BMW ili ZMW, nenamjerna sličnost?

24.02.2003.
BMW ili ZMW, nenamjerna sličnost?
Pitamo se pitamo kako li će završiti sukob dvaju svjetskih giganata automobilske industrije. Sukob između BMW-a i ZMW-a, nastao je kada se kragujevačka Zastava odlučila prozvati ZMW-om, što se Bavarcima nikako nije svidjelo, jer im smrdi na plagijat. O tome vaš novinar ne može odlučiti, ali koji auto je bolji, to može! U čemu je prevara i tko se krije iza svega, pročitajte u
Dakako, odmah smjesta odlučujem kako je bolji automobil njemačke proizvodnje, onaj o čijoj proizvodnji raspravljaju ljudi u jednom neboderu, nedaleko od meni iznimno dragog muenchenskog Olympiaparka, a na čijem krovu piše BMW. Dakle, jasno je! I meni, a i svakom tko je makar jedamputa sjeo u stojadina i u, budimo skromni, vršnjaka mu, BMW kockicu. No, to nikako nije tema ove novice, već je njena tema prijetnja BMW-a, jedinom proizvođaču automobila na području bivše Jugoslavije, pa i dosta šire.
Nijemci su bili jasni. Oni će tužiti kragujevačku Zastavu, ukoliko se nazovu onako kako je planirano - Zastava motor works, iliti skraćeno ZMW. Nijemci smatraju kako skraćenica s kojom završih prethodnu rečenicu, upravo neodoljivo podsjeća na naziv njihove tvrtke, a to, drže, nije u redu.
Sve je počelo kada je prije samo par mjeseci Zastava potpisala predugovor s američkom kompanijom "New Car Company", a u kojem piše kako bi se njihova zajednička tvrtka, koja bi "palila i žarila" sjevernoameričkim tržištem, trebala zvati ZMW. Prema daljnim planovima Ameri bi u Zastavu uložili najmanje 150 milijuna dolara čime bi postali 80-postotni vlasnici tvrtke. Osim toga obećali su kako bi proizvodili 220 000 automobila godišnje, od kojih bi tri četvrtine prodavali isključivo u inozemstvu. Zvuči nevjerojatno, ali tako su rekli. Druga je stvar što iza spomenute američke kompanije stoji Malcolm Bricklin, čovjek koji među "poslovnjacima" nikako nije na dobrom glasu, a čak bi se moglo reći kako je svaki njegov poslovni pothvat završio financijskom katastrofom. Jedna od tih katastrofa bila je i izlet zvani Yugo Amerika, koji je 1989. godine doživio potpuni krah, a uslijedilo je ismijavanje na sve načine malog automobila popularnog u mnogih Hrvata. Ukoliko još uvijek niste shvatili "ozbiljnost" cijelog nauma, spomenut ćemo Malcolmov slogan, koji glasi "ZMW, it's not BMW". Je li vam sada jasnije? Na moguću tužbu BMW-a zbog zlouporabe njihovog imena, Malcolm kaže kako je potpuno neosnovana jer Z je na kraju abecede, dok je B na njenom početku! Je li vam sada potpuno jasno?
Za sada su Nijemci još uvijek mirni, poslali su tek dvije opomene, jednu vladi Srbije, a drugu Malcolmovoj kompaniji. Valja spomenuti kako postoje neka nagađanja da bi BMW u slučaju spora, isti i dobio, a naknada bi mu mogla biti cijelokupna Zastavina imovina. Pa možda je to i novi, poprilično originalni način privatizacije! Tko zna? Vašem novinaru još uvijek jedino nije jasno čemu tolika panika, jer čak i da na Zastavinom vozilu piše BMW, on ga ne bi kupio!

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  2. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije