OBRANI PARK-OBRANI GRAD

Građani ustaju protiv samovolje gradonačelnika

ritn by: H.Š. | 09.09.2016.
OBRANI PARK-OBRANI GRAD: Građani ustaju protiv samovolje gradonačelnika
Ove se subote Zagreb brani na Savici - poručuju iz inicijative „Čuvamo naš park“ u pozivu na prosvjedno okupljanje točno u podne u Parku Trnjanska Savica, gdje se planira izgradnja crkvenog kompleksa s 45 metara visokim zvonikom. Perforiranim, radi bolje čujnosti zvona. Kako bi takav zvonik izgledao u subotu će biti vizualizirano malim performansom, a potporu stanarima Savice svirkom će dati Kawasaki3p, Dunja Knebl, Miki Solus, Šumski, Vibrica... Inicijativi će se pridružiti i Pravo na grad te Zelena akcija koji navode: „Ove subote ne brani se samo park u jednom naselju. U tom se parku ustaje protiv samovolje gradonačelnika. Stanovnicima Zagreba uskraćenima za dostojan broj vrtića i škola, a nerijetko za osnovnu komunalnu infrastrukturu otima se javni park i ustupa crkvi, grade se skupe i nepotrebne fontane i privatizira ulice. Pokažimo u subotu kako Zagreb nije toliko malen da bi stao u gradonačelnikov džep“.

Ove subote, 10. rujna, Zagreb se brani na Savici – poručuju iz inicijative „Čuvamo naš park“ u pozivu na prosvjedno okupljanje točno u podne u Parku Trnjanska Savica. Službeno, prosvjed će trajati do 13:30, a okupljenima će se obratiti predstavnici Inicijative koja posljednje tri godine pokušava apelirati na Grad da park ostavi građanima te da za gradnju crkve koja se tu planira pronađe adekvatniju lokaciju. Do sad bez rezultata.

Savica crkva parkInicijativa "Čuvamo naš park" poziva na prosvjed u parku ove subote u podne (FOTO: Čuvamo naš park)

Ugovor kojim Grad Župi bl. Alojzija Stepinca ustupa zemljište unutar parka, naime, ne uključuje zainteresiranu javnost – iako se radi o javnoj površini. Točnije, zainteresirana javnost dovedena je pred gotov čin, a sve do sada upućene žalbe na lokacijsku dozvolu za gradnju crkve Grad je odbacio ignorirajući u potpunosti primjedbe stanara Trnjanske Savice, osobito onih koji žive odmah uz park u kojem je planirana izgradnja crkvenog kompleksa s 45 metara visokim zvonikom. Perforiranim, radi bolje čujnosti zvona.

TKO TO TAMO RUŠI (FOTO): „Nemam ništa protiv crkve, ali mi je draže da se moja djeca mogu igrati u zelenilu“

POZADINA PRIČE O CRKVI NA SAVICI: U trgovanju Zagreba s Crkvom spašava se zemljište tvrtke Bandićevog donatora

Kako bi takav zvonik izgledao bit će na prosvjedu u subotu vizualizirano malim performansom, a potporu stanarima Trnjanske Savice svirkom će dati Kawasaki3p, Dunja Knebl, Miki Solus, Šumski, Vibrica, Drum’n’bijes i Zli bubnjari. Za djecu će biti organizirane radionice, a ovo druženje svih generacija bit će, nadaju se na Trnjanskoj Savici, ali i u okolnim naseljima koja nemaju niti jednog uređenog parka, prava slika uloge zelene površine među betonskim blokovima zgrada.

 Podršku prosvjedu svirkom daje i Kawasaki3p (VIDEO: http://kawasaki3p.com/)

Inicijativi „Čuvamo naš park“ pridružit će se u subotu i Pravo na grad i Zelena akcija koji u svojem priopćenju navode: „Ove subote ne brani se samo park u jednom zagrebačkom naselju. U tom se parku ustaje protiv samovolje gradonačelnika. Stanovnicima Zagreba uskraćenima za dostojan broj vrtića i škola, a nerijetko za osnovnu komunalnu infrastrukturu otima se javni park i ustupa crkvi, grade se skupe i nepotrebne fontane i privatizira ulice. Pokažimo u subotu kako Zagreb nije toliko malen da bi stao u gradonačelnikov džep“.

Pozivu na dijalog o mogućoj alternativnoj lokaciji za izgradnju crkve u naselju Trnjanska Savica nisu se do sad odazvali ni Grad ni Župa bl. Alojzija Stepinca gdje župljane umjesto toga uvjeravaju kako Inicijativu predvode "malobrojni neprijatelji" crkve. Gradonačelnik Milan Bandić koji se u predizbornoj kampanji predstavlja kao "sluga građana" nije se potrudio niti toliko jer, kako reče u histeričnom intervjuu za RTL televiziju, njemu je mjesto premijera osigurano, budući da „treći put Bog pomaže“.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Savica za park


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: „Srpski životi su važni???“

  23.06.2020.

  Igor Mandić

  NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: „Srpski životi su važni???“

 2. IZBORNO SILOVANJE: Kasno Križar u parlament stiže

  19.06.2020.

  Nataša Škaričić

  IZBORNO SILOVANJE: Kasno Križar u parlament stiže

 3. OTETO IZ TMINE: Izazov zlikovačkih lista

  18.06.2020.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Izazov zlikovačkih lista

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije