Čuvajte se salmonele

14.03.2002.
Čuvajte se salmonele
Salmonela, još jedna od opakijih bolesti koja će vam priuštiti iznimno jake bolove, ove godine je na velika vrata došla u Hrvatsku. U jednom danu, u jednom mjestu od nje je oboljelo oko stotinu osoba. Za to je bila potrebna samo užina u jednom restoranu. Pomoći si možete ukoliko kliknete na ...
Evo u samo nekoliko dana već drugi put pišem o opakim bolestima. Prvi puta je to bilo o sifilisu, a evo sada o nimalo bezazlenijoj, salmoneli. Bolest je to uzrokovana trovanjem toksinima bakterije Salmonela. Njene klice se prenose sekooralnim putem, pa je zbog toga preporučljiv visok nivo higijene, a pogotovo često i temeljito pranje ruku. Drugi način prenosa bakterija je onaj putem termički neobrađene hrane. Najčešće je to nedovoljno pečeno jaje, piletina, ali i stvari koje su napravljene od jaja, majoneza i raznorazne kreme i nadjevi. Od 6 do 10% mesa svježeg pilića je primarno zagađeno salmonelom. Sva namirnice ne bi smjela stajati duže od dva sata na temperaturama između 60 i 8 stupnjeva C. Zbog ovog podatka trebali bi izbjegavati domaće namirnice, koje su uglavnom neodgovarajuće čuvane. Ovoj crijevnoj bolesti odgovara toplije vrijeme, pa tako s početkom ljeta imamo sve više oboljelih. Problem u liječenju je i taj što bakterije postaju sve otpornije na poznate nam antibiotike, tako da ni jedan od njih nije pouzdano učinkovit. Do sada su znanstvenici prepoznali oko 2 200 tipova salmonele, a godišnje u Hrvatskoj od njih oboli oko 3 500 osoba.

Nakon što su se najeli u restoranu "Lovac" u Prelogu, nedaleko od Čakovca, zaposlenici nekoliko tvrki s gableca se vratilo na posao. Uskoro su počeli osjećati grčeve, dehidraciju, umor, malaksalost, a sve to je bilo popraćeno visokom temperaturom i stalnim trčanjem na wc, uzrokovanim proljevom. Za sada je liječničku pomoć zatražilo 96 osoba, ali očekuje se kako će se taj broj u tijeku sutrašnjeg dana još i povećati, s obzirom na podatak kako proces inkubacije traje i do 72 sata. Polovica od oboljelih hospitalizirano je u čakovečkoj bolnici. Ukoliko kome to može pomoći, reći ćemo kako je Sanitarna inspekcija zatvorila restoran "Lovac".
Posljednji veliki "diler" salmonele su čokoladice "Merci" , koje su u siječnju ove godine u Hrvatskoj povučene iz prodaje.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

    11.05.2024.

    Brano Mandić

    TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

    04.05.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

  3. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije