Bolje nam ide nogomet

14.03.2002.
Bolje nam ide nogomet
Korupcija je jedan od najvećih svijetskih problema. Njeno iskorijenjavanje se ne može predvidjeti, jer dok je ljudi bit će i mita. Tko samo nije došao u priliku ili dati mito ili se osjetiti pozvanim dati ga? Dokaz kako Hrvatska bolje stoji na FIFA rang ljestvici, nego li na nekim drugim ljestvicama, je i istraživanje o korumpiranosti koje kaže kako je Lijepa naša bolja od Argentine, ali i gora od Botswane.
Pitanje korupcije u Hrvatskoj je samo jedno u nizu sličnih gorućih problema, što ipak nije nikakav razlog kako ne bismo protumbali po istraživanju čije rezultete je objavila međunarodna udruga za borbu protiv korupcije, Transparency International. Istraživanje je provedeno u 102 zemlje svijeta, a Lijepa naša po rezultatima se nalazi točno na sredini. Zlatna sredina?
Nazadovanje Hrvatske za četiri pozicije u odnosu na prošlu godinu, kažu ne znači ništa jer nazadovanje se može vrlo lako objasniti činjenicom kako se u ovogodišnjem istraživanju pojavio veći broj zemalja.
Korumpiranost se mjeri indeksom percepcije korupcije (CPI) koji daje konačnu tablicu Top zemalja. Na ovogodišnjoj ljestvici kao najnekorumpiranija država, na prvom mjestu nalazi se, a tko bi drugi nego jedna skandinavska zemlja, Finska, drugu godinu za redom. Odmah iza Finaca su opet Skandinavci, Danci, koji dijele drugo mjesto s Novim Zelandom. Sjedinjene Države nalaze se na 16., a Njemačka na 18. mjestu. Od zemalja s "crnog kontinenta" najbolji plasman ostvarila je Botswana koja se našla na 24. mjestu, gle čuda, daleko ispred Hrvatske. Najbolje plasirani Azijci su Singapurci koji se nalaze na 6. mjestu. Od Južnoamerikanaca najnekorumpiraniji su Čileanci, na 17. mjestu. Čini se kako ni oni ne prate fifinu rang ljestvicu.
Kako se Hrvatska voli ubrajati među tranzicijske zemlje, svrstavajući se u red s Mađarskom, Poljskom, Bjelorusijom, Litvom i sličnim zemljama, red je pogledati i kako naši konkurenti stoje na toj listi. Pogledašmo, kad Estonija na 29., rame uz rame s Namibijom. Boljestojeći od Hrvatske su i Mađarska, Bjelorusija, Litva, Bugarska i Poljska. Gore od domovine Hrvata su domovine Čeha, Slovaka, Rumunja, Latvijaca, Rusa, Ukrajinaca i Gruzijaca. Zemlja s uvjerljivo najgorim plasamnom je Bangladeš koji ima CPI trostruko manji od Hrvatske.
Zanimljivo je i kako je Hrvatska prošle godine podijelila mjesto s Bugarskom i Češkom, jedni su nas prestigli, a drugi su odmah iza nas. Zgodno bi bilo usporediti i rezultate naših susjeda, bivših jugoslavenskih republika, ali oni se nisu našli u istraživanju izuzevši Sloveniju koja je već odavno pobjegla s brda, glavom bez obzira i sada je daleko ispred nas, na 27. mjestu. 
Analitičari za visoku stopu korupcije uglavnom optužuju vlast koja obično ne donosi nikakve zakone koji bi korupciji stavili soli na rep. No, sve dok smo mi sretni dogovorom s prometnim murijakom i dok se tehnički može proći samo za 50 kunića situacija ne može biti bolja.
Cjelokupnu rang listu možete pogledati na ovom linku.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije