Smanji uvoz!

14.03.2002.
Smanji uvoz!
Svi znamo što su Sjedinjene Američke Države. Znamo kako je to zemlja koja kroji svjetsku pravdu, najmoćnija velesila, zemlja sa površinom od skoro 10 000 000 kvadratnih kilometara, na kojima živi gotovo 300 milijuna ljudi. No, znamo li kako je njen vanjskotrgovinski deficit za mjesec travanj ove godine iznosio rekordnih 36 milijardi dolara?

SAD je velika zemlja. Njena površina veća je za gotovo dva i pol puta od površine zemalja zapadne Europe, a graniči samo s tri države: Kanadom, Meksikom i Kubom. O šarolikosti te zemlje dovoljno govori podatak kako je njena najniža točka Death Valley, 86 metara ispod razine mora, dok je njena najviša točka vrh Mount McKinley s 6 194 metara. Amerikanci svoju zemlju vole opisivati kao zemlju s jakom ekonomijom, malom stopom nezaposlenosti i inflacije, te rapidnom tehnologijom.
Kako ipak sve ne štima na najbolji mogući način, ukazuje američki vanjskotrgovinski deficit koji je u mjesecu travnju dosegao do sada najveći iznos od 36 milijardi zelembaća. Povećanje je to u odnosu na mjesec prije, od 3, 6 milijardi dolara.
U mjesecu travnju SAD je izvezla robe u vrijednosti od 80 milijardi $, ali je za to vrijeme uvezla robe u vrijednosti od rekordnih 116 milijardi$. U ministarstvu trgovine ovaj deficit opravdavaju s povećanim uvozom naftnih sirovina u travnju, kada su kupili gotovo 303 milijuna barela nafte (koliko li godina treba Hrvatskoj da potroši toliko nafte?). Poznata je činjenica kako SAD štedi svoje naftne izvore, te kupuje svu moguću naftu koja je na prodaju, neprestano gomilajući svoje zalihe. Osim povećanog uvoza sirove nafte, zabilježen je i natprosjećan uvoz automobila i računalne opreme. Njagoru bilancu trgovine SAD su imale s nama nedostižnom Europskom unijom, te Kinom, Tajvanom i Japanom.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Ovo je Plenkovićev „sad ili nikad“

  07.08.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Ovo je Plenkovićev „sad ili nikad“

 2. OBILJEŽJA GENERACIJE: Tri bivša vojnika osvijetlila su zajedničku nam nesreću

  02.08.2020.

  Marko Tomaš

  OBILJEŽJA GENERACIJE: Tri bivša vojnika osvijetlila su zajedničku nam nesreću

 3. DRHTAJ KOJI OSJETIM: Suza za zagorske brege

  31.07.2020.

  Predrag Finci

  DRHTAJ KOJI OSJETIM: Suza za zagorske brege

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije