Brdski biciklizam opasan samo za muške

03.12.2002.
Brdski biciklizam opasan samo za muške
Uživate u prekomjernoj vožnji bicikla? Okrećete pedale svog ljubimca i par tisuća kilometara godišnje? Ukoliko ste muškarac, slijedi vam neugodna spoznaja da vam to možda i nije baš najbolja navika! S druge strane žene mogu odahnuti, jer njih se cijela stvar ne tiče, osim ako njihov "dragi" na oba postavljena pitanja nije odgovorio sa DA!
Novica je temeljena na znanstvenom ispitivanju izvršenom na 55 "zaluđenih" ljubitelja vožnje mountain bikea, te na 35 onih koji to nisu, odnosno onih koji niti ne voze bicikl. Svi iz Austrije i u rasponu starosti od 17 do 44 godine. A koja je to spoznaja, koju sam najavio u uvodu ove novice?
Krenimo prvo laganim tempom, pa recimo kako muškarci koji dobar dio svog života provode vozeći montić, u svoj bicikl trebaju investirati nešto para, i to ponajprije u apsorpciju treskanja i u suspenzijski sustav koji bi umanjio "drmuckanje". Ta investicija, otprilike zahtjeva poveći trošak, koji može biti dvostruko veći od cijene prosječnog brdskog bicikla. A sada i onaj važni dio novice s fanfarama, zajedno s odgovorom na pitanje: a zašto bih ja morao investirati?. Muškarci koji godišnje pređu montićem više od 5 000 kilometara, zadobijaju oštećenje mošnji, što uzrokuje smanjenje plodnosti iliti povećanje neplodnosti.
Tragovi oštećenja pronađeni su kod 88 % ispitanih biciklista, dok su kod ispitanih ne-biciklista abnormalnosti pronađene samo kod njih 26 %. Uzorci sperme pokazuju kako "ekstremni" bikeri imaju tek treći dio ukupnog broja spermija kojeg imaju ne-biciklisti, te da njihovi spermiji također imaju poprilično slabiju pokretljivost nego kod ne-biciklista, a znamo šta biva kada spori spermij krene na zadatak oplodnje. Neki su odmah odbacili rezultate ovog istraživanja, osporivši da se uočene abnormalnosti mogu zadobiti mehaničkim putem, te ističu kako sve skupa nema smisla, jer je istraživanje rađeno na premalom uzorku. Ipak brojke su na strani Austrijanaca, a ovi koji ih ne žele prihvatiti su možda i sami ljubitelji bicikliranja u neprimjerenoj količini!
Istraživanje je pokrenula ekipa znanstvenika iz sveučilišne bolnice u austrijskom Innsbrucku, a objavljeno je jučer na godišnjem simpoziju Radiološkog društva Sjeverne Amerike. Možda vam se čini kako je brojka od 5 000 kilometara za vas nedostižna, no to je dnevno tek dva sata vožnje, šest dana u tjednu, a takvih uživatelja osobno poznajem i više nego nekoliko. 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije