Posljednji broj Nedjeljne

05.09.2002.
Posljednji broj Nedjeljne
Ljudi imaju svoj vijek. Rađaju se, kako to kaže Deklaracija, slobodni i jednaki u pravima. A na životnom tržištu opstaju najsposobniji. Tomu slično je i s ostalim stvarima. Pa i novinama...
Sutra će se na kioscima po posljednji put pojaviti tjednik Nedjeljna Dalmacija. Nakon tridesetak godina izlaženja, splitski politički tjednik će priznati poraz pred čitateljima i odustati od sve besmislenijeg posla tiskanja novina koje nitko ne čita.
Nakon što je zvjezdane dane, kao i mnogi drugi, doživjela 80- ih kad joj je tiraža bila veća od najposjećenijih Hajdukovih utakmica u Poljudu, Nedjeljna je u devedesetima izgubila bitku s manjim, manje ozbiljnim i više obojanim tjednicima i pridružila se lepezi tjednih izdanja Slobodne poput Pressinga i još nekih koji su tako kratko živjeli da im ni imena nismo zapamtili. Loši, nezanimljivi i nepotrebni. Kako to biva, legende se ne pušta da umiru na miru, pa će 16 novinara Nedjeljne nastaviti sličan posao, ali kao nedjeljni podlistak slobodne.
Sociolozima tiskovina je zanimljivo razlagati zašto dolazi do gašenja tjednika poput Danasa, Nedjeljne i Starta, a opstaju objektivno, ne lošiji, već loši Globus i Nacional. Razlozi su jednostavni. Raja voli šareno i bombastčno, a zazire od crno-bijelih suhoparnih analiza gdje čitatelj u prvom retku ne nalazi dovoljno materijala za nadobudne zaključke koje bi zapjenjeno i ponosno iznosio u kafiću ili za pijanim raspravama za svatovskim stolovima. A tamo ionako uvijek narodne pjesme o epskim ljubavnim obračunima  pjeva neki bivši konobar, a budući popularni Jole.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

    04.05.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

  2. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  3. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije