Tražim kuću za Austrijanca!

27.01.2003.
Tražim kuću za Austrijanca!
Ova novica nastala je kao potraga za odgovorom na pitanje koje mi je postavio jedan poznanik, strani državljanin. Pitanje glasi: koliko koštaju stare kuće u Istri? Pa da vidimo koje su cijene nabili silni glumci, pisci, slikari i ostali umjetnici koji pokupovaše kuće u Istri i izreklamiraše je kao idealno mjesto za inspiraciju i punjenje životnih baterija, uz neksenofobične susjede.

Unazad zadnjih nekoliko godina hit hrvatskih nekretnina su zasigurno stare istarske kuće, a reklo bi se kako je to sada samo zabava za imućnije građane zapada Europe. No, prvo da pojasnimo zašto Lupiga brije o istarskim kućama. Ima nekoliko dana jedan moj dobro situirani poznanik, Austrijanac, zamolio je mog nesituiranog prijatelja, Bugojanca, da se raspita o cijeni starih kuća u Istri. Nigdje drugdje, već samo u Istri. Unutrašnjost našeg najvećeg poluotoka ili njegova obala, svejedno je! A taj moj prijatelj za raspitivanje je zamolio mene, i tako ja pođoh u potragu za cijenama kuća u Istri.
Prema podacima našeg Ministarstva unutarnjih poslova, od svih hrvatskih županija najviše kuća stranci su kupili u Istarskoj županiji, pa nije ni čudo da istu stvar želi i moj poznanik. Pogađate kako u toj kupnji vode Nijemci, i to sa 419 kupljenih kuća, a nakon njih najrastrošniji su Austrijanci koji su kupili 183 kuće u Istri. No, ti podaci nisu sasvim relevantni, jer poradi birokratskih poteškoća i još hrpe drugih što problema, što problemčića, stranci se odlučuju na kupnju kuće na neki drugi način, a najčešći od njih je taj da u njihovo ime kuću kupi neki njihov poznanik, Hrvat, nakon čega se internim ugovorom riješe odnosi između pravog i onog drugog vlasnika, vlasnika na papiru. Takvo rješenje poznata je stvar i što je još važnije legalna je, a što je najvažnije takvo rješenje nema  nikakvoga obzira prema onim trabunjanjima iz zakonika, koji govore o tamo nekom reciprocitetu.
U početku bijaše povoljno kupiti neku napuštenu kućicu u unutrašnjosti Istre, potom je adaptirati i od nje napraviti raj na zemlji. No, uskoro to postade trend, a znamo kako trend sa sobom donosi i veće uloge, ponajviše zahvaljujući imidžu koji su Istri donijeli  razni slikari, pisci, glumci, glazbenici, i ini umjetnici, pozivajući se na inspiraciju koju nalaze u nedirnutoj istarskoj prirodi i tako povoljne i jeftine kućice, postadoše povoljne samo nekim rijetkim, a jeftine čak ni njima. Jer za novce koje morate izdvojiti za kupnju kuće u Istri, u Slovačkoj možete kupiti gotovo pet kuća. Prednost Istre nad ostalim, ne samo hrvatskim krajevima mnogi vide u liberalnim, neksenofobičnim ljudima koji tamo obitavaju, ljudima koji prihvaćaju druge bez obzira na nacionalnost, vjeru i neke druge stvari, koje su nekim drugim ljudima ključni kriteriji pri ocjenjivanju nekog ljudskog bića.
Službeni podaci govore kako je u zadnjih šest godina u Istri prodano više od 5 000 starih, autohtonih istarskih kućica. A što to autohtono znači? Pa recimo ukratko kako to znači da su to kamene kućice, s debelim zidovima, čak debljim i od pola metra. Uglavnom se autohtonima drže one sagrađene na tri etaže, s tim da se prva etaža ili prizemlje upotrebljavala kao konoba, druga kao kuhinja s ognjištem, a treća kao mjesto za spavanje i skladište. Vrata su se obično nalazila s južne strane kuće, kao i veći prozori, budući je ta strana zaštićenija od za to podneblje čestih i jakih udara vjetra.
Napomenimo da su kućice koje se traže uglavnom površine od nekih stotinu kvadratnih metara, i da bolje idu one iz unutrašnjosti, nego one iz priobalja. Pa da pređemo na cijene. Prvo smo zavirili u neizbježni Plavi oglasnik, da vidimo što se tamo nudi. A nudi se primjerice, stara kuća u Vabrigi (nedaleko od Poreča), na tri etaže, naravno, s 90 kvadrata i sa oko samo 100 kvadrata okućnice. Cijena – sitnica, 75 000 eura ili da se podsjetimo kako je to izgledalo prije – 150 000 njemačkih maraka. Kamena kuća u Balama nešto je povoljnija, njenih 100 kvadrata cijeni se na tek 38 000 eura. No, Medulin koji se može pohvaliti blizinom mora, ujedno se može pohvaliti i skupoćom. Naime, 150 kvadrata u Medulinu raspodijeljenih na tri etaže, stoji nevjerojatnih 110 000 eura. Ipak vratimo se mi povoljnijim kućama, a najpovoljnije su one u ruševnom ili predruševnom stanju, one u koje je potrebno uložiti nekih desetak tisuća eura ili više kako bi se one pretvorile u useljiva izdanja. Od takvih kuća u Oglasniku smo naišli na nekoliko solidnih ponuda. Tako za samo 9 000 eura u Roču možete postati vlasnikom kuće od 75 m2 uz 2100 m2 okućnice. U Vižinadi nešto manju kuću možete dobiti za 13 000 eura, a u Fernetićima za 15 000 eura. Koliko ćete eura uložiti u adaptaciju ovakvih povoljnih kućica ovisi o vama i vašim apetitima, a uvjet je taj da arhitektonskim pothvatima ne smijete narušiti izvornu tradiciju.
Iako neslužbeno saznajemo kako se primjerice u Motovunu sređene kuće mogu pronaći već za nekih 40 tisuća eura, ljudi na terenu kažu i kako kvadrat takve kuće košta od 300 do 400 eura. Tražeći još ponešto na webu naišao sam i na zanimljivu tvrtku koja se odlučila na zanimljiv biznis. Naime, oni su svojim kupcima odlučili ponuditi komfor kakav zahtijeva sadašnjica, a ujedno ispoštovati tradiciju istarske arhitekture, pa prodaju novoizgrađene replike starih istarskih kućica u unutrašnjosti Poreštine. Riječ je o kućicama sa otprilike stotinu kvadrata i oko četiri stotine kvadrata okućnice, a cijene su od 50 000 do 75 000 eura, naravno u roh-bau varijanti. 
E sada kada vam kažem kako jedna novogradnja, apartman od također stotinjak m2, uz samo more, u većim turističkim središtima Istre vrijedi nešto manje od 100 000 eura, sami odlučite što je bolje, ovo ili neka kamena kućica u mirnoj unutrašnjosti Istre!

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  2. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije