DOBITNICI NAGRADE SOZIALMARIE

„Ovo je poticaj da uključimo što više Roma u kreiranje medijskog sadržaja“

ritn by: Lupiga.Com | 08.05.2024.
DOBITNICI NAGRADE SOZIALMARIE: „Ovo je poticaj da uključimo što više Roma u kreiranje medijskog sadržaja“
U konkurenciji od 288 prijavljenih, jedna od ovogodišnjih nagrada SozialMarie, koja se dodjeljuju za društvenu inovaciju i pozitivan utjecaj na društvo, pripala je i hrvatskom portalu Phralipen, glasilu romske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Nagradu su zaprimili na svečanosti održanoj 1. svibnja u bečkom Theater Akzentu. „Želja je svakog medija, pa tako i naša, da tematike koje obrađujemo i sve ostalo što naš portal radi – uključivanje Roma u novinarstvo, u medijsku pismenost, i sve ostale programe koje radimo –budu vidljive. Nagrada nam je dala poticaj za dalje, da budemo još aktivniji i da uključimo što više subjekata iz zajednice u kreiranju medijskog sadržaja. U svakom slučaju, ovo nam je velika čast“, izjavila je ovom prilikom za Lupigu Maja Grubišić, jedna od novinarki nagrađenog portala.

U konkurenciji od 288 prijavljenih, jedna od ovogodišnjih nagrada SozialMarie, koja se dodjeljuju za društvenu inovaciju i pozitivan utjecaj na društvo, pripala je i hrvatskom portalu Phralipen. Nagradu su zaprimili na svečanosti održanoj prošlog tjedna u bečkom Theater Akzentu. 

Utemeljitelj ove nagrade je Unruhe Privatstiftung, odnosno Privatna zaklada Unruhe („Nemir“) iz Beča, a u konkurenciju ulaze projekti i inovacije koje dolaze iz Hrvatske, Austrije, Češke, Mađarske, Slovačke i Slovenije. Portal Phralipen, glasilo romske nacionalne manjine u Hrvatskoj, našao se među 15 projekata koji su osvojili ovogodišnju nagradu SozialMarie nagradu i jedini je nagrađeni projekt koji dolazi iz Hrvatske.

„Želja je svakog medija, pa tako i naša, da tematike koje obrađujemo i sve ostalo što naš portal radi – uključivanje Roma u novinarstvo, u medijsku pismenost, i sve ostale programe koje radimo –budu vidljive. Nagrada nam je dala poticaj za dalje, da budemo još aktivniji i da uključimo što više subjekata iz zajednice u kreiranju medijskog sadržaja. U svakom slučaju, ovo nam je velika čast“, izjavila je ovom prilikom za Lupigu Maja Grubišić, jedna od novinarki nagrađenog portala.

Phralipen je, inače, projekt istoimenog časopisa Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“ kojem je u fokusu pitanje i položaj Roma u Hrvatskoj. Djeluju od 2017. godine, a glavni cilj im je upoznati širu javnost s problemima, ali i bogatom kulturom i tradicijom Roma kao jedne od marginaliziranih skupina hrvatskog društva. Manjinsku tematiku i politiku obrađuje tako što prate važna događanja i procese s osvrtom na ključne dionike kroz intervjue, autorske tekstove, kolumne i informacije prikupljene od legitimnih predstavnika Roma s područja cijele Hrvatske, a čiji glas se ne može čuti.

SozialMarie
Dodjela nagrade održana je u bečkom Theater Akzentu (FOTO: SozialMarie)

„Phralipen je vodeća medijska platforma u Hrvatskoj gdje članovi romske zajednice skupa s članovima drugih manjinskih zajednica i većinskim stanovništvom rade na stvaranju sadržaja s naglaskom na istraživačkom novinarstvu, ‘živim’ pričama ljudi i pozitivnim iskustvima. Sadržaji su dostupni na četiri jezika, što Phralipen čini jedinstvenim, ali i dostupnim širem čitateljstvu. Diversifikacija izvještavanja preko predstavljanja različitih pogleda na određenu temu doprinosi razumijevanju složenosti društvenih problema i izazova. Phralipen pokazuje da je romska zajednica važan izvor rješenja za društvene izazove. Činjenicama se bori protiv stereotipa i predrasuda osiguravajući time da mediji budu prostor zajedništva i obrazovanja. U svim svojim segmentima, Phralipen može služiti kao model za korištenje medija za društvenu inovaciju; zbog toga je prilagodljiv za druge skupine stanovništva. Uz njegov medijski program, Phralipen je obrazovna platforma i pruža mentorstvo u razvoju uključivog novinarstva“, stoji u službenom obrazloženju nagrade SozialMarie.

Prva nagrada u iznosu od 15.000 eura pripala je projektu „Housing First“ iz Austrije. Drugu nagradu je osvojio mađarski projekt „I stand up for you/ I stand up for myself“ u iznosu od 10.000 eura, dok je treća nagrada od 5.000 eura pripala projektu „Reminiscence in the Museum“, koji također dolazi iz Mađarske. 

Nagradu i financijski poticaj za nastavak rada u iznosu od 2.000 eura dobilo je preostalih dvanaest prijavljenih projekata, među kojima je i Phralipen. Po tri nagrađene inicijative dolaze iz Austrije („Home care training for displaced Ukrainians“, Community Interpreting (CI) i Alles Clara) i Slovenije („Doctors Tracker“, „Solar School Hrastnik“ i „The Incubator for Future Investigative Reporters“), dok su iz Mađarske („Pilot Light“ i „Children with long-term medical needs in the class“) i Češke („Troublegang“ i „Garden biogas plant“) nagrađena po dva projekta. Jedna nagrada pripala je slovačkom projektu pod nazivom „20th century in the current struggle for freedom“.

Inače, SozialMarie nagrada prvi je put dodijeljena 2005. godine, što je čini prvom nagradom za društvene inovacije u Europi. Kriteriji za društvenu inovaciju ponajprije čine uspješno uključivanje različitih društvenih skupina, učinkovita provedba projekta, te mogućnost prijenosa ostvarenih rješenja na druge sektore i regije. Cilj SozialMarie nagrade upravo je unaprijediti širenje dobrih projektnih praksi i dati podstrek raspravi o značenju društvene inovacije. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: SozialMarie

Sviđa vam se ono što radimo? Želite više ovakvih tekstova? Možete nas financijski poduprijeti uplatom preko ovog QR koda. Svaka pomoć naših čitatelja uvijek je i više nego dobrodošao vjetar u leđa.

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

    17.05.2024.

    Zdenko Duka

    DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  2. TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

    11.05.2024.

    Brano Mandić

    TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

    04.05.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije