UVIJEK NA VAŠU ŠTETU

Bez obzira koju opciju da odaberete, oni će naći način da vam nabiju račun

ritn by: Igor Došen | 02.09.2013.
UVIJEK NA VAŠU ŠTETU: Bez obzira koju opciju da odaberete, oni će naći način da vam 'nabiju' račun
Dovoljno je reći – Hrvatski Telekom. Ako ste pomislili da se radi o reklami – pogriješili ste. Monopol koji je na pružanje telekomunikacijskih usluga imala ta tvrtka doveo je do očite nebrige za potrošače. Učestalo mijenjanje tarifnih sustava, koje ova tvrtka provodi, svakako nije zbog poboljšanja poslovanja, već dodatnog novčanog „cijeđenja“ korisnika. Da nadležne institucije ove države pročešljaju poslovanje Hrvatskog Telekoma nije isključeno da bi Ivo Sanader dobio cimere u Remetincu. No, to se sasvim sigurno neće dogoditi, jer u ovoj državi velike poslovne sustave nitko ne dira pa mogu raditi što (i kako) hoće.

Dovoljno je reći – Hrvatski Telekom. Ako ste pomislili da se radi o reklami – pogriješili ste. Monopol koji je na pružanje telekomunikacijskih usluga imala ta tvrtka doveo je do očite nebrige za potrošače. Učestalo mijenjanje tarifnih sustava, koje ova tvrtka provodi, svakako nije zbog poboljšanja poslovanja, već dodatnog novčanog „cijeđenja“ korisnika.

Bez obzira koju opciju da odaberete, naći će oni u HT-u način da vam „nabiju“ telefonski račun. A (često nespremni) mlađahni operateri više vas zbunjuju nego što vam pomognu u pokušaju razumijevanja HT-ovog birokratskog sustava. Ako vas netko od njih nazove – poput loše naučene pjesmice vam na brzinu izrecitira neku od ponuda, ili vam priopći kako su oni, eto, odlučili da vas prebace u neki novi korisnički paket, primjeren vašoj potrošnji. No, uvijek je to, naravno, na vašu štetu i njihovu korist. Kako kod fiksne tako i kod mobilne telefonije.

Mobiteli
Uvijek je "povoljniji" onaj skuplji paket (FOTO: Novilist.hr)

Događa se i da samo mjesec, dva nakon što ste promijenili tarifu za mobitel i produžili ugovor na nove dvije godine, dobijete poziv iz call centra, gdje će vas uljudni operateri pozvati da izaberete novi paket, jer je vaš već ukinut. Naravno, silno će se truditi da vam dokažu kako vam je od ponuđenih novih paketa, navodno sličnih onom vašem starom, najprimjereniji neki koji je skuplji od onog kojeg trenutno plaćate. Kada i odbijete „najpovoljniji“ paket i odlučite se na drugi, operater će vas ponovno uvjeravati da prema vašoj potrošnji to i nije najbolji izbor. Naivni i oni koji u nedoumici traže dobronamjeran savjet svakako će pasti na takvu priču.

Ako se, pak, „drznete“ i prebacite na jeftiniji, može vam se dogoditi da vam na fiksnom telefonu ukinu, primjerice, uslugu prikaza pozivnog broja, ne pitajući vas da li je želite i dalje koristiti (i naravno plaćati). Kada uputite reklamaciju, uzvrate vam da morate platiti 25 kuna za ponovno vraćanje te usluge, koja je, uz to, i skuplja. S tim u vezi se postavlja opravdano pitanje – radi li se (i) tu o „muljaži“? Od pojedinih bivših operatera HT-a može se, naime, čuti koliko se i kako tamo „mulja“. Jedan naš čitatelj požalio se kako su njemu, preko njegovog (tada već starog i bolesnog) oca kojega su lako uspjeli nagovoriti, „uvalili“ neku dodatnu uslugu. Kada se pobunio – ispričavali su mu se. Ističe kako ne može prežaliti što ih nije tužio. Druga čitateljica kaže kako je privremeno otkazala telefonsku liniju, no iz HT-a su joj uredno slali mjesečne račune kao da linija i dalje funkcionira. Internetski forumi puni su sličnih priča.

Telefon
Velike poslovne sustave ovdje nitko ne dira (FOTO: elcucodigital.com.ar)

Da nadležne institucije ove države pročešljaju poslovanje Hrvatskog Telekoma nije isključeno da bi Ivo Sanader dobio cimere u Remetincu. No, to se sasvim sigurno neće dogoditi, jer u ovoj državi velike poslovne sustave nitko ne dira pa mogu raditi što (i kako) hoće. Dosta je osoba koje su, nezadovoljne cijenom i kvalitetom usluga HT-a, „prešle“ u neku od konkurentskih tvrtki, ili su jednostavno otkazale fiksnu telefonsku liniju, odnosno mobitel. Sve to su, očito, dobre odluke.

Lupiga.Com

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije