Nevin bez medalje

14.03.2002.
Nevin bez medalje
Rijetko se događa da Škot osvoji olimpijsku medalju u skijanju. Bolje rečeno ne događa se nikada. Ustvari jednom, zamalo! Tada je Alain Baxter osvojio treće mjesto u slalomskoj utrci u Salt Lake Cityu. No, nedugo potom medalja mu je oduzeta, jer je na doping kontroli bio pozitivan na speed. Dečko se nije dao i napokon je na Sudu sportske arbitraže dokazao svoju nevinost.
Ne da se ne dogodi svaki dan da Škot osvoji olimpijsku medalju u skijanju već se to dogodilo samo jednom i tada je Velika Britanija ostala bez medalje. Riječ je dakako o britanskom slalomašu Alainu Baxteru  koji je na prošlim Zimskim olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju u slalomu uspio doći do trećeg mjesta, a time i do brončane medalje. Sasvim neočekivano, kao što je neočekivano na dopinškom testu utvrđeno da je Baxter pozitivan na zabranjeni stimulans methamphetamin, inače poznatiji pod sinonimom speed. Nakon što ga je saslušala MOO-va liječnička komisija, oduzeta mu je medalja. Baxter je tvrdio kako nije prevarant, već je zbog začepljenog nosa uzeo Vicks, džepni inhalator koji i inače koristi.
No, momak se odlučio boriti protiv nanesene mu nepravde, što je napokon u petak rezultiralo dobivenim sporom na Sudu sportske arbitraže. Spor je na tom sudu pokrenuo sam Baxter, a vodio ga je protiv Međunarodnog skijaškog saveza (FIS) koji ga je u lipnju ove godine zbog dopinga suspendirao na tri mjeseca. Ovom pobjedom mu medalja neće biti vraćena, ali bar ima zadovoljštinu i dokaz da je prava istina na njegovoj strani, a usput mu je skinuta i suspenzija, pa će ovaj talentirani skijaš najnormalnije započeti ovogodišnju sezonu. Sezona započinje u studenom, prvom utrkom za Svjetski kup koja će se odvoziti u američkom Park Cityju.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije