pritom postaje nevoljki sudionik u estetizaciji sjećanja na kolonizaciju i genocid domorodačkog stanovništva“, navode iz Motovun Film Festivala. 

Posljednji film na ovogodišnjem festivalskom repertoaru je „Rocks“, redateljice Sarah Gavron koji će se prikazati u subotu u 21 sat. Priča je to o tinejdžerici Rocks koja uslijed niza okolnosti preuzima brigu o svom malom bratu te uz pomoć prijateljica bježi socijalnoj službi i skriva se po Londonu. Ovoj će projekciji, kažu organizatori, prethoditi dodjela festivalskih nagrada, a nagrađeni filmovi bit će na rasporedu u nedjelju. O najboljem filmu u glavnom programu Motovun Film Festivala odlučivat će glumački žiri - Nina Violić, Lana Barić i Goran Bogdan.

Nagrade će se dodijeliti i u još dvije kategorije – nagrada kritičara FIPRESCI i nagrada za kratki film – a najbolji europski kratki film i ove će godine ovim priznanjem zaslužiti ulazak u konkurenciju za nagradu Europske filmske akademije. 

„Upravo kratki program ove godine u Laubi ima posebnu pozornicu sa slobodnim ulazom. Kratko kino u dvorištu ugostit će i ovog četvrtka, petka i subote po pet sjajnih filmskih minijatura iz programa Motovunski kratki“, poručuju iz Motovun Film Festivala objašnjavajući da se cijeli program odvija u skladu s epidemiološkim preporukama uz poštivanje distance, upotrebu dezinficijensa i preporučeno nošenje maski. Detaljne informacije o programu u Laubi i ulaznicama za dio programa koji nije besplatan možete pronaći na ovom linku

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: MFF

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  2. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

  3. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije