Liberija

14.03.2002.
Liberija
Zapadnoafrička državica Liberija je najstarija afrička republika. Osnovana od strane oslobođenih američkih robova u 19. stoljeću bila je relativno mirna do 90- ih godina prošlog stoljeća. Čak im je i zastava kopija američke. Jedino što ima samo jednu zvijezdu. I onda je devedesetih sve počelo. Vojne pobune, ratovi, uplitanje u borbe u susjednih država. I poticanje sukoba u susjednim državama. I korupcija. I svašta.
Šala kaže da putujući zapadnom Afrikom možete vidjeti tragove kolonijalizma na stolu. Naime, u nekoć francuskim kolonijama za doručak dobijete kroasane i kavu. U bivšim britanskim serviraju, naravno, toast i marmeladu.

U Liberiji, iz nekog razloga na stolu se za doručak nađu vafli s javorovim umakom. Taj neki razlog je, opet naravno, u povijesti Liberije. Liberiju su kao državu osnovali oslobođeni američki robovi u 19. stoljeću. Sa sobom su donijeli i američki tradicionalni doručak.

I zastava je slična američkoj. Samo umanjena. A Liberijci govore južnjačkim naglaskom. Predsjednik im se zove Charles, a prošli tjedan je izjavio kako je Liberija u ratu. Kao opasnost po državu je naveo teroriste. I tu sličnost s velikim bratom, svjetskim policajcem prestaje. Ostatak priče je, ipak, više afrički.

Vlast s predsjednikom Charlesom na čelu tvrdi kako se u državi događa pobuna. Za pobunu optužuju LURD (Ujedinjeni Liberijci za osvetu i demokraciju), te tvrde kako taj LURD podupire susjedna Gvineja. U tome ima istine. Donekle. Istina je da se netko bori s vladinim snagama u blizini gvinejske granice.

S druge strane, protivnici liberijskih vlasti kažu kako baš i nisu čuli za taj LURD. Oni tvrde kako je LURD izmišljotina onog predsjednika Charlesa. Pitanje je zašto bi netko izmislio pobunu u vlastitoj državi. Pobunu koja je bez doma ostavila dobar dio nedužnog pučanstva?

Pa ovako. Liberijska vlada je već neko vrijeme pod sankcijama UN-a poradi krijumčarenja dijamanata i malo trgovine oružjem. Oboje ilegalno, opet naravno. Znajući to, priče kako je onaj Charles izmislio LURD, e kako bi zaradio malo simpatija međunarodne zajednice, i ne zvuči više toliko suludo. Ne zvuči normalno, ali nije ni nemoguća. Ipak je to Afrika, pa bila i zapadna. Štoviše, i u međunarodnim krugovima ne odmahuju rukom na tu mogućnost.

Izgleda da su pobunjenici, ma tko bili, posljednjih dana stigli do liberijskog glavnog grada. Borbe se, izgleda, vode oko Monrovije, ali tko puca na koga, izgleda, ostat će tajnom još neko vrijeme.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  2. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije