Free Bridge school

22.02.2003.
Free Bridge school
Ono kad je u Zagreb došao Bela pa su kartali u četvero...našalila su se svojevremeno Zločesta djeca. Bela, schnaps, briškula, trešet, trijumf, mexico, remi, zahod, sedmica ili još poneka kartaška igra koju kartate ili poznajete. U cilju da nas pouče još jednoj zanimljivoj i izazovnoj igri majstori bridgea od 26. veljače u Domu sportova oranizirat će besplatnu školu, pa kako nas besplatno ne bi zainteresirali za isto
Bez obzira na spolovilo, dob, znanje, volju i želju, a u namjeri da se popularizira bridge, od iduće srijede u zagrebačkom Domu sportova možete naučiti kartati ovu tradicionalnu englesku igru. Bridge je izumljen početkom 20 stoljeća kao posljedica Whista, također tradicionalne igre, no još nešto kompleksnije i sadržajnije igre s više kombinacija. Kod nas je bridge prilično brzo prihvaćen pa već tridesetih godina prošlog stoljeća zagrebačka ekipa u Budimpešti na europskom prvenstvu osvaja srebro. Na Jelačić placu u to vrijeme nije organiziran nikakav doček za doprvake. U novijem razdoblju ponovljeno je još nekoliko uspijeha od kojih se ističu bronca iz 1988. u Aachenu na Europskom prvenstvu mješanih timova, te prošla 2002. godina kada su naši mixed-parovi na Europskom prvenstvu u Ostendeu osvojili 4. i 6. mjesto. Isto tako naša je ženska repka lani u Italiji zauzela osmo mjesto u konkurenciji 28 zemalja, dok su naši veterani u konkurenciji 20 reprezentacija bili šesti. Ti uspjesi ne bi imali nikakvog značaja da ne postoji podatak koji kaže da se samo 800 ljudi bavi aktivnim igranjem natjecateljskog bridgea.
Trenutno u Zagrebu djeluje čak pet bridge-klubova, a po jedan u Samoboru, Karlovcu, Sisku, Ravnoj gori, Puli, Rijeci, Rabu i Splitu te dva u Dubrovniku, dok je najmlađi bridge klub osnovan prošle godine u Vukovaru.
Zanimljivo je kako ova igra za razliku od ostalih kartaških ubojica vremena uvelike potiče na razvijanje kombinatorike, analitičkih sposobnosti i brzo donošenje odluka, maksimalno potiče na timski rad jer o uvažavanju partnera, njegovih argumenata i procjeni ovisi često uspjeh igre. Zbog tih odlika bridge u višim razredima prirodoslovnih gimnazija skandinavskih zemalja redovan predmet, dok je u Poljskoj izboran. Bridge školu u Domu sportova zajednički organiziraju bridge klub "Zanatlija" i Hrvatski bridge savez.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  2. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije