Beam me up!

14.03.2002.
Beam me up!
"Da, da, sjećam se ja kad je teleportacija bila samo još jedna od izmišljotina današnjih modernih povjesničara poput Dan Simonsa...." Tako ćemo vjerojatno razgovarati sa svojom djecom za kojih 20-tak godina. Naime, u ponedjeljak su australski znanstvenici objavili da su uspješno teleportirali kompletnu lasersku zraku! Daljni tok dogadaja lako možemo pretpostaviti na temelju mase primjera iz prošlosti.

Teleportacija kojom su se do sada bavili isključivo SF freakovi, koji su joj, najvjerojatnije i nadjenuli ovaj naziv, svakog dana je sve bliže trenutku kada će zaživjeti i u svakodnevnom životu. Ideja kojom su se "ozbiljniji" znanstveni krugovi počeli "ozbiljnije" baviti sredinom prošlog stoljeća u trenutku kad je prvi put predstavljena javnosti u pilot epizodi Zvjezdanih staza, isto je tako "ozbiljno" i napuštena par godina nakon toga, pod izgovorom "..to jednostavno nije moguće!!". Ali kao što svi znamo, sve ono "što nije moguće" ostvari se u periodu ne dužem od 50 godina.
Godine 1997. austrijski fizičar Anton Zeilinger uspješno je dokazao da je teleportacija fotona itekako moguća. Nakon toga stvari se kreću munjevitom brzinom i niti punih 5 godina kasnije australski tim znanstvenika teleportira kompletnu lasersku zraku. Među 40-tak svjetskih timova koji se u ovome trenutku bave problemom teleportacije nadamo se da će se naći i neka mudra glava koja će smisliti kako teleportirati materiju i kompleksnije organizme, pošto je za sada takav oblik teleportacije, pa čak i najjednostavnijih organizama "nemoguć".
Do tada, kada će se problemi transporta rješavati pritiskom na gumb, moj je savjet - lovu u kasicu i nek se zašpara za auto s klimom, jer sve mi se čini da još nismo vidjeli najgore od ovih vrućina.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. FILOZOFIJA I KORONA: Poslije će svi biti „pametni”

  23.10.2020.

  Predrag Finci

  FILOZOFIJA I KORONA: Poslije će svi biti „pametni”

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Poruke podrške napadaču s Markovog trga trebaju nas ozbiljno zabrinuti

  13.10.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Poruke podrške napadaču s Markovog trga trebaju nas ozbiljno zabrinuti

 3. LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Bivši dječaci koji nisu imali prigodu odrasti

  01.10.2020.

  Marko Tomaš

  LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Bivši dječaci koji nisu imali prigodu odrasti

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije