Vijesti - 15.07.2016.

02.08.2003.
Vijesti - 15.07.2016.
Dugo vam već nisam objavio ništa od onoga što dobijem putem maila, pa rekoh da to učinim sada kada sam dobio vijesti radija Herz od 15.07.2016. godine. Naime, netko si je uzeo vremena i napisao vijesti iz budućnosti, koje će većina vas pronaći duhovitim, a pogotovo oni koji poznaju situaciju u Mostaru, odakle je vjerojatno autor ove "sprdačine".

Slušate jutarnji program radija HERZ. Danas je 15.07.2016. Sunčan je dan, temperatura je 37°C i pravi je dan za odlazak na more. Slijede vijesti.

Danas se obilježava 5. godina od ulaska Bosne i Hercegovine u Europsku Uniju. U Sarajevu se održava prijem na kojem će predsjednik BiH g. Jakob Goldstein u posjetu primiti predsjedavajućeg Europske Unije g. Edgarasa Raskaukasa, inače litvanskog predsjednika. Kako saznajemo od glasnogovornika ureda predsjednika, na tom sastanku će se razgovarati i o krizi u bivšem SAD-u nakon što su se bivše savezne države Hawaii i Florida odcijepile i proglasile monarhiju na svojim teritorijima.
Razmatrat će se i slanje bosansko-hercegovačkih mirovnih trupa u Nizozemsku gdje već drugu godinu bjesni rat. Naime, nakon propalih pregovora između ljutih neprijatelja Nizozemske s jedne i Belgije i Luksemburga sa druge strane, jedina preostala solucija je slanje mirovnih trupa u okruženu enklavu Rotterdam.
Za sve one koji se ne sjećaju rat je izbio kada je bivši srbijanski predsjednik Slobodan Milošević dobio nizozemsko državljanstvo nakon dugogodišnjeg boravka u tamošnjim zatvorima i pobijedio na predsjedničkim izborima. Tada je iz zatvora objavio rat Belgiji i Luksemburgu zbog, kako je rekao, 'historijskih pretenzija te dve zemlje na vekovna holandska ognjišta'.

Sa politike pređimo na privredu. U Mostaru se sve priprema za proslavu izlaska 200 000. primjerka automobila marke Daimler-Chrysler-Zastava. Direktor kompanije Al-Auto g. Mijo Brajković je istaknuo da nijedna revizija neće ugroziti opstanak ove firme. Njegov zamjenik Edhem Bičakčić se sa tim složio i dodao kako je privredna utrka Al-Auta i Željezare Zenica primjer razvijene bosansko-hercegovačke ekonomije.
Sada i malo loših privrednih vijesti. Radnici Polihema još uvijek su u štrajku glađu koji traje već 15 godina. Iako je na prostoru njihove bivše fabrike sagrađen botanički vrt, oni se još uvijek nadaju povratku na posao.
Vinarska kompanija 'Osman Pirija' iz Mostara na natjecanju u francuskom Toulouseu je dobila prestižnu nagradu 'Zlatni grozd' za najbolje bijelo vino na svijetu. Također je navedeno kako bjelopoljski vinogradi mogu konkurirati po kvaliteti vinogradima u Champagni.

Vijesti iz kulture i filma.

BH-režiser Danis Tanović je osvojio svog 6. Oscara na sinoćnjoj dodjeli nagrada u ratom razrušenom Los Angelesu sa svojim art-filmom 'Razmišljanja gatačkog sivog govečeta'. U ovom napetom i vrlo dobrom filmu glavnu ulogu je ostvario stari lisac Brad Pitt koji glumi čobana u istočno-hercegovačkim vrletima. Njegova partnerica u filmu Cameron Diaz je, unatoč poznim godinama, dobila Oscara za ulogu nevesinjske seljančice Ragibe koja spašava goveče iz vrtače i pritom se zaljubljuje u Savu kojeg glumi Brad Pitt. Nakon što je izašao na binu Danis je uzviknuo 'This is for Herzegovina, this is for Gacko'.

Iz sporta vrlo dobre vijesti.

Nakon pobjede nad Juventusom od 3:0 na stadionu 'White Hill Arena' u Mostaru, Velež se u finalu Lige prvaka sastaje sa Zrinskim iz Mostara koji je na Old Traffordu zabilježio pobjedu od 4:2 nad Manchester Unitedom. Golove za Velež su postigli Hrvatinić, Achunbeke i Radosavljević. Strijelci za Zrinski protiv Man Uniteda su bili Kadić, Hadžiomerović, Rodrigo Santos Vicario i neuništivi veteran Marco di Vaio.
Direktor Veleža g. Blaž 'Baka' Slišković i predsjednik Zrinskog dr. Safet Oručević su se umalo fizički sukobili na sastanku ovih dvaju klubova. Razlog incidenta su riječi Bake Sliškovića kako je Zrinski potkupio glavnog suca za finale izvjesnog Rusa Potkupljivova sa dvije bunde, šubarom i bocom rakije (domaće).
To su bile vijesti za danas. A sada na autocestu Brčko-Ploče i za 15 minutasmo u Zaostrogu. Tonac, hajde pusti onu pjesmu od Fude Backovića što je pobijedila na Euroviziji. 'Taxi, trebo mi skoro svaki dan, godinama čekam, sad ostao sam...'

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije