Sport nije sport

14.03.2002.
Sport nije sport
Čini se kako bi sukob na rimskoj utakmici Roma-Galatasaray mogao prerasti u međunarodni incident. Turci su izvukli kraći kraj. Igrači su dobili batina u tekmi koja je završila nerješeno, 1:1. Sve je krenulo tipičnim ponašanjem za kolektivni sport, dakle naguravanjem, a završilo se tipičnim ponašanjem za nasilje, dakle udaranjem. To bi bilo još u redu da nije sudjelovala policija koja izgleda u svim državama reagira isto. Srećom, ne igra se uzvratna tekma.
Tekma je odigrana u Rimu pred 58 000 gledatelja. A sve se zbilo ovako: nakon završetka utakmice, došlo je do fizičkog obračuna između igrača i uprave obaju klubova. Nakon mnogo naguravanja i par razmijenjenih udaraca, za smirenje situacije pobrinula se policija koja je krenula smiriti Turke. Romini su pobjegli u svlačionicu, a murja je pribjegla pendrečenju turskih sportaša. Nakon što su dobili batina, Turci su morali još čekati desetak minuta na terenu. Kada su napokon dobili dopuštenje da odu u svlačionicu, iz gledališta su zasuti rafalom upaljača, boca i sličnih predmeta kojima pribjegavaju navijači diljem svijeta. Kada su već došli do svlačionice, policija ih je prisilila da tamo ostanu cijela dva i pol sata.

Turski ministar vanjskih poslova Ismail Cem jučer je obasuo drvlje i kamenje na talijansku policiju. Rekao je kako ovo nije Europa kakvu svijet treba, te da ponašanje policije najviše podsjeća na Mussolinijevo doba i na tretmane fašističke policije. Ministar se odmah podsjetio i nekih prošlih problema s Italijom, a prije svega onoga kada su Talijani odbili Turskoj izručiti vođu Radničke partije Kurdistana.
Tekma je inače odlučivala o plasmanu u treći dio Lige prvaka, a sve je počelo već prije utakmice kada su talijanske novine negativno pisale o trenutačno prvom klubu turskog prvenstva. Gazzeta ih je tako nazvala "mesarima bez talenta". Zbog svega toga tenzije su bile strahovito visoke, a rezultat ste vidjeli.
Za sukobe Turci najviše optužuju dva igrača Rome, Limu i Batistutu. Dok Talijani tvrde kako su tijekom cijele utakmice bili provocirani i da je to najviše zasmetalo Limi, koji pomalo barata s turskim jezikom, pa je razumio dobacivanja. Batistuta se za svoje ponašanje danas ispričavao, uvidjevši kako nije trebao tako postupiti. Galatasarayevi igrači se uglavnom žale na ozljede, jedan od najboljih, Umit Karan je izjavio kako niti ne zna koliko puta je bio udaren pendrakom te da su mu noge potpuno plave.

U Turskoj je ovaj događaj izazvao nezapamćenu pozornost. U gotovo svim novinama ovome je posvećeno nekoliko stranica.
Sada se čeka što će reći već pokrenuta istraga UEFA-e.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije