VIP REKLAMNOM KAMPANJOM UVRIJEDIO STARIJE OSOBE

Umirovljenici pozvali građane da otkažu pretplatu

ritn by: Ana Benačić i Ivan Kegelj | 18.06.2014.
VIP REKLAMNOM KAMPANJOM UVRIJEDIO STARIJE OSOBE: Umirovljenici pozvali građane da otkažu pretplatu
Teleoperater VIP lansirao je medijsku kampanju kojom vrijeđa starije osobe. Ciljna skupina kampanje takozvana je "generacija Y" - osobe koje su rođene između 1980. i 2000. godine - a reklama kojom VIP pokušava pridobiti osobe koju u nju spadaju završava riječima: "Znam ja zašto vam mi idemo na živce. Mi smo mladi, a vi niste. Sorry, ali netko vam je to trebao reći." U reklamu koja traje točno 59 sekundi natrpano je i niz drugih gluposti, koje su naišle na negativnu reakciju javnosti. VIP-ovi menadžeri socijalnih mreža po vazdan brišu negativne komentare s Facebooka, ali spasa nema. Reklama je glupa i uvredljiva, ne samo za stare, nego i za mlade osobe kojima se obraća.

- Lijeni smo i grozni!

- Kažu da ćemo upropastiti cijeli svijet.

- Po vama smo svi mi lejm. A vi ne znate ni što jer lejm. Dajte si više zguglajte neš'.

- Grozni smo nepismeni i ne dižemo se starijima, kao... previše tipkamo!

- Nemam plan. Ko da ste ga vi imali. Sigurno neću radit u istoj firmi cijeli život. 

- Samo nam je do zabave? A vi ste samo, kao, čitali ruske klasike.

- Živjet ćemo zauvijek kod staraca i nikad nećemo odrasti.

- Znam ja zaš' vam mi idemo na živce! Zato što smo mi mladi, a vi - niste. A vi - niste! Niste!

- Sorry, al netko vam je to treb'o reći!

Gore navedene rečenice, koje izgovara nekolicina mladih ljudi, u javnosti su doživljene kao uvreda za stariju populaciju. U ime "starih" reagirala je politička stranka koja deklarativno zastupa interese umirovljenika. Stranka je stoga dala priopćenje sljedećeg sadržaja.

"Stranka izražava ogorčenost kampanjom mobilnog operatera VIP kojom se diskriminiraju osobe starije životne dobi. Poigravajući se uvriježenim predrasudama o starijim osobama, ova kompanija šalje neprihvatljivu poruku o tome kako su starije osobe smetnja u društvu. Sukladno porukama tvrtke VIP, pozivamo sve osobe starije životne dobi koji su korisnici njihovih usluga, a ova reklama im je povrijedila dostojanstvo, da svoje teško stečene kune potroše kod nekog drugog tele-operatera koji sve svoje korisnike tretira s jednakim uvažavanjem i dužnim poštovanjem.

"Znam ja zaš' vam mi idemo na živce! Zato što smo mi mladi, a vi - niste. A vi - niste! Niste!"
(SCREENSHOT:  YouTube)

U nastavku teksta, predlažemo VIP-u tekst sljedeće reklame:

- Vi mislite da smo stari i čangrizavi. Mi mislimo da smo sagradili sve što vas okružuje.

- Po vama smo svi mi bez veze, a vi još ni ne znate što je bez veze. Dajte si više nađite curu ili dečka!

- Pismeni smo i zauzimamo mjesto u autobusu mladima. Kao, previše nas je.

- Imam plan, malom mirovinom financirati tvoje tipkanje. Sigurno je da nećeš naći posao, a kamoli raditi u istoj firmi cijeli život.

- Nama je do zabave i da, čitali smo ruske klasike.

- Znamo mi zašto vam idemo na živce. Jer mi predstavljamo ono što vas čeka.

- Sorry, ali netko vam je to trebao reći."

Nisu VIP teleoperatera na nož dočekale samo starije osobe. Na svom youtube kanalu, gdje je VIP također plasirao svoju glupu reklamu, suočili su se s cijelim nizom negativnih komentara, koje im je uputila upravo ciljana skupina, "generacija Y". Prenosimo nekoliko komentara.

"Ma sramotno! Znači ja sam jedna od mladih osoba kojima roditelji plaćaju račune i zahvalna sam im na tome! Apsolutno se ne slažem s ovom reklamom! Sve je to moglo biti napravljeno na puno finiji i pristojniji način prema svima. Ovom reklamom se vrijeđa roditelje (starije osobe), ali i nas mlade koji se ne ponašamo kao razmažena čudovišta. Dragi moj VIPnet, ovo vam nije trebalo!", jedna je od poruka na VIPnet-ovom YouTube kanalu.

Reakcije na youtube kanalu VIPneta (SCREENSHOT: YouTube)

"Možda i najidiotskija reklama na balkanu u poslednjih 20 ak godina. U top 5 sigurno. Koja je poruka ove reklame? Da su mladi cool zato što su mladi, pa i ako ne ustaju starcima i bulje u telefone itd itd. Al cool su, jerr mladi su, a? Kakav kretenizam, jebem ti!", poručuje drugi komentar.

"Imam 14 godina, a vidim da ova reklama vrijeđa starije ljude! Daj mlao razmislite prije nego li bilo što radite!", napisao je pripadnik "generacije Y".

"Ukinite tu reklamu, ne vidim ništa pozitivno u njoj. Samo vrijeđanje, a klinci su razmažena derišta. I ja sam mlada pa ne vrijeđam starije od sebe!". zaključuje se u još jednom od brojnih negativnih komentara.

VIPnetovi administratori na društvenim mrežama upeli su se da poprave štetu pa uglavnom na negativne komentare odgovaraju: "U reklami se radi o simbolici. Na svojevrstan kritičan način mladi se u reklami osvrću na reakcije starijih, odnosno na onu iskrivljenu sliku koju stariji imaju o njima. Obzirom da smo slušali mlade nekoliko mjeseci prije nego smo kreirali ovu kampanju, čuli smo da ih stariji doživljavaju kao lijene, nezainteresirane, zaljubljene u svoje mobitele i da ne znaju što bi radili u budućnosti pa je ova reklama svojevrsna prilika mladima da na svoj način odgovore."

Obrazloženja iz VIPnet-a, međutim, primljena su novim kritikama pa čak i uvredama

VIPnetu smo stavili sol na ranu s nekoliko pitanja: "Molimo Vas da nam u svrhu pisanja članka odgovorite na upit o reklami koja je u javnosti izazvala niz negativnih reakcija. Među ostalim kampanja vam je optužena:

a) za širenje negativnih stereotipa o mladima i starima;

b) širenje mržnje prema starijim osobama;

c) za "izrugivanje starosti kao glupoj, čangrizavoj, nesposobnoj, mrziteljskoj, zavidnoj i u svakom drugom pogledu bijednoj i bezvrijednoj;

d) da umjesto da zbližava i pomiruje svjetove, ona ih razdvaja u svrhu profita;

e) da vrijeđa; s obzirom da u dijelu "Znam ja zaš vam mi idemo na živce. Zato što smo mi mladi, a vi niste!" ne ostavlja prostora shvaćanju te poruke na bilo koji način osim da se poruči starijima da nisu cool, da su ljubomorni itd.

f) za veličanje socijalnog darvinizma, nesigurnosti i predatorstva u neoliberalnom sustavu;

g) za poticanje opsjednutosti tehnologijom koja služi jeftinoj zabavi kao smislu života;

h) poticanje konzumerizma, odnosno potrošačkog načina razmišljanja.

Molimo bih Vas da nam odgovorite na sve ove prozivke, od a) do h) te da nas izvijestite hoćete li spornu reklamu povući. 

Reakcija umirovljenika na stranici Hrvatske stranke umirovljenika (ILUSTRACIJA: hsu.hr)

Iz VIPneta je stigao ovaj odgovor: "Komunikacijska strategija za reklamu napravljena je upravo na temelju istraživanja i fokus grupa koje su pokazale da mladi imaju osjećaj da se o njima govori s predbacivanjem. Želja je bila obraditi za njih relevantne teme i dati im priliku da progovore o problemima vlastitim jezikom i iz svojeg kuta gledanja. Istovremeno smo željeli izbjeći klišej pristup mladima prema kojem oni u reklamama isključivo slušaju glazbu i plešu na tulumima. Mladi imaju prave probleme i susreću se s generacijski važnim pitanjima koja će utjecati na njihovu budućnost, a istovremeno kod drugih generacija najčešće nailaze na nerazumijevanje što dijelom potvrđuju i reakcije na reklamu. Veliki broj mladih iznimno pozitivno komentira reklamu te osjećaju da konačno netko govori njihovim jezikom. Ovo je ironičan odgovor mladih svojim kritičarima i reakcija na stereotipnu sliku koja je o njima prisutna u društvu te nudi drugačiji kut gledanja na predbacivanja s kojima se mladi susreću mnogo češće nego što je to realno potrebno. Reklama nikoga ne vrijeđa niti je na bilo koji način diskriminatorna već na simboličan način portretira problematiku generacijskih razlika koje su oduvijek prisutne u ljudskom društvu."

Na koncu, evo i idiotske reklame VIPneta:

 

 

 

Lupiga.Com


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije