SINDIKALISTI U HRVATSKOJ

Otpušta ih se mimo zakona i „nagrađuje“ najmanjim plaćama

ritn by: I.F. | 04.11.2017.
SINDIKALISTI U HRVATSKOJ: Otpušta ih se mimo zakona i „nagrađuje“ najmanjim plaćama
Model je uvijek isti, a izgleda tako da se sindikalisti proglase tehnološkim viškom i „istjera ih se na cestu“, a da ovdje uistinu nije slučaj o tehnološkim viškovima, objašnjavaju pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović iz Sindikata novinara, svjedoči činjenica da poslodavac potom ne čeka minimalnih zakonom propisanih šest mjeseci, već odmah angažira druge novinare. Često su to, napominju, jeftini agencijski radnici ili studenti, koji potom obavljaju identične radne zadatke koje su obavljali otpušteni novinari. Ne treba napominjati da se to itekako kosi sa zakonom. Na koji se način ovdje krše zakoni Republike Hrvatske najbolje govori članak 188. Zakona o radu. U njemu sasvim jasno stoji kako sindikalnom povjereniku za vrijeme obavljanja te dužnosti i šest mjeseci nakon prestanka te dužnosti, a bez suglasnosti sindikata nije moguće otkazati ugovor o radu.

Povodom Europskoga dana obrane novinarstva, koji se obilježava 5. studenog, Sindikat novinara Hrvatske poslao je otvoreno pismo pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović. U kratkom pismu Sindikat novinara obavijestio je pravobraniteljicu o nekim drastičnim primjerima diskriminacije sindikalnih povjerenika u pojedinim hrvatskim medijskim kućama, koje na sindikalno organiziranje i inače, ne gledaju, nimalo blagonaklono.

„Obraćamo Vam se za pomoć kao osobi i instituciji opunomoćenoj od Hrvatskoga sabora za promicanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda utvrđenih Ustavom, zakonima RH i međunarodnim pravnim aktima o ljudskim pravima i slobodama. Jedno od tih prava je i pravo na sindikalno organiziranje i zaštitu sindikalnih povjerenika. Vi, naime, sukladno Zakonu o suzbijanju diskriminacije, obavljate poslove središnjeg tijela nadležnog za suzbijanje diskriminacije. U tom smislu želimo Vas izvijestiti o slučajevima diskriminacije članova sindikata, napose sindikalnih povjerenika u pojedinim hrvatskim medijskim kućama“, stoji u otvorenom pismu.

Lora Vidović
Sindikat se za pomoć obratio pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović (FOTO: Lupiga.Com)

Sindikat podcrtava slučaj Glasa Istre, gdje su posljednjih godina sindikalni povjerenici uredno dobivali otkaze iako ih od toga štiti članak 188. Zakona o radu. Podsjetimo, redom su otpuštani Noel Mirković, Dubravka Blaško, Maša Jerin, Slaven Legović i, kao posljednji, Paulo Gregorović. Sindikat novinara objašnjava kako je model uvijek isti, a izgleda tako da se sindikalisti proglase tehnološkim viškom i „istjera ih se na cestu“. Da ovdje uistinu nije slučaj o tehnološkim viškovima, objašnjavaju pravobraniteljici iz Sindikata novinara, svjedoči činjenica da poslodavac potom ne čeka minimalnih zakonom propisanih šest mjeseci, već odmah angažira druge novinare. Često su to, napominju, jeftini agencijski radnici ili studenti, koji potom obavljaju identične radne zadatke koje su obavljali otpušteni novinari. Ne treba napominjati da se to itekako kosi sa zakonom.

A TKO ĆE PUNITI NOVINE: Famozni slovački fond spremio novu rundu otkaza

Na koji se način ovdje krše zakoni Republike Hrvatske najbolje govori spomenuti članak 188. Zakona o radu. U njemu sasvim jasno stoji kako sindikalnom povjereniku za vrijeme obavljanja te dužnosti i šest mjeseci nakon prestanka te dužnosti, a bez suglasnosti sindikata nije moguće otkazati ugovor o radu. Također, zakon propisuje, da se sindikalnog povjerenika ne smije stavljati u nepovoljniji položaj u odnosu na njegove dotadašnje uvjete rada. 

„Ukazujemo i na neodrživu situaciju u Večernjem listu gdje troje sindikalnih povjerenika već godinama ima najnižu plaću od svih stalno zaposlenih novinara. Sva njihova nastojanja da dobiju objašnjenje zbog čega - i na temelju kojih i kakvih kriterija - imaju najnižu plaću ostala su bez valjanog i argumentiranog odgovora“, upozorava Sindikat novinara u otvorenom pismu koje potpisuje predsjednik Sindikata, Anton Filić, inače zaposlen upravo u Večernjem listu

No, za razliku od Večernjeg lista, mnogi drugi mediji nemaju organiziran sindikat. Nekima, Uprava to jednostavno nije dopustila, dok negdje niti ne postoji interes za time. Također, veliki broj medija, o čemu Sindikat ovom prilikom ni ne spominje, ne poštuje niti Statut medija.

„Vjerujemo da ćete se složiti da moramo braniti sindikalne povjerenike jer na taj način branimo sindikalno udruživanje. A braneći sindikalno udruživanje branimo pauperizirano hrvatsko radništvo, u ovom slučaju novinare. Jer sindikat zapravo znači – organizirano radništvo. Ako budemo tolerirali očitu diskriminaciju sindikalnih povjerenika, naši će sindikati postati nemoćni i nedjelotvorni, budući da se više nitko neće usuditi obnašati funkciju koja u jednom slučaju znači otkaz, a u drugom najnižu plaću“, zaključuje se u otvorenom pismu pravobraniteljici.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pixabay

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Poruke podrške napadaču s Markovog trga trebaju nas ozbiljno zabrinuti

  13.10.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Poruke podrške napadaču s Markovog trga trebaju nas ozbiljno zabrinuti

 2. LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Bivši dječaci koji nisu imali prigodu odrasti

  01.10.2020.

  Marko Tomaš

  LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Bivši dječaci koji nisu imali prigodu odrasti

 3. NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: Liposukcija ruševina?

  24.09.2020.

  Igor Mandić

  NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: Liposukcija ruševina?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije